Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


7.8.16

Gentleman's Collection No. 8 2014

http://www.alko.fi/tuotteet/911757/
Lindeman's Gentleman's Collection Batch No. 8 2014
  • Valmistaja: Lindeman's
  • Tyyppi: Punaviini, IGT Puglia
  • Maa: Italia
  • Alue: Puglia
  • Rypäleet: Primitivo (45%), Negroamaro (40%), Cabernet Sauvignon (10%), Merlot (5%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 11,99e (Kesäkuu 2015, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 11,99e (Elokuu 2016, Alko, tilausvalikoima)

Pitkästä aikaa meikäläiseen otti yhteyttä viinejä maahantuovaa yritystä edustava taho ja kyseli, että haluaisinko näytepullon arvioitavaksi. Sen enempää meikäläiselle ei kerrottu tästä mahdollisesti arvioitavasta tuotteesta, mutta ajattelin, että mikäs siinä, onhan edellisestä jo aikaa. Varoitin toki samalla, että tapanani on kirjoitella hienostelematta juuri se, mitä mieltä olen, joten mielenkiinnottomat tuotteet joko arvostellaan raa'an armottomasti tai jätetään kokonaan sikseen. Noh, näköjään luottoa tuotteeseen on, kun se varoitteluista huolimatta pamahti postiin (tai sitten luotetaan vain siihen, että any publicity is good publicity).

Arvioitava viini paljastui australialaisen viinituottajajätti Lindeman'sin uuden Gentleman's Collection -tuotelinjaston viiniksi, joka on nimetty omaperäisesti nimellä "8". Muut sarjan numerot ymmärtääkseni edustavat ymmärrettävästi australialaista alkuperää, mutta jostain syystä tämä sarjan kahdeksas versio on tuotettu Euroopassa. Tämä kyseinen Alkon tilausvalikoimasta löytyvä viini on tuotettu Lindeman'sin nimellä, mutta pullon etiketistä löytyvä bottled in Priocca Cellar by MGM Mondo del Vino -tekstinpätkä saa kummastelemaan, että mitä tekemistä tällä viinillä on nyt loppujen lopuksi Lindeman'sin kanssa? Viinistä sentään 85% on paikallisia, eteläitalialaisia lajikkeita, mutta on sinne näköjään ollut pakko pistää loput 15% kansainvälisiä lajikkeita sotkemaan pakkaa. Eipä sillä kuitenkaan ole suurta väliä, sillä viiniin on jätetty myös 10 g/l jäännössokeria pehmittämään särmiä, tuomaan "kansainväliseen makuun" sopivaa täyteläisyyttä ja siistimään mahdollisia kauneusvirheitä piiloon. Tuon enempää speksejä viinistä en löytänyt, mutta tällaisissa viineissä ne tuskin ovat edes tarpeen.

Väriltään viini on lähes läpinäkymätön, kevyesti nuorekkaan violettiin taittuvan tumman kirsikanpunainen.

Lasista kohoaa kypsä, nuorekkaan sinertävän marjainen tuoksu, jossa tuntuu lähinnä mehukasta herukkaisuutta. Taustalla häilyy hieman mausteisuutta ja auringonpaahtamaa, luumuista hedelmää. Yleisilme on melkko simppeli ja kosiskeleva.

Suussa viinillä on melko täyteläinen, mehukas ja hieman makea suutuntuma. Kieli löytää kuitenkin tuoksua enemmän sävyjä: tummaa, karhunvatukka- ja mustaherukkavetoista marjaisuutta, kevyttä karhunvatukkahilloa, hieman pippurista mausteisuutta, maltillista bitterisyyttä, ujoa raakakaakaoista meininkiä. Tanniinit ovat pehmeät ja kiltit, mutta kokonaisuutta kannattelee paremminkohtalaisen hyvä hapokkuus.

Mausteisessa ja melko yksipuoliseksi jäävässä jälkimaussa tuntuu tumman herukkaista ja karhunvatukkaista marjaa, vähän häiritsevänäkin tuntuvaa ja kuvaan huonosti sopivaa bitterisyyttä sekä melko kohtalaisesti loppua kohti esiin nousevaa alkoholin lämpöä.

Kokonaisuutena viini oli parempi kuin odotin, mutta tämä ei ole paljoa viiniltä, jolta ei odota mitään; kokonaisuus on silti herttaisen yhdentekevä ja "meh". Lämmetessään viini muuttuu hilloisemmaksi ja pehmeämmäksi, jolloin vielä kohtalaisen hyvin erottunut hapokkuus katoaa makean hedelmän sekaan, minkä lisäksi mukaan tulee ujoa vaniljaa. Rakennetta kannattelee tällöin enää lähinnä bitterinen mausteisuus, joka onneksi tuntuu hieman tasapainoisemmalta, sekä aiempaa selvempänä erottuva alkoholinen tulisuus. Pähkinänkuoressa viini on masentavan keskinkertainen tekele, jossa on hyvin vähän mitään italialaista; kyllä tämä ihan aussiviinistä meikäläiselle menisi.

Kenties masentavin asia viinissä oli kuitenkin sen saateteksti, jossa kerrotaan kuinka viini on "herrasmiehille tai sellaisiksi haluaville" tarkoitettu. Tämä erityisesti moderneille, viineistä kiinnostuneille nuorille milleniaalimiehille tähdätty, helpostilähestyttävä ja hilloisen makea viini oli kyllä melko surullinen tapaus jo itsessään – kyllä nyt herrasmiehen pitäisi ymmärtää jotain laadukkaiden viinien päälle, eikä vain juoda ylimääräisellä jäännössokerilla tuunattuja kympin aussipunkkuja (Italiasta) – mutta vielä surullisempaa oli lukea viinin mainoslätinää nykyajan herrasmiehestä, minkä yhteyttä tähän yhdentekevään viiniin en oikein onnistunut hahmottamaan. Muutenkin nykyaikana tuntuu käsittämättömältä, että oikeasti jossain markkinoidaan viiniä ensisijaisesti miehille. Pahoittelut maahantuojalle, mutta ei jatkoon.

Lyhyesti: Herttaisen yhdentekevä, hilloisen makea ja yksiulotteinen aussipunkku Etelä-Italiasta.

Arvio: Keskinkertainen – tämä on tällainen viini, mitä odottaisi saavansa Alkon Australia-hyllystä, mutta se maksaakin 12 euroa ja löytyy Italia-hyllystä. Siihen sitten jäi viinin yllätysaspektit.

Hinnan (11,99e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti