Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


8.12.16

Cuj Malvazija Istarska 2013

Cuj Malvazija Istarska 2013
  • Valmistaja: CUJ
  • Tyyppi: Valkoviini
  • Maa: Kroatia
  • Alue: Primorska Hrvatska, Istria
  • Rypäleet: Malvazija Istarska
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 14,50e (Heinäkuu 2015, Dubrovnik Airport Duty Free)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Viime keväänä järjestin kroatialaisten viinien maistelun niillä viineillä, mitä olin kiikuttanut tuliaisina kesän 2015 Dubrovnik-matkalta (tässä tarkempaa juttua reissusta). Koska Kroatia on tunnettu lähinnä tuhdeista Plavac Mali -punaviineistään, ajattelin ottaa hieman päinvastaisen lähestymistavan tähän maisteluun ja keskittyä erityisesti Kroatian persoonallisiin, runsaisiin valkoviineihin. Maistelun aloitti tämä valkoviini Istrian niemimaalta.

Malvasia ei ole yksi tietty rypälelajike, vaan valtava erilaisten rypäleiden suku, josta osa on läheistä sukua toisellaan, osa taas hyvin etäistä. Jotkut Malvasiat eivät edes kuulu varsinaiseen Malvasia-rypäleiden sukuun. "Malvasia" nimenä ei kuitenkaan usein tuota vahvoja mielleyhtymiä laatuviiniin, sillä useimmat Malvasiat tuppaavat olemaan joko hedelmäisiä, mutta melko ponnettomia ja rakenteettomia esityksiä, joista puuttuu happojen tuomaa fokusta (Malvasia Bianca Lunga), tai sitten hapokkaita, mutta neutraaleja ja korkea-alkoholisia valkoviinejä (Malvasia di Candia); tästä syystä useimmiten Malvasiaa tavataan sekoiteviineissä. Poikkeuksiakin toki on: Malvasia Branca de São Jorge tunnetaan paremmin Madeiran vuosisatoja kestävistä Malmsey-viineistä ja Malvasia Fina taas Madeiran rehevistä Bual-viineistä. Kuivien valkoviinien tuotannossa on paljon mainetta niittänyt Koillis-Italiassa, Sloveniassa ja Kroatiassa viljelty Malvazija Istarska, joka taittuu hyvin monenlaisiin tyyleihin – kepeistä ja hapokkaista valkoviineistä hyvin raskastekoisiin, robusteihin ja öljyisiin valkoviineihin ja jopa melko tanniinisiin ja erittäin kompleksisiin oransseihin viineihin.

Tämän maisteluun tuomani Malvazijan nappasin mukaani Dubrovnikin lentokentältä siinä vaiheessa kun huomasin, ettei tuliaispulloissani ollut yhtä ainutta Malvazijaa – asia, joka oli hetimmiten korjattava! Viinin on tuottanut Istrian niemimaalla Cuj, vuonna 2006 kaupallisen toiminnan aloittanut perheviinitalo. Taloa pyörittävä Kraljevićin suku on kuitenkin toiminut hieman pidempään viinien parissa, sillä suku on valmistanut viiniä ja oliiviöljyä ainakin 1400-luvulta alkaen. Talo on nimetty taloa nykyisin johtavan Danijel Kraljevićin isoisän mukaan, jolla oli tapana aloittaa kaikki lauseensa cuj da ti rečem ("kuulkaas, antakaas kun kerron yhden asian"). Tyyliltään tämä viini on ns. tavanomainen, "riisuttu" Malvazija, joka käy ja kypsyy terästankeissa ja pullotetaan nuorena juotavaksi.

Väriltään viini on hohtava intensiivisen vihertävä.

Tuoksultaan viini on todellinen tykki, joka pistää täyslaidallisen aromeja julmetulla voimalla: kypsänmakeaa, ananaksen ja papaijan dominoimaa hedelmää, hunajaa, eksoottisia mausteita ja sitrusmarmeladia. Mahdollisesti alkoholi (13%) leijailee taustalla hennon liuotinmaisena vivahteena, mikä kyllä kuulostaa hieman erikoiselta, sillä ei alkoholin pitäisi erottautua näin tuhdin tuoksun lävitse niin mitenkään.

Suussa viini edustaa selkeästi lajikkeen tuhtia päätä, ollen varsin runsas, täyteläinen ja kypsän hedelmävetoinen. Kielellä pyörii melko voimakasta eksoottista mausteisuutta, sitruunaruohoa, kypsiä keltaisia hedelmiä sekä jälleen kevyttä liuotinmaisuutta. Liekö kyseessä sitten joky lajikkeen oma piirre, sillä alkoholi ei kyllä makupuolelta erotu. Viinin suutuntuma on lähes öljyinen ja yleisilmeeltään viini on melko raskastekoinen, sillä hapokkuus on melko matalaa.

Jälkimaussa tuntuu teräksistä mineraalisuutta, kypsää omenaa, meheviä sitrushedelmiä ja karvaampaa pomeloa sekä ujoa mausteisuutta, minkä lisäksi tuo etäisen liuotinmainen juonne jatkuu jälkimakuun asti. Jälkivaikutelma on melko pitkä, mutta hieman laimean oloinen, kiitos matalanpuoleisen hapokkuuden.

Kokonaisuutena Cuj'n Malvazija jätti hieman laimean fiiliksen: siinä on Istrian Malvasialle tyypillisesti monia muita Malvasioita runsaampaa hedelmää ja syvyyttä, mutta hapokkuus on silti jäänyt sen verran lapsipuolen asemaan, että viinistä jää turhan raskas fiilis. Lisäksi tämä viini toimii hyvänä esimerkkinä happojen tehosta kokonaisuudessa: vaikka viinistä löytyy runsautta ja voimaa, tuntuu viini puhdittomalta ja maun intensiteetti loppuu lähes heti kun viini tulee nielaistuksi.

Lisäksi itseäni hieman häiritsi viinissä ollut ujon teollinen, liuotinmainen juonne. Yleensä korkea alkoholi erottuu itselläni liuotinmaisena elementtinä, mutta koska tämän viinin tapauksessa sellaisesta tuskin oli kysymys, oli varmaan viiniin päässyt muodostumaan käymisvaiheessa jotain volatiilisia yhdisteitä, jotka eivät tehneet kokonaisuudelle kunniaa. Yleensä pieni volatiilisuus – oli se sitten erottuvaa tai huomaamatonta – tuo viinille vain kiehtovaa vivahteikkuutta ja persoonaa, mutta tässä tapauksessa kyseinen elementti enemmän häiritsi allekirjoittanutta.

Lyhyesti: Varsin runsaan hedelmäinen ja öljyisen täyteläinen Malvazija luoteisesta Kroatiasta, jonka miellyttävyyttä rokottavat turhan matala hapokkuus ja hento liuotinmaisuus.

Arvio: Keskinkertainen – Kroatian Malvazijat voivat parhaimmillaan olla eräitä maan hienoimmista valkoviineistä, mutta tällä kertaa napakymppi jäi kaukaiseksi haaveeksi.

Hinnan (14,50e) ja laadun suhde: Surkea – samalla hinnalla saa paljon parempaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti