Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


20.7.16

Tornai Premium Furmint 2013

Tornai Premium Furmint 2013
  • Valmistaja: Tornai Pincészet
  • Tyyppi: Valkoviini
  • Maa: Unkari
  • Alue: Balaton, Somló
  • Rypäleet: Furmint (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 7,50e (Marraskuu 2015, Liviko Store Lootsi Keskus, Tallinna)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Unkarin viinien hienoimpia puolia: ne ovat maailmalla tuntemattomia ja aliarvostettuja, minkä vuoksi ne usein tarjoavat aivan lyömättömän hinta-laatusuhteen viinejä! Usein parhaimpia viinejä ovat maan omista, paikallisista rypälelajikkeista – kuten Furmint, Hárslevelű, Juhfark ja Kékfrankos – joissa on selkeää, mukavalla tavalla röyhkeän unkarilaista särmää. Edukas hinta ja kova laatu ovat sellainen yhdistelmä, minkä vuoksi unkarilaisia viinejä tulee napattua varsin vapaamielisesti mukaan niiden sattuessa kohdalle (mutta voin silti suositella jättämään Altian klassikkoviini Magyarit omaan arvoonsa).

Tämänkertainen viini on melko tuntemattomalta, mutta Unkarissa varsin arvostetulta Somlón alueelta. Tätä viinialuetta hallitsee näyttävästi keskeltä tasamaata nouseva Somlón kukkula, jonka tuliperäisiltä rinteiltä alueen arvostetut viinit ovat peräisin. Kukkulan vulkaaninen maaperä antaa tyypillisesti viineille runsautta, tuntuvaa hapokkuutta ja voimakasta mineraalisuutta, minkä vuoksi alueen tuotanto on keskittynyt erityisesti valkoviineihin.

Tämän viinin on tuottanut Tornai, jonka Endre Tornai perusti vuonna 1946 tuottaakseen viiniä alle hehtaarin kokoiselta köynnöstarhaltaan; nykyisin tämä kolmanteen sukupolveen ehättänyt perheviinitalo on 22 hehtaarillaan yksi Somlón alueen suurimmista tuottajista. Tuottaja ei kerro viinistä hirveästi, mutta tietojen mukaan viini on kypsynyt tammessa ja sillä on 1 g/l jäännössokeria, 4,6 g/l happoja ja 12,4%.

Syvän sitruunankeltainen väri on sävyltään varsin intensiivinen ja hennosti vihertävään taittuva.

Viinillä on mehukas, kypsä, vivahteikas ja hennosti makeaan taittuvan keltasävytteinen tuoksu, jossa tuntuu mm. hunajaa, mausteisuutta, keltaluumuisuutta, verkkomelonia, kevyttä punaista omenaa, aavistus savuisuutta ja häivähdys taustalla värjöttelevää, vihertävää parsaisuutta.

Maku on kuiva ja suutuntuma on mukavan runsaan hapokkuuden vuoksi suht kepeä, mutta viinin maussa on voimaa ja kokonaisuudessa on sen myötä miellyttävää, suuntäyttävää runsautta. Jopa ujon konsentroitunuttakin makua hallitsevat kypsät, keltasävytteiset hedelmät, mutta kokonaisuudessa on myös niin hunajaa, kevyttä mausteisuutta ja hentoa savuisuutta kuin hapokkaan sitruunaista puraisua ja suutapuhdistavaa, kalkkisen karheaa mineraalisuutta, joka rupeaa loppua kohti taittumaan jopa ujoksi suolaisuudeksi.

Keskipitkässä jälkimaussa tuntuu kypsää sitruunaa, keltaista omenaa, vivahteikasta mausteisuutta, kevyttä hunajamelonia, hillittyä kivistä mineraalia, aavistus savuisuutta ja vettä kielellenostattavaa hapokkuutta.

Viinin hapokkuus tuntuu tuovan makuun voimaa ja ryhtiä, mutta samalla viinin kypsä ja intensiivinen makumaailma tuntuu hieman pehmittävän ja maskeeraavan happojen pahinta terää – vaikka rakennetta ja rapsakkuutta löytyy niin happojen kuin mineraalisuuden osalta, ei viini ole missään nimessä kirpeä ja kireä, kuten esimerkiksi Saksan viileiden vuosikertojen Trocken Rieslingit. Tuntuu silti varsin kummalliselta, jos näin hapokkaalta vaikuttavassa viinissä olisi vain vajaa 5 g/l happoja! Niin matalahappoisen viinin pitäisi tuntua suorastaan löysältä ja ponnettomalta.

Viini kestää ilahduttavasti jopa hieman lämpimämpääkin tarjoilulämpötilaa, kiitos sen kepeän suutuntuman ja runsaiden happojen – hedelmä nousee myös hienommin esiin, kun viini pääsee vähän aikaa lämpenemään lasissa. Olen kuitenkin yllättynyt siitä, jos viini on todella kypsynyt tammessa! Periaatteessa makumaailman hunajaiset ja mausteiset sävyt ovat voineet olla myös tynnyreistä peräisin, mutta rehellisesti sanottuna en missään vaiheessa miettinyt viinin olevan tammikypsytetty – sen verran hienosti tynnyrikypsytyksen piirteet sointuvat kokonaisuuteen. Kenties viini ei olekaan missään vaiheessa nähnyt ainuttakaan uutta tammilankkua, vaan kaikki tynnyrit ovat olleetkin vanhoja?

Pähkinänkuoressa Tornai Furmint ei ole erityisen hienostunut esitys, vaan ennemminkin rehti ja suoraviivainen, mutta se onnistuu kokonaisuutena olemaan silti vaikuttavan tasapainoinen, kaikin puolin maukas ja mukavalla tavalla intensiivinen viini olematta pätkääkään liian isokokoinen. Unkari se jaksaa vakuuttaa hurmaavilla viineillään!

Lyhyesti: Kepeä, mutta ihastuttavan intensiivinen, rakenteikas ja moniulotteinen valkoviini Unkarin Somlósta.

Arvio: Erittäin hyvä – ehdottomasti ns. perusvalkkareiden parhaimmistoa. Vaikea kuvitella, että Suomesta olisi mahdollista löytää vastaavaa samaan hintaan.

Hinnan (7,50e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hntaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti