Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


8.7.15

IAR Gamay 2013

IAR Gamay 2013
  • Valmistaja: Institut Agricole Régional
  • Tyyppi: Punaviini, DOC Valle d'Aosta
  • Maa: Italia
  • Alue: Aostan laakso, Valle Centrale
  • Rypäleet: Gamay (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 7,90e (Huhtikuu 2015, Gros Cidac, Aosta)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Meikäläinen raapusteli viinimestariporukan Italian-reissun raportteihin kohtalaisen pitkät pätkät stooria myös Aostan maatalousoppilaitoksesta, IAR:sta, mutta voin tähän vielä pistää lyhyen tiivistelmän alustukseksi.

Maatalousoppilaitoksen on perustanut katolilainen pappi Joseph Vaudan vuonna 1951. Hänen johdollaan oppilaitoksessa alettiin kouluttaa paikallisia asukkaita maanviljelyssä ja muussa maataloudessa tavoitteena alueen perinteisten maataloustuotteiden säilyminen. IAR:n johdossa Pappi Vaudan pyrki myös säilyttämään alueen viinien omaleimaisuuden ja monimuotoisuuden, minkä vuoksi IAR keräsi paljon paikallisia, alueelle uniikkeja lajikkeita alkaen viljellä niitä tuottaen niistä viiniä.

Nykyisin IAR tuottaa 20 hehtaarin viljelmillään viiniä n. 60,000 pulloa vuodessa, sekä paikallisista että kansainvälisistä lajikkeista. Merkittävä osa menee kaupalliseen tuotantoon, mutta oppilaitoksessa harrastetaan myös paljon kokeellista viinintuotantoa, sillä oppilaat voivat itse tehdä viinejä "opinnäytetöinään" ja heitä kannustetaan kokeilemaan uusia ideoita viiniensä parissa. IAR ei ole keskittynyt ns. high-end-viineihin, vaan simppeleihin, huokeasti hinnoiteltuihin arkiviineihin, jotka menevät valtaosaltaan paikalliseen kulutukseen, mutta tässä piileekin koulun viinien mahtavuus: viinit ovat äärimmäisen herkullisia, tasapainoisia ja omaleimaisia, mutta samalla todella edullisia – hinta-laatusuhde IAR:n viineissä on lyömätön!

Gamay ei ole Aostan oma paikallinen lajike, vaan tulokas Ranskan puolelta, mutta sitä on viljelty alueella erittäin pitkään ja se on yksi Aostan merkittävimpiä punaisia rypälelajikkeita. IAR:n Gamay on valmistettu peräti 750 metrin korkeudessa kasvavien köynnösten rypäleistä. Viini on aluksi käynyt ja maseroitunut kuorten kanssa 18 päivän ajan lämpötilakontrolloiduissa terästankeissa, minkä jälkeen sen on annettu kypsyä 7 kuukautta terästankeissa. Lopuksi viini on pullotettu ja viini on saanut kypsyä pulloissa 1 kk ajan ennen markkinoillelaskua. Vuosituotanto on päätähuimaavat 2,000 pulloa, joten kyseessähän on siis varsinainen massatuote.

Tämän pullon nappasimme mukaamme IAR-vierailun jälkeen Aostan keskustassa sijaitsevasta Gros Cidac -supermarketista. Oppilaitos kun oli juuri vakuuttanut meidät korkealaatuisilla ja mielenkiintoisilla, paikallisista lajikkeista tehdyillä viineillään, joten halusimme tarkistaa, miten talolta taittuvat nämä muualta kotoisin olevat lajikkeet!

Viinillä on hyvin tumma, Gamayksi jopa poikkeuksellisen konsentroituneen oloinen, lähes läpinäkymättömän mustan kirsikanpunainen väri.

Melko runsas ja muheva tuoksu on kyllä ehtaa Gamayta alusta loppuun: tummaa marjaa, maamaisuutta, kevyttä karhunvatukkaa, hillittyä pippuria, aavistus tuoreita punaisia metsämarjoja ja hentoa reduktiivista ruutisuutta, joka haihtuu viinin ollessa avattuna.

Mehukasta makumaailmaa hallitsee tuoksua voimakkaammin freesi metsämarjaisuus, vastapoimittu karpalo etunenässä. Seassa tuntuu myös hapokkaita tummia marjoja, pippurista mausteisuutta ja hapankirsikkaa. Kokonaisuus on korkeintaan keskitanniininen, mutta tarhojen korkean sijainnin vuoksi happoja on erittäin runsaasti, mitkä tekevät viinistä varsin napakan ja kevyesti kirpeän, jopa hennosti tiukahkon oloisen.

Viinin kuivassa jälkimaussa tuntuu tummia, hapokkaita ja kevyesti karhean tanniinisia marjoja, kuten aroniamarjaa, karpaloa, pippurisuutta, kevyttä hapankirsikkaa, hentoa vegetaalisuutta ja aavistus bitteristä lääkeyrttiä.

IAR onnistui kyllä vakuuttamaan tällä kertaa myös Gamayllaan – näköjään Beaujolais ja Loiren laakso eivät ole ainoita alueita, joissa kyseisestä rypälelajikkeesta saadaan harvinaisen ihastuttavia viinejä aikaan! Tämäntasoisilla viinillä nimittäin Aosta voi aivan hyvin lähteä haastamaan hyviä Cru Beaujolais -Gamayviinejä helposti, sillä viinissä on harvinaisen puhdaspiirteistä hedelmää, intensiteettiä ja runsautta jotka ovat upeasti tasapainossa napakan ryhdin ja raikkauden kanssa, sekä jopa potentiaalia keskipitkään kellarointiin. Kun mukaan vielä yhdistetään viinin laatuun nähden sen käsittämättömän kilpailukykyinen hinta, on tämä pullo yhtä voittoa ja riemujuhlaa.

Viinin äärimmäisen spesifi ja superinformatiivinen etiketti on tuskin kovinkaan monen esteetikon mieleen, mutta ainakin meikäläisen kaltaiset viininörtit osaavat arvostaa semmoista.

Lyhyesti: Ihastuttavan intensiivinen, puhdaspiirteinen, napakka ja supermaukas Gamay Italian pienimmältä ja tuntemattomimmalta viinialueelta, Aostan laaksosta. Viilennettynä mainio siemailuviini, hieman lämpimämpänä oivallinen ruokaviini kevyemmille tarjottaville.

Arvio: Tyylikäs – tässä on Gamay, jossa on kaikki palikat harvinaisen mallikkaasti kohdallaan. Vaikka hyvä Beaujolais maksaa harvoin paljoa, onnistuu tämä viini myös olemaan sellaisia edullisempi. Hintaansa nähden viini tarjoaa siis uskomattoman kovaa laatua ja kovimman kaliiperin kulautettavuutta.

Hinnan (7,90e) ja laadun suhde: Ylivoimainen – ajatus paremmasta viinistä samaan hintaan tuntuu mahdottomalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti