Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


12.7.16

Brewdog Alice Porter

Brewdog Alice Porter
  • Valmistaja: Brewdog
  • Tyyppi: Olut, Porter
  • Maa: Skotlanti
  • Alue: Aberdeenshire, Ellon
  • Koko: 0,33
  • Hinta ostohetkellä: 3,69e (Tammikuu 2016, S-Market)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)



Hyvin harvoin mikään markettivahvuinen portteri tai stout onnistuu vakuuttamaan meikäläistä, sillä tässä oluttyylissä pääosassa on tuhti runko, jollaista tuntuu olevan lähes mahdotonta saavuttaa volteilla, jotka jäävät 4,7% rautaesiripun alle. Kuitenkin aina silloin tällöin tulee kokeiltua joitain satunnaisia oluita siinä toivossa, että ne kuitenkin nyt sattuisivat toimimaan.

Alice Porter oli alun perin Brewdogin samannimisen henkilön häihin panema portteri. Tämä olut oli kuitenkin reseptiikaltaan hieman erilainen; kyseessä oli vahvempi portteri, joka oli maustettu vaniljalla. Tästä oluesta tehtiin myös pieni erä myyntiin Brewdogin baareihin Skotlannissa ja se myi käytännössä heti loppuun. Nyt olut on palannut uudestaan markkinoille uudella etiketillä ja kahdessa eri vahvuudessa: 4,6% ja 5,2% – samalla reseptipuolelta on kadonnut alkuperäisen oluen vanilja. Tämä meikäläisen pullo oli sitä Suomen maitokaupoista löytyvää, eli miedompaa.

Oluella on pikimusta väri ja erittäin runsas, kestävä maitokahvisen vaaleanruskea vaahto.

Paahteisessa ja melko kuivakassa tuoksussa erottuu kärtsäistä mallasta, tummaa suklaata, kevyttä salmiakkia, hentoa aromaattista humalaa ja aavistus marjaisuutta.

Suussa olut on – kuten volttien puolesta voikin odottaa – kevyt, tai korkeintaan keskitäyteläinen. Kuiva makumaailma on paahteinen, jopa kärtsäinen salmiakkinen ja kohtalaisen katkera. Taustalta löytyy ujon suolaista salmiakkisuutta ja hentoa tummapaahteista kahvisuutta. Hiilihappo on melko pientä.

Keskivahva ja melko pitkä jälkimaku on paahteisen maltainen ja kärtsäinen, lakritsinen sekä keveän katkeroinen.

Alice Porter onnistuu välttämään pahimmat maitokauppavahvuisten porttereiden sudenkuopat: vaikka olut onkin hieman ohkainen, mikä ei yleensä sovi porttereihin, kokonaisuus ei vaikuta mitenkään vetiseltä tai liian laihalta, vaan tasapainoiselta. Makumaailmastakin löytyy mukavasti sävyjä, vaikka "täysikokoisten" porttereiden syvyyteen ja intensiivisyyteen ei ylletäkään. Kokonaisuutena olut on ihan ok-passeli maitokauppaportteri, jonka pariin voi turvallisesti palata tulevaisuudessakin, jos on tarvetta saada jotain tummempaa lasiin, eikä saatavilla ole mitään maitokauppavahvuista tukevampaa.

Lyhyesti: Tasapainoinen ja peruspasseli maitokauppaportteri. Vaikka oluella on hieman ohkainen suutuntuma, ei se sentään tunnu vetiseltä ja vaatimattomalta.

Arvio: Miellyttävä – hyvän maitokauppavahvuisen portterin tekeminen lienee mahdotonta, mutta tämän oluen kanssa Brewdog on ainakin päässyt lähelle.

Hinnan (3,69e) ja laadun suhde: OK – olut on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti