Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


17.12.16

Hanssens Artisanaal Oude Kriek 2012

Hanssens Artisanaal Oude Kriek 2012
  • Valmistaja: Hanssens Artisanaal BVBA
  • Tyyppi: Olut, Lambic, Kriek
  • Maa: Belgia
  • Alue: Flanderi, Flanderin Brabant, Beersel, Dworp
  • Koko: 0,375
  • Hinta ostohetkellä: 4,79e (Lokakuu 2015, Firmabier)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Noin vuosi sitten kirjoitin arvion, jossa olin sitä mieltä, että Hanssens Artisanaalin Oude Gueuze on yksi parhaita lambiceja koskaan. Jossain vaiheessa tuli myös pidettyä ihan gueuze-rinnakkainmaistelu, jossa todettiin sama asia uudestaan isommalla porukalla, joten aivan tuulesta temmattu mielipiteeni ei ollut. Tästä syystä oli myös hyvin tärkeää tarkistaa, että onhan tämän vanhan, peräti 4. sukupolvessa toimivan lambicinsekoittamon Kriek yhtä hienoa tavaraa.

Juu, tosiaan, Hanssens Artisanaal ei ole panimo, vaan sekoittamo. Tämä tarkoittaa sitä, että he ostavat pohjaoluensa muilta panimoilta, kypsyttävät niitä kellareissaan ja sekoittavat niistä oman "talon tyyliä" edustavan blendinsä, jota he myyvät eteenpäin omalla nimellään. Koska lambicpanimoita on enää vain muutamia maailmassa jäljellä, ostaa Hanssens Artisanaal oluensa samoilta panimoilta kuin muutkin lambicinsekoittajat – Boonilta, Girardinilta, Lindemansilta ja Timmermansilta. Tämän oluen valmistusprosessista tai kypsytysajasta ei löydy juuri mitään muuta tietoa, kuin se, että olut kypsyy vanhoissa 600 litran tammitynnyreissä ja hapankirsikoita käytetään 70 kg per tynnyri oluen maustamiseen.

Lasissa oluen kirkkaana hohtava, läpinäkyvä rubiininpunainen väri on ehdottomasti yksi kauneimpia oluen värejä, mitä olen nähnyt. Näin upeaan värisävyyn hyvin harva punaviinikään pystyy. Vaalean roosa vaahtohattu jää rohkeasta kaadosta huolimatta varsin matalaksi ja se haihtuu nopeasti.

Tuoksultaan olut on hieman pidätteleväinen ja hillitty. Aromimaailmasta löytyy kevyellä otteella ruusunmarjakiisseliä, hapankirsikkaisuutta, kevyttä lantaista funkia, hentoa hapanta sitruksisuutta ja etäistä vadelmanlehtiteetä.

Oluen maku on kepeä ja varsin kirpeä; hapot suorastaan tahtovat vetää naaman väkisin poskipäistä irveeseen ja silmät viiruiksi. Tämä olut tuntuu oikeasti jo pikku hiljaa siltä, että suun sisäpinta rupeaisi syöpymään irti, jos tyhjentäisi tätä yksin useamman pullollisen. Kaiken happamuuden keskellä kuitenkin häilyy hento, tumman kirsikkainen ja kypsän punamarjainen makeus. Oluen makumaailmassa selkeimpänä piirteenä erottuu brettainen nahkaisuus, mutta vaikka yleisesti makua löytyy melko runsaasti, on siitä jotenkin hyvin vaikea saada otetta: kokonaisuus ei ole selväpiirteinen, vaan se on täynnä hyvin hentoja ja hienostuneita häivähdyksiä ilman selkeitä piirteitä, joista epämääräinen punamarjaisuuskaan ei suoranaisesti vihjaa kirsikoihin, vaan jonnekin niiden suuntaan. Hiilihappoisuus on melko runsasta.

Jälkivaikutelma on sitruunaisen kirpeä ja suuta melko voimakkaasti nipistelevä, kun taas jälkimaussa häilyy brettaista nahkaa, kevyttä mökkihuussista ammoniakkisuutta, kypsää hapankirsikkaa, kevyttä vadelmaa ja hennosti raa'an kirpeää viheromenaa.

Kokonaisuutena Hanssens Artisanaal Oude Kriek on hyvin eri tyylinen kuin talon Oude Gueuze – siinä missä Hanssensin Gueuze ei ollut mitenkään erityisen hapan, mutta erittäin kompleksinen ja hurmaavan moniulotteinen, on Hanssensin Kriek suorastaan väkivaltaisen kirpeä ja armoton, jopa näin pidempään hapanoluita harrastaneen näkökulmasta! Sen sijaan vivahteikkuudessa ei jäädä Gueuzesta jälkeen lainkaan.

Erikoisesti Hanssensin Kriek on kuitenkin ihmeen epämääräinen – joskin tämä jopa toimii oluen eduksi. Usein kriekit voivat olla jopa hallitsevan hapankirsikkaisia, jolloin kirsikkaisten piirteiden alta ei erotu juuri mitään muuta. Sen sijaan tämä Hanssensin versio on kaikkea muuta kuin selkeän kirsikkainen: makumaailmaa hallitsee kyllä punaiset kirsikkaiset ja marjaiset piirteet, mutta niissä on runsaasti eri sävyjä, minkä lisäksi kokonaisuutta sävyttää muutenkin ihastuttava, likaisen funkkinen likaisuus. Tämä on kaikkea muuta kuin nätti ja sisäsiisti kriek, mutta se tekeekin tästä juuri aivan ainutlaatuisen ihastuttavaa siemailtavaa!

Olut on kuitenkin sen verran hapanta tavaraa, että tämmöinen pienikin pullo kannattaa jakaa kahteen pekkaan, tai vähintään nautiskella rauhallisesti. Vaikka olutta fiilistelee ilokseen, on sen happamuus sen verran rapsakkaa, ettei olutta ihan hetkessä ryystä, vaikka olisi minkälainen happopää tahansa.

Lyhyesti: Todella hieno ja anteeksipyytelemätön – suorastaan armoton – kriek. Ei nössöille.

Arvio: Erinomainen – kaikin puolin vaikuttava, moniulotteinen ja paikoin jopa väkivaltaisen hapan kriek. Vaikka esimerkillinen olut laadukkaaksi kriekiksi, ei tämä ole millään tavoin aloittelijaystävällistä tavaraa.

Hinnan (4,79e) ja laadun suhde: Ylivoimainen – ajatus paremmasta oluesta samaan hintaan tuntuu mahdottomalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti