Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


14.4.15

Y. Leccia Domaine d'E Croce 2010

Y. Leccia Domaine d'E Croce Patrimonio 2010
 • Valmistaja: Yves Leccia
 • Tyyppi: Punaviini, AOC Patrimonio
 • Maa: Ranska
 • Alue: Korsika, Patrimonio
 • Rypäleet: Sangiovese (90%), Grenache (10%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta ostohetkellä: 25,90e (Joulukuu 2014, Viking Grace, Champagne Bar)
 • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Korsika on laatuviiniensä osalta melko tuntematon tapaus, niin Suomessa kuin maailmallakin. Ei ihme, sillä Algerian itsenäistyttyä 1960-luvulla monet algerianranskalaiset muuttivat Korsikalle viljelemään viiniä ja alueen viinintuotanto räjähti käsiin. Saarella tuotettiin lähinnä edullista bulkkia valtavia määriä, jota usein saatettiin myös sekoittaa manner-Ranskan viineihin, ja vasta 2000-luvulla ollaan alueella ruvettu panostamaan enemmän laatuun.

Saarella kuitenkin sijaitsee myös muutama arvostettuja viinejä tuottanut appellaatio, joista tunnetuimpia (ellei jopa tunnetuin) on saaren pohjoisosassa, Korsikan "sarven" juuressa sijaitseva Patrimonio, jonka kuuluisat punaviinit ovat aina vähintään 90% Nielluciuta (joka tunnetaan paremmin manner-Italian puolella Sangiovesena). Tällä alueella myös Leccian suku on tehnyt viiniä sukupolvien ajan.

Tämän viinin tuottanut Yves Leccia on tehnyt viiniä yli 30 vuoden ajan perheensä viinitilalla, mutta 2000-luvun alussa hän päätti ryhtyä toimimaan itsenäisesti omalla nimellään. Vuonna 2004 hän osti parhaana terroirina pitämänsä E Crocen palstan, jossa köynnökset kasvavat ohuessa kalkkimaassa, jonka alta löytyy liuskekivinen peruskallio ja ryhtyi tuottamaan siltä viinejä. Ironisinta hänen viineissään on se, että hänen sukunimensä Leccia on korsikaa ja tarkoittaa "tammea", mutta hän ei käytä lainkaan tammea viineissään, jotta E Crocen terroir pääsisi ilmenemään hänen viineissään mahdollisimman puhtaasti.

Domaine d'E Croce Patrimonio on talon lippulaivaviini, joka valmistetaan käsinkorjatuista rypäleistä. Viinin annetaan maseroitua ja käydä yhteensä n. 20 päivän ajan, jonka jälkeen mehu valutetaan pois, rypäleet puristetaan ja lopullinen viini valmistetaan sekoittamalla valutettua (kepeämpää ja elegantimpaa) ja puristettua (rustiikkisempaa ja tanniinisempaa) viiniä sopivassa suhteessa. Tämän jälkeen viinin annetaan asettua 12 kk terästankeissa. Lopuksi viini suodatetaan kevyesti ja pullotetaan.

Viinillä on tumma, lähes läpinäkymättömän kirsikanpunainen, konsentroitunut väri.

Melko maltillinen tuoksu tarjoaa puhdaspiirteisesti kypsää tummaa hedelmää, kirsikkaa, vadelmaa ja aromaattista, yrttistä garrigueta, joka tuntuu tuovan jopa etäisesti tammea muistuttavaa mokkaa tuoksuun.

Suussa viini on todella runsas, kuiva ja tanniininen, jopa kova. Varsin konsentroituneelta ja intensiiviseltä makupuolelta löytyy Grenachemaista mansikkaisuutta, Sangiovesen kirsikkaa ja hapankirsikkaa, kypsänmakeaa luumuisuutta ja muuta kypsää tummaa hedelmää ja garrigueta ja maamaisuutta, jotka jälleen tuovat kuin tunnetta kuivasta puumaisuudesta, mitä viinin tiukahko tanniinisuus korostaa. Happoja ei ole erityisen runsaasti, mutta kuitenkin sen verran riittävästi, ettei tanakka ja täyteläinen suutuntuma pääse tuntumaan raskaalta tai läskiltä.

Viinistä jää suuhun varsin tuhti, suht lämmin, roteva ja tuntuvan tanniininen jälkimaku, josta paistaa paikoitellen läpi myös ujo, kalkkinen mineraalisuus. Tiukkaa ja intensiivistä mutta kaikin puolin rehevää jälkivaikutelmaa hallitsevat kuivan luumuiset, herukkahilloiset, pippurisen mausteiset ja tanniinisen bitteriset piirteet.

Olin alun perin napannut tämän viinin mukaani Viking Gracen yläkannella sijaitsevan Champagne Barin laatuviinipuodista sen kummemmin viinistä mitään tietämättä; kunhan nyt vain halusin kokeilla minkälaista tavaraa Patrimonio on. Yhtä lailla tietämättä viinin tyylistä tai maineesta nappasin viinin mukaan viinimestarikoulutettavien illanviettoon, jossa sokotimme toisiamme mitä erilaisemmilla viineillä. Ja pakko nyt todeta, että viinin äärimmäisen intensiivinen ja konsentroitunut, mutta puhdaspiirteinen ja maukas ilmaisu pääsi yllättämään allekirjoittaneenkin!

Viinissä on sen verran reippaalla kädellä konsentraatiota, tanniineja ja, no, kaikkea, että näin jälkikäteen ajateltuna olisin voinut ottaa jonkun kepeämmän ja freesimmän viinin ja jättää tämän kellariin kypsymään kaikessa rauhassa, sillä kellarointipotentiaalia jos jotain tästä viinistä löytyy! Nyt korkattuna viini on varsin mainio kumppani tuhdeille ja runsaille ruoille, joihin viinin robustilla rakenteella on mahdollisuus pureutua ja pehmentyä, mutta muussa tapauksessa suosittelisin antamaan viinille reilulla kädellä ikää, sillä sen tämä kyllä kestää! Jos tätä viiniä sattuu jossain tulemaan vastaan ja kellarista löytyy tilaa, suosittelen vahvasti nappaamaan vähintään yhden, mieluiten useamman pullon mukaan, sillä ainakin itse aion näin tehdä kunhan taas sopiva tilaisuus tarjoutuu!

Lyhyesti: Intensiivinen, konsentroitunut ja tanniininen, mutta myös hyvin puhdaspiirteinen ja tyylikäs Sangiovese-Grenache-punaviini Korsikan arvostetulta Patrimonio-alueelta, jonka voi huoletta pistää kellariin kehittymään.

Arvio: Erinomainen – todella vakuuttava, joskin lähes liiankin nuorekkaan oloinen punaviini, joka hienosti ilmentää Korsikan omaa, kypsäntuhtia viinityyliä persoonallisella, Sangiovesea ja Grenachea naittavalla rypälesekoituksellaan. Ensivaikutelman perusteella tuntuu lupaavan varsin hyvää kellarointi potentiaalia.

Hinnan (25,90e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

2 kommenttia:

 1. Täältä löytyy toistaiseksi ja hyvään hintaan: http://www.vinatis.co.uk/15906-patrimonio-rouge-domaine-d-e-croce.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooh, mainiota, kiitos! Pitänee joskus pistää Vinatiksen suuntaan tilausta ja pitää tämä tapaus korvan takana!

   Poista