Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


10.7.15

Enrico Morando Ruchè 2013

Enrico Morando Ruchè di Castagnole Monferrato 2013
  • Valmistaja: Vini Enrico Morando
  • Tyyppi: Punaviini, DOCG Ruché di Castagnole Monferrato
  • Maa: Italia
  • Alue: Piemonte, Monferrato, Asti, Castagnole Monferrato
  • Rypäleet: Ruchè (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 7,69e (Huhtikuu 2015, Penny Market, Gattinara)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Yksi Piemonten omia erikoisuuksia on melko harvinaiseksi käynyt, aromaattinen Ruchè-lajike, josta tehdään punaviiniä ensisijaisesti historiallisella Monferraton alueella, joka sijaitsee Astin ja Alessandrian provinsseissa. Valtaosa viljelyksistä on keskittynyt Castagnole Monferraton alueelle, jossa lajiketta viljellään yhteensä n. 40 ha alueella – muualla Piemontessa lajiketta tavataan muutaman hehtaarin alueella. Tämä Piemonten alkuperäislajike oli äärimmäisen tuntematon vielä 1980-luvulle asti, jolloin se sai oman DOC-alueensa Monferratoon. Vuonna 2010 alue nostettiin DOCG-luokkaan, joten Castagnole Monferraton Ruchèt ovat sekä Italian tuoreimpia DOCG-viinejä, että (äärimmäisen pienen viljelysalansa vuoksi) myös harvalukuisimpia.

Yhtä Ruchè-viiniä olikin pieni erä Alkossa vajaa vuosi sitten, mutta kyseinen viini ei ymmärtääkseni ollut aivan tyypillinen tyylin edustaja, sillä se oli tehty ns. appassimento-menetelmällä, eli kuivatuista, ylikypsistä rypäleistä. Normaalisti Ruchè on melko tanniininen lajike, joka tuottaa hailakan värisiä, hyvin aromaattisia ja mausteisia punaviinejä.

Nyt arvioitavan viinin tuottanut Morando koostuu kahdesta viinitalosta, joista toinen, 130 ha aluetta hallitseva talo sijaitsee Monferratossa, ja toinen, 15 ha alueen kokoinen talo Astissa. Morando on yksi suurimpia Monferraton viinien tuottajia ja viinitalojen tuotannosta peräti 55% on Ruchè-pohjaista viiniä.

Väriltään viini on varsin läpinäkyvä ja jopa ohut vadelmanpunainen, hennolla sinertävällä sävyllä.

Tuoksu on erittäin runsas ja aromaattinen, persoonallisuudessaan jopa yllättävä ja kiehtova. Sitä hallitsee Brachettomainen ruusuisuus (jos Brachettot eivät ole tuttuja, on Gewürztraminerin tuoksun kukkaisuus melko lähellä aromaattisuudessaan). Seassa tuntuu myös kypsänmakeaa vadelmaisuutta, kevyttä mansikkahilloa ja ujoa rusinaisuutta. Tuoksu on hyvin jännittävä ja äärimmäisen vahvasti makeisiin sävyihin nojaava.

Suussa viini on samettisen pehmeän tuntuinen, mutta samalla kuitenkin myös melko hapokas, erittäin mausteinen ja mausteisuudessaan jopa pippurimaisesti hieman pistelevä. Varsin runsasta ja suuntäyttävää makumaailmaa hallitsee runsaan mausteisuuden ohella makea vadelmaisuus ja kypsä mansikkaisuus. Suutuntuma itsessään ei kuitenkaan ole kovinkaan suuntäyttävä, vaan kokonaisuus on ennemminkin keskitäyteläinen. Rypäleen runsaista tanniineista ei ole juurikaan tietoa, vaan tanniinit ovat varsin maltillisia.

Keskipitkässä jälkimaussa tuntuu jopa kirpeäksi yltyvää pippurista mausteisuutta ja kevyesti karvasta yrttisyyttä, makeaa vadelmaisuutta ja hentoa mansikkamehuisuutta.

Castagnole Monferraton Ruchè onnistui tällä kertaa yllättämään: tätä runsasta, erittäin aromaattista ja suorastaan hupsua punaviiniä on vaikea ottaa vakavasti, mutta se ei siltikään ole olankohautuksella kuitattava hupsutteluviini – siinä on kuitenkin sellaista rakennetta ja puruvoimaa, joka tekee siitä varsin näppärän oloisen ruokaviinin. Perinteisesti Piemontessa Ruchè yhdistetään haudutetun lihan, sieniruokien tai juustojen kanssa, ja vaikka kokeilematta on vaikea sanoa, miten näin aromaattinen viini sellaisten kanssa sopii, en varsinaisesti yllättyisi, jos em. yhdistelmät paljastuisivatkin erinomaisiksi.

Veikkaan, ettei marketin hyllyiltä napattu seitsemän euron Ruchè anna parasta mahdollista kuvaa rypäleen potentiaalista, mutta todennäköisesti kuitenkin suhteellisen rehellinen ja autenttinen ilmaisu tuli tavoitettua. Tämän kokemuksen perusteella Ruchè vaikuttaa aromaattisesti samanlaiselta kuin yhtä lailla piemontelainen Brachetto, mutta siinä missä Brachettosta valmistetut punaviinit ovat hyvin matalahappoisia ja -tanniinisia sekä kepeitä, vaikuttaa Ruchè tuottavan samanmakuisia, mutta selkeästi hapokkaampia, tanniinisempia, rakenteikkaampia ja ennen kaikkea tuntuvasti mausteisempia viinejä.

Lyhyesti: Ruusuisen aromaattinen, makean marjainen, tiukan mausteinen ja kaikin puolin hauska punaviini.

Arvio: Miellyttävä – vaikka tämä viini on kaikin puolin erilainen ja hieman hankalasti vakavastiotettava, on se myös kaikin puolin miellyttävä ja sitä siemailee ihan ilokseen. Varmasti myös mielenkiintoinen tuttavuus ruokaviininä.

Hinnan (7,69e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti