Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


6.7.15

Vigneti Massa Derthona 2011

Vigneti Massa Colli Tortonesi Derthona 2011
  • Valmistaja: Walter Massa
  • Tyyppi: Valkoviini, Vino da Tavola
  • Maa: Italia
  • Alue: Piemonte, Alessandria, Colli Tortonesi
  • Rypäleet: Timorasso (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 15,90e (Huhtikuu 2015, I Piaceri del Gusto, Alba)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Koska maistelimme Italiassa viinimestarien opintoreissulla paljon sellaisia mainioita viinejä, joista en saanut kirjoitettua arviota reissuraporttieni sekaan, lienee ihan perusteltua nostaa tässä välissä muutama erityinen esille. Tämän viinin bongasimme ensimmäisenä iltanamma Albassa, jolloin etsimme lähinnä jotain mielenkiintoista viiniä hotellille hörpittäväksi. Päädyimme tähän pulloon, koska Timorasso kuulosti mielessäni etäisesti tutulta –lisäksi viini oli myymälän vanhin valkoviini, joten kyseessä olisi todennäköisesti jo vähän kypsyneempää tavaraa.

Tiskillä myyjä kyseli meiltä onko viini meille tuttu. Myönsimme, että valitsimme viinin melko summanmutikassa, mihin myyjä vastasi viinin olevan todella upea tapaus, kenties myymälän paras valkoviini ja todella nuori – kannattaa pistää kellariin! Noh, eihän se nyt ihan nappiin mennyt. Otimme viinin silti illalla testiin.

Timorasso on siis valkoinen piemontelainen lajike, jota nykyisin viljellään Alessandrian provinssissa, Piemonten itärajalla, ja joka oli vähällä kuolla sukupuuttoon vielä muutamia vuosikymmeniä sitten. Tästä huolimatta viininviljelijä Walter Massa päätti ryhtyä panostamaan tähän täysin tuntemattomaan rypälelajikkeeseen ja pikku hiljaa hän nousi täydestä tuntemattomuudesta alueen kenties kuuluisimmaksi tuottajaksi – hänen Timorasso-viininsä ovat nykyisin erittäin tunnettuja ja arvostettuja niin paikan päällä kuin ulkomaillakin ja monet alueen tuottajat ovat seuranneet hänen esimerkkiään ja ryhtyneet viljelemään Timorassoa itsekin. Vigneti Massan viljelyala on 22 ha ja vuosituotanto on n. 150,000 pulloa, joista n. 60,000 on Timorassoa.

Timorasson kotialuetta on Tortonan kylän ympäristön mäet, Colli Tortonesi, ja monet tuottajat usein nimeävät viininsä kylän historiallisen nimen, Derthona, mukaan – tämä Walter Massan perustason Timorasso ei ole mikään poikkeus. Viini käy ainoastaan rypäleiden omilla villihiivoilla ja käymisen yhteydessä sen annetaan maseroitua rypäleiden kuorien kanssa vuosikerrasta riippuen 48-60 tuntua. Tämän jälkeen viini kypsyy aluksi terästankeissa sakan päällä lähes vuoden verran, minkä jälkeen se pullotetaan hyvin kevyesti suodatettuna. Lopuksi viinin annetaan kypsyä pullossa n. 6 kk ennen markkinoillelaskua.

Viinillä on runsas ja intensiivinen, hennosti vihertävään taittuva sitruunankeltainen väri.

Tuoksu jatkaa ulkonäön lupailemissa intensiivisissä merkeissä: aluksi lasista löytyy rieslingmäistä kukkaisuutta, kypsää sitrushedelmää, vahamaisuutta ja verkkomelonia. Vähän auettuaan tuoksu saa selvästi lisäsyvyyttä ja seasta rupeaa erottumaan myös heinäisyyttä, viogniermaista persikkaa, kevyesti kuivattuja keltaisia hedelmiä ja häivähdys mantelia.

Konsentroitunut makupuoli on luotisuorassa linjassa viinin värin ja tuoksun kanssa, joskin makumaailma yhdistelee hämmentävällä tavalla runsautta suorastaan tiukkaan ja äärettömän freesiin ilmaisuun. Makupuolelta voi erottaa niin kypsää, makeahkoa sitruksisuutta ja verkkomelonia kuin hyvin kivista mineraalisuutta, greippiä, omenankuorista bitteriä ja hennosti vegetaalisen vihertäviä sävyjä. Suutuntuma on täyteläinen, jopa kevyesti fätti, mutta samalla tuntuvan hapokas, ryhdikäs ja ihastuttavan puruvoimainen. Yleisilme on hyvin kompleksinen ja hämmentävän luontevasti sekä hyvin kuiva että kypsänmakea.

Rapsakka jälkimaku siistii paljon viinin runsaudesta ja kypsyydestä pois, jättäen jäljelle tiukempia ja rakenteikkaampia sävyjä. Suuhun jää greippiä, vihreää yrttiä, kivistä mineraalia, tuntuvaa omenankuorista bitteriä, kevyttä valkopippuria ja häivähdys savua. Jälkivaikutelma on hyvin pitkäkestoinen, kompleksinen ja siinä tuntuu erottuvan kevyesti tanniinisuutta, joka kuivaa hennosti suuta.

Massan Derthona-Timorasso onnistui kyllä tulemaan täysin puun takaa – sokkona viiniä metsästellessä ei nyt ollut mielessä näin intensiivinen ja tietyllä tapaa jopa hieman massiivinen supervalkkari, mutta ei kyllä voi sanoa rahojen hukkaan mennen! Viiniä maistellessa myös ymmärtää mitä kauppias sanoi, kun mainitsi viinin olevan vajaan 4 vuoden iästä huolimatta erittäin nuori: näin intensiivinen, konsentroitunut ja rakenteikas viini kehittyy varmasti upeasti kellarissa. Tästä syystä tuossa kyseisessä viinimyymälässä oli käytävä myöhemmin uudestaan ostamassa toinen samanlainen pullo kotiin kellaroitavaksi!

Kokonaisuutena Massan Timorasso vaikuttaa olevan kuin hämmentävän toimiva yhdistelmä Rieslingiä ja Viognieriä: molemmille rypäleille tyypillistä aromaattisuutta löytyy viinin tuoksu- ja makumaailmasta, minkä lisäksi viinistä löytyy Viognierin runsautta ja täyteläisyyttä samalla tavoin kuin Rieslingin ryhtiä, hapokkuutta ja mineraalia. Kokonaisuus on yksinkertaisesti vastaansanomattoman vaikuttava ja herkullinen. Pitääpä koettaa tutustua Timorassoon syvemmälti tulevaisuudessa!

Lyhyesti: Upea valkoviini, joka on niin suutuntumaltaan kuin aromeiltaan kuin yhdistelmä runsasta, täyteläistä ja konsentroitunutta Viognieriä ja tiukkaa, mineraalista ja hapokasta Rieslingiä. Todella mainio esitys jo nyt, mutta varmasti kestää mainiosti keskipitkää kellarointia.

Arvio: Erinomainen – vaikuttava ja vakuuttava ensikosketus Timorassoon kyseisen rypäleen kenties parhaalta tuottajalta.

Hinnan (15,90e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti