Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


23.7.16

Tuottajaesittely: Weingut Thörle

Saksan viini-instituutin ja Saksan viinitiedotuksen organisoiman The Other Grapes of Germany -tuottajakierros oli saapumassa päätökseensä: vain yksi viinitalovierailu jälkimmäisellä, Rheinhesseniin keskittyneellä kierroksellamme oli enää jäljellä.


Odotukset ladataan korkeiksi.
Lähdettyämme Weingut Stallmann-Hiestandilta, minibussimme otti suunnan kohti Rheinhessenin keskiosien pohjoispuolella sijaitsevaa Saulheimin viinikylää. Tiedossa oli reissun päättävä visiitti varsin runsaasti kansainvälistäkin kehua keränneelle Thörlen viinitalolle. Kun hyppäsimme minibussistamme pois, meitä tervehti tilan portilla sekä viinitalon kissa, että pupitre-teline, joka oli ladottu täyteen erilaisia viinitalon keräämiä kunniamainintoja – ainakin tässä vaiheessa setti vaikuttaa lupaavalta!Christoph Thörle.
Vanhanaikaista, puista majataloa muistuttavalla päärakennuksella meidät otti vastaan pitkänhuiskea Christoph Thörle, toinen taloa pyörittävistä nuorista Thörlen veljeksistä. Koska päivä oli jo pitkällä ja meillä oli useita viinitalovierailuja pelkästään tältä päivältä takanamme, Christoph ei sen kummemmin aikaillut, vaan johdatti meidät rakennuksen majatalomaista, pientä ruokasalia muistuttavaan maistelutilaan, jossa hän ryhtyi rennon rauhallisella ja jopa hieman uneliaalla tyylillään esittelemään meille viinitalonsa historiaa.

 • Thörlen viinisuvun esivanhemmat ovat viljelleet viiniä Saulheimin kylässä todistetusti jo 1600-luvulta.
 • Vuonna 1985 Thörlen suku päätti muuttaa totuttua linjaansa: geneerisen perusviinituotannon ja sekamaatalousviljelyn sijaan ryhdyttiin panostamaan laatuun ja myymään viinejä omalla nimellään.
 • Johannes Thörle, Christophin veli, ryhtyi suorittamaan viinialan tutkintoa Heilbronnissa 2002. Vuonna 2004 Thörlen veljesten vanhemmat siirtyivät talon johdosta sivuun ja antoivat viinitalon aluksi Johanneksen ja vuodesta 2006 eteenpäin myös Christophin haltuun. Johannes vastaa ensisijaisesti viininviljelypuolesta, kun taas markkinointi ja edustustyö on pääosin Christophin vastuulla. Veljesten vanhemmat, Rudolf ja Ute, ovat kuitenkin edelleen aktiivisesti mukana viinitalon toiminnassa.
 • Talon viinituotanto perustuu luomuviljelyyn ja äärimmäisen minimaalisen peukaloinnin periaatteisiin. Tarhoja viljellään luonnonmukaisesti ja osittain biodynaamisia periaatteita seuraillen, mutta talolla ei ole minkäänlaisia sertifikaatteja asiaan liittyen. Kaikki viinit käytetään spontaanisti rypäleiden omilla villihiivoilla, käyminen tapahtuu usein nopeasti lämpimässä, monet viinit maseroituvat verrattain pitkään kuorten kanssa ja sulfiitteja pyritään käyttämään mahdollisimman minimaalisesti koko valmistusprosessin aikana. Viinien annetaan kirkastua luonnollisesti ja osa viineistä käy läpi vain kevyen suodatuksen 2 päivää ennen pullotusta.
 • Talon omistuksessa on vajaat 20 ha viinitarhoja. Vuosituotanto on noin 120,000 pulloa, joista n. 50% on Rieslingiä, n. 25% Pinot Noiria ja loput Silvaneria, Chardonnayta ja valkoisia Pinot-lajikkeita. Monilla talon tarhoilla on hyvin runsas kalkkipitoisuus (jopa 35%), mikä antaa viineihin runsaasti rakennetta, intensiteettiä ja hapokkuutta. Toisin kuin normaalisti melko tasaisessa Rheinhessenissa, Thörlen viinitarhoista monet sijaitsevat melko jyrkissäkin mäissä – jyrkimpien tarhojen ylä- ja alaosien korkeuseron ollessa jopa yli 100 metrin luokkaa!
 • Talon tuotannosta peräti 45% menee ulkomaille vientiin; talon vientimarkkinat tällä hetkellä ovat USA, Kanada, Norja, Suomi, Ruotsi, Ranska, Sveitsi, Belgia ja Japani, eli levikkiä on laajalti. Ulkomaille viedään vain Rieslingiä (60%) ja Pinot Noiria (40%).

Maistetut viinit:
 • Thörle Weissburgunder 2015: Pinot Blanc (100%). 3–20-vuotiaiden köynnösten rypäleistä valmistettu viini. Valtaosa viinistä käy ja kypsyy terästankeissa, mutta osa viinistä siirretään kypsymään vanhoihin tammitynnyreihin. Jäännössokeria 3 g/l, happoja 6,0 g/l, alkoholia 12,5%.
  Hailakka vaaleanvihertävä väri. Tuoksu erottuu tyypillisesti mehukkaan makeista Rheinhessenin Weissburgundereista kuivalla, raikkaalla ja jopa hieman särmikkäällä tuoksullaan, jossa tuntuu vastapoimittua keltaista omenaa, mausteisuutta, kevyttä kermaisuutta ja hentoa sitruksisuutta. Makupuoli kuittaa tuoksun lupaukset, ollen suutuntumaltaan kuiva, hapokas ja intensiivinen. Freesistä ja eloisasta makumaailmasta löytyy kypsää sitruksisuutta, kermaisuutta, keltaista omenaa, kevyttä mineraalisuutta ja ujoa mausteisuutta, jopa etäistä vaniljaisuutta. Yleisilme on ihastuttavan vivahteikas ja rakenteikas. Suuhun jää mausteinen, mineraalinen ja kermainen jälkivaikutelma, joka jättää kielelle tuoreen omenaisia, makean valkoisen persikkaisia ja ujosti kypsän sitruksisia piirteitä. Runsaiden ja vaikuttavien Rheinhessenin Weissburgundereiden jälkeen Thörlen kepeähkö, ryhdikäs ja napakka esitys oli kuin toisesta maailmasta; on mahdotonta sanoa, onko tämä loppupeleissä parempi vai huonompi kuin alueen yleisen tyylin edustajat, mutta pirun tyylikästä tavaraa tämä kyllä on. Tykkään paljon ja viini on 9€ hinnalla loisto-ostos.
 • Thörle Saulheimer Weissburgunder Kalkstein 2015: Pinot Blanc (100%). Talon kalkkipitoisimpien, matalasatoisten (25–40 hl/ha) tarhojen rypäleistä valmistettu viini. Spontaanin käymisen jälkeen viinin annetaan kypsyä hiivasakan päällä 500 litran tonneau-tammitynnyreissä (40% uusia) 6 kk ajan. Jäännössokeria 1 g/l, happoja 5,9 g/l, alkoholia 13%.
  Hailakka vaaleanvihertävä väri. Tuoksu on hyvin samankaltainen kuin edellisellä viinillä, mutta siinä on selkeästi enemmän syvyyttä ja kompleksisempaa otetta; yleisilme on kermaisempi ja hedelmäisyys taittuu aavistuksen verran kypsempään ja kellervämpään sävyyn, minkä lisäksi taustalla häilyy ujoa päärynäisyyttä. Tuoksu johtaa odottamaan edellistä runsaampaa viiniä, mutta myös tämä on yhtä lailla kepeä, eloisa ja ryhdikäs; suutuntumaltaan viini on korkeintaan keskitäyteläinen. Intensiivisessä ja vakuuttavan vivahteikkaassa makumaailmassa tuntuu kypsää keltaista omenaa, kermaisuutta, kivistä mineraalisuutta, kevyttä keltaluumua ja ujoaa makeaa tammea. Kokonaisuus on hyvin tasapainoinen, melko tuntuvan hapokas ja hurmaavan puruvoimainen. Jälkimaku on pitkä ja vaikuttavan vivahteikas; kypsää omenaa, valkosita persikkaa, mineraalisuutta, kermaisuutta, kevyttä sitruksisuutta, hentoa savua ja aavistus aromaattista tammen mausteisuutta. Äärimmäisen tyylikäs, tasapainoinen ja vaikuttava esitys, joka huokuu myös kellarointipotentiaalia; ei pelkästään upea Pinot Blanc, vaan upea valkoviini yleensäkin! Todellakin hintansa väärti 15€ hintaan.
 • Thörle Chardonnay Réserve 2015: Chardonnay (100%). Kypsyy normaalisti 9 kk Tronçais:n tammitynnyreissä, joista 50% uusia ja 50% käytettyjä. Tämä viini on kuitenkin barrel sample, joka on pullotettu n. 6 kk kypsyttelyn jälkeen.
  Kevyen vaaleanvihreä väri. Mehevässä, moniulotteisessa tuoksussa kypsää punaista omenaa ja omenahilloa, päärynää, kermaisuutta, kevyttä tammen pähkinää, hentoa vaniljaa ja ujoa kumisuutta – tämä viimeinen piirre lienee vielä keskeneräisen viinin reduktiivisuutta. Viinillä on yhtä aikaa silkkisen elegantti ja hapokkaan eloisa suutuntuma. Makumaailmasta löytyy kypsää omenaa, kermaisuutta, kevyttä mausteista tammea, hillittyä kalkkista mineraalisuutta ja ujoa makeaa vaniljaisuutta. Vivahteikas jälkimaku on pitkä ja hieman makeahko; siitä erottuu mausteista tammea, raikasta sitruksisuutta, kypsää omenaa, kermaisia piirteitä, hillittyä mineraalisuutta ja hentoa suolaisuutta. Viini vaikuttaa vielä hieman keskeneräiseltä, eli osat hieman hakevat paikkaansa, mutta kokonaisuus on silti todella hieno, tyylikäs ja kompleksinen. Varmasti pienellä vartomisella viini menisi korkeatasoisesta Burgundin valkoisesta; parhaita tammitynnyrikypsytettyjä Chardonnay-viinejä pitkään aikaan ja hyvä ostos 23€ hintaan.
 • Thörle Saulheimer Riesling 2015: Riesling (100%). 35-vuotiaiden köynnösten rypäleistä valmistettu viini. Kypsyy vanhoissa, yli 80-vuotiaissa tammisammioissa (60%) ja terästankeissa (40%). Tämä viini on barrel sample, joka on pullotettu n. 6 kk kypsyttelyn jälkeen.
  Todella nuorekas, voimakkaan limetinvihreä väri. Hieman hillitty, pidättelevää hienostuneisuutta huokuva tuoksu, jossa kevyesti makeaa omenaa ja kukkaisuutta, hentoa mausteisuutta ja taustalla värjöttelevää eksoottista hedelmäisyyttä. Suussa viini on kuiva ja hapokas; suutuntuma on yhtä aikaa sulavaliikkeinen mutta rapea ja särmikäs. Ryhdikkäässä makumaailmassa kypsää omenavetoista hedelmäisyyttä, kevyttä persikkaa, ujoa suolaista mineraalia ja aavistus sitruunamehua. Keskipitkä tai pitkähkö, rapsakka jälkimaku jättää kielelle kypsää hedelmää, sitruunaista sitruksisuutta, viheromenaa ja ujoa suolaista mineraalisuutta. Viinistä jää elegantti, vettä kielelle nostava jälkimaku. Viini on yleisesti tyylikäs ja tasapainoinen, mutta kokonaisuutena vielä aivan liian nuoren ja hajanaisen oloinen. Nykykunnossaan ei pistä parastaan, mutta varmasti parin kolmen vuoden asettumisen jälkeen on oikein mallikas esitys. Hinta-arvio on n. 13–15€, mikä on oikein kohtuullisesti tästä viinistä.
 • Thörle Schlossberg Riesling 2014: Riesling (100%). Yhden korkealla sijaitsevan, viileän ja matalasatoisen (20–35 hl/ha) tarhan Lagenwein (vrt. 1er Cru). 24 tunnin kuorimaseraatio spontaanin käymisen yhteydessä, joka voi kestää käymisastiasta riippuen jopa useita kuukausia. Kypsyy käymisen jälkeen vähintään 6 kk vanhoissa tammisammioissa ja terästankeissa. Jäännössokeria 2 g/l, happoja 6,9 g/l, alkoholia 12,5%.
  Vaaleanvihertävä väri. Vivahteikas ja hienovarainen tuoksu, jossa herkkää kukkaisuutta, hillittyä kalkkista mineraalisuutta ja hentoa sitruunamarmeladia. Kepeään tuoksuun nähden viinillä on suussa melko runsas, kypsä ja täyteläinen – jopa hieman konsentroitunut – olemus. Kypsänmakeaa omenaisuutta, voimakasta mineraalisuutta, kevyttä omenankuorista bitteriä, hentoa suolaisuutta ja aavistus tanniinista grippiä. Yleisilme on runsaudestaan ja kypsyydestään huolimatta hyvin kuiva ja rakenteikas. Ryhdikkäässä ja vivahteikkaassa jälkimaussa tuntuu makeaa omenaa, yrttistä vihertävyyttä, kevyttä mausteisuutta ja hentoa sitruunaa. Jälkivaikutelma on todella napakka, intensiivinen ja pitkäkestoinen. Yleisesti viini on todella hieno ja vakuuttava, mutta vielä äärimmäisen nuorekas; kokonaisuus on jo nyt erinomainen, mutta sen voi kuvitella muuttuvan yhä parempaan suuntaan vähintään vuosikymmenen, ellei peräti kahden ajan. Erinomainen ostos 25€ hintaan.
 • Thörle Saulheimer Spätburgunder Kalkstein 2014: Pinot Noir (100%). Noin 30-vuotiaiden köynnösten rypäleistä valmistettu kylätason viini. Käymisen yhteydessä viini maseroituu kuorien kanssa peräti 40 päivän ajan. Kypsyminen tapahtuu barrique-tynnyreissä, joista vajaa 20% on uusia. Jäännössokeria 1 g/l, happoja 5,6 g/l, alkoholia 13,5%.
  Hohtava vadelmamehunpunainen väri. Hurmaavan puhdaspiirteisessä, kuulaassa ja houkuttelevassa tuoksussa runsaasti marjamurskaa, hapankirsikkaa, vadelmaa, puolukkaa, kevyttä pippurisuutta, hentoa maamaisuutta ja ujoa yrttisyyttä. Suussa viini on kuiva, kepeä, eloisa ja tuoksun tavoin hurmaavan puhdaspiirteinen. Napakassa ja jopa hieman villissä makumaailmassa on tuoretta kirsikkaa, mausteisuutta, puolukkaa, kevyttä pippurisuutta ja hentoa kirsikkahilloa. Kokonaisuus on varsin hapokas, maltillisen karvas ja Pinot Noiriksi hyvin tanniininen, jopa hieman Nebbiolomaisella tavalla. Pitkässä ja puhdaspiirteisessä jälkimaussa tuntuu pinositeettistä karpaloa, puolukkaa, hapankirsikkaa ja kevyttä maamaisuutta, hillittyä pippurisuutta ja ujoa mineraalisuutta. Jälkivaikutelma on tiukahko ja tanniineista karvas. Herran pieksut tämä on upea Pinot Noir; äärimmäisen intensiivistä, vivahteikasta ja puhdaspiirteisen lajiketyypillistä aromikkuutta yhdistettynä vaikuttavaan, tiukahkoon rakenteeseen. Kenties koko reissun paras punaviini sekä yksi parhaista nuorista Pinot Noireista mitä olen maistanut. 15€ hinnalla viinin hinta-laatusuhde oli täysin älytön, minkä vuoksi oli napattava yksi pullo tuliaisiksi. Olisipa ollut tilaa useammalle!
 • Thörle Hölle Spätburgunder 2013: Pinot Noir (100%). Yhden jyrkkärinteisen, lämpimän ja matalasatoisen (20–35 hl/ha) tarhan Lagenwein (vrt. 1er Cru). Käymisen yhteydessä viini maseroituu kuorien kanssa peräti 40 päivän ajan. Kypsyminen tapahtuu 24 kk ajan barrique-tynnyreissä, joista 50% on uusia. Happoja 5,7 g/l, alkoholia 13,5%.
  Hohtava, tumma vadelmamehunpunainen väri. Hennon villissä ja aromikkaassa tuoksussa karpaloista, tumman kirsikkaista ja maamaista pinositeettia, kevyesti aromaattista tammea, hillittyä makeaa savuisuutta, hentoa suklaata ja ujoa kuivakkaa puisevuutta. Suussa viini on keskitäyteläinen ja melko tuntuvan hapokas, mutta samalla runsas ja mehevä. Kypsänpuoleisessa makumaailmassa tummaa kirsikkaa, mehukasta vadelmaa, kevyesti makeaa suklaata, hentoa metsämansikkaa ja ujoa mokkaisuutta. Viinillä on melko kiltit ja kypsät tanniinit. Pitkässä, silkkisessä ja hiemaan makeaan taittavassa jälkimaussa hapankirsikkaa ja makeampaa tummaa kirsikkaa, vadelmaa, kevyttä suklaista tammea ja ujoa särmikästä mausteisuutta. Alkoholi tuo ujon lämmöntunteen kitalakeen. Kokonaisuutena tämä on enemmän sellainen klassisen tyylikäs, elegantti ja tasapainoinen Pinot Noir Burgundin henkeen. Hieno viini ja varmasti monien makuun mitä upein Pinot Noir; omassa suussani tämä kuitenkin jäi pahasti edellisen, puhdaspiirteisen ja rotevarakenteisen Saulheimer Spätburgunderin jalkoihin. Joten kuten hintansa arvoin 32€ hintaan.
 • Thörle Schlossberg Scheurebe Auslese 2015: Scheurebe (100%). Yhden korkealla sijaitsevan, viileän ja matalasatoisen (20–35 hl/ha) tarhan yhden 45-vuotiaalta palstan rypäleistä valmistettu Lagenwein (vrt. 1er Cru). Käytetty ja kypsytetty teräksessä. Jäännössokeria 130 g/l, happoja 9,8 g/l, alkoholia 7%.
  Vaaleanvihreä väri. Makeassa, raikkaassa ja nuorekkaassa tuoksussa vihertävää aromikkuutta, tuoretta viheromenaa, kevyttä passiohedelmää ja etäistä omenahilloa. Suussa viini on täyteläinen, mutta suht makea, erittäin intensiivinen, tuntuvan hapokas ja puhdaspiirteinen. Raikkaassa makumaailmassa niin tuoretta omenaa kuin makeaa omenahilloakin, valkoherukkaa, kirpeää passiohedelmää ja ujoa karviaista. Makumaailma on kuin yhdistelmä Chardonnayta ja Sauvignon Blancia, puettuna saksalaiseksi Ausleseksi! Pitkässä, raikkaassa ja eloisassa, mutta yhtä lailla makeassa ja tahmeassa jälkimaussa runsasta ja mehukasta sitruksisuutta, omenahilloa, kevyttä passiohedelmää ja ujoa mineraalisuutta. Yleisesti oikein tyylikäs, maukas ja ihastuttava jälkiruokaviini, josta löytyy vakuuttavalla otteella intensiteettiä ja rakennetta. Vielä varsin primäärinen, mutta kehittyy varmasti hyvin kellarissa. Erinomainen ostos 15€ hintaan.
Maistelun viinit.
Reissumme viimeiseksi jätetty viinitalo onnistui kyllä yllättämään koko porukan aivan täysin! Vaikka olimme tutustuneet useisiin kovatasoisiin viinitaloihin (Heid, Dautel, Winter ja Pfannebecker parhaimpina), vetäisi Thörle viineillään vielä kertaheitolla ohitse! Koko talon linjasto oli kauttaaltaan uskomatonta puhdaspiirteisyyden, vivahteikkuuden, rakenteikkuuden ja mineraalisuuden ilotulitusta ja käytännössä jokainen maistettu viini suorastaan huokui metrien päähän useiden vuosien kypsytyspotentiaalia! Hyvää näköjään kannatti odottaa!

Thörlen laadusta kertonee myös se, että pikavauhtia edenneellä pressireissullamme melko harvalla talolla kukaan osanottaja vaivautui ostamaan tuliaisia mukaansa, mutta tältä talolta hyvin moni otti yhden tai useammankin pullon talteen. Ei juurikaan tässä vaiheessa ihmetytä, miksi talon mainitsema ulkomaan viennin osuus oli kaikilta vierailemiltamme viinitaloilta suurin – kyllä laatu myy ympäri maailman.

Totta kai myös katti hyvästellään.
Saatuamme lunastettua ostoksemme, kiitimme Christoph Thörleä mielenkiintoisesta esittelystä ja talon fantastisista viineistä, heitimme hyvästit viinitalon kissalle ja lähdimme minibussillamme kohti Mainzia, Saksan viinipääkaupunkia, jossa hotellimme odotti. Kolme päivää kestänyt, kuuluisalla saksalaisella tehokkuudella järjestetty tykittelykierros mitä mielenkiintoisimmilla viinitaloilla ympäri Württembergiä ja Rheinhesseniä oli tullut päätökseensä; edessä oli vain paluulento Suomeen laukut täynnä mielenkiintoisia saksalaisviinejä!

3 kommenttia:

 1. Jutussasi mainitaan vientikohteista yhtenä myös Suomi. Avaisitko asiaa hieman tarkemmin? En osannut löytää Alkon sivuilta ainuttakaan ko. talon viiniä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thörlen viinejä tuo maahan Vinetum Oy ja tällä hetkellä valitettavasti vain ravintoloille.

   Poista
  2. No täällähän ehditään olla hyvin hereillä kun allekirjoittanut lomailee. :D Toivottavasti Vinetumin herrat ottaisivat nyt kopin Alkon tilausvalikoimauudistuksesta; jos talolta jotain parempaa sinne listaisi, niin kyllä tämäntasoisia viinejä ihan ilokseen voi tilkkarista tilailla, kun tietää, että laatua on tiedossa!

   Poista