Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


4.7.16

Thornbridge Halcyon IPA

http://www.alko.fi/tuotteet/927786/
Thornbridge Halcyon Imperial IPA
  • Valmistaja: Thornbridge
  • Tyyppi: Olut, India Pale Ale
  • Maa: Englanti
  • Alue: East Midlands, Derbyshire
  • Humala: Bramling Cross, Chinook, Galaxy, Topaz
  • Koko: 0,5
  • Hinta ostohetkellä: 5,99e (Tammikuu 2016, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 5,99e (Heinäkuu 2016, Alko, tilausvalikoima)

Markkinoille tuntuu tupsahtavan sen tuhat uutta IPAa joka viikko, ellei peräti päivä, mutta myös tuntuu, ettei niistä kuulla enää mitään vuoden päästä. Thornbridgen Halcyon on toista maata – muistan sen jo vuosien takaa, jolloin oluista ei tullut kirjoitettua mitään muistiin, mutta parhaat onnistuivat silti jättämään muistijäljen. Nyt kun Halcyon vihdoin viime vuodenvaihteen tuntumassa saapui Alkon valikoimiin, oli paikallaan tsekata pitivätkö vanhat muistikuvat edelleen paikkansa.

Olueni parasta ennen -päiväys on 27.11.2016 ja olut tuli testattua tammikuussa, joten pullolla taitaa olla hädin tuskin kaksi kuukautta ikää testihetkellä. Onpahan siis IPAlle passelisti tuoretta tavaraa!

Väriltään Halcyon on kirkas, vaaleahko, lähes lagerinkeltainen; oikeasti väri on vaalea, pale, kuten india pale alelta voisi odottaa! Kaahdon myötä syntyy runsas, kuohkea ja melko kestävä, valkoinen vaahto.

Lasista kohoaa nokkaan melko ilmaisuvoimainen, runsas ja moniulotteinen tuoksu, josta voi erottaa freesiä sitrushedelmää, leikattua ruohoa, kevyttä tropiikin hedelmää ja kevyempää marjaisuutta, hillittyä viljaista mallasta ja hentoa hunajaa.

Suussa oluella on täyteläinen suutuntuma ja hieman makeahko makumaailma, jossa tuntuu maustepippuria, kypsänmakeaa sitrushedelmää, viljaista mallasta, kevyttä hunajaa, hillittyä ruohoa ja hentoa pihkaa. Hiilihappo on pientä, mutta melko runsasta. Katkeroita löytyy reilunpuoleisesti, mutta ne ovat mainiosti tasapainossa rungon kanssa. Yleisolemus onkin todella miellyttävä ja helpostijuotava huolimatta a) makeudesta, b) runsaudesta, c) ronskeista katkeroista, d) reilusta alkoholista (7,4%).

Jälkimaussa tuntuu keskimakua hieman voimakkaammin humalien greippiä, pihkaa, männynneulasia ja saippuaisuutta, kevyttä appelsiinia, hentoa hunajaa, aavistus ananasta ja ujoa kurkumaista mausteisuutta.

Muistikuvani eivät valehdelleet: Halcyon on edelleen todella maukas ja tasapainoinen IPA, tyylillisesti jostain perus-IPA:n ja Double IPA:n välimaastosta. Makeuttakin löytyy, muttei mitenkään DIPA-maisen överisti, vaan juuri sen verran, että mallas saa hyvää pontta tömäkkää katkeroisuutta vastaan. Alkoholi pysyy hämmentävän hyvin pois tieltä ja kokonaisuus on verrattain kookkaasta ilmaisustaan huolimatta hurjan juotava. Jos Jaipur IPA oli jo erinomainen, on tämä olut lähes täysin samaa tavaraa mutta kaikkea vain enemmän ja isommin! Hatunnosto Thornbridgelle.

Lyhyesti: Loistava, ilmaisuvoimainen ja upeaa tasapainoa henkivä moderni britti-IPA; erittäin näppärän Jaipur IPAn raamikas isoveli.

Arvio: Erinomainen – kaikin puolin mallikas esimerkki modernista IPA:sta, jossa on saatu paljon kaikkea, mutta mitään ei ole liikaa ja oluen kaikki osa-alueet ovat hienosti tasapainossa keskenään.

Hinnan (5,99e) ja laadun suhde: Erinomainen – olut on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti