Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


17.3.15

Pyramid Valley Hille Vineyard Sémillon 2007

Pyramid Valley Growers Collection Hille Vineyard Sémillon 2007
  • Valmistaja: Pyramid Valley Vineyards
  • Tyyppi: Valkoviini
  • Maa: Uusi-Seelanti
  • Alue: South Island, Marlborough, Brancott Valley
  • Rypäleet: Sémillon (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: ? (Joulukuu 2014)
  • Hinta nyt: n. 28,00e (Maaliskuu 2015, wine-searcher.com)
Olen aikaisemminkini kirjoitellut Pyramid Valley Vineyardsista, tuosta yhdestä Uuden-Seelannin biodynaamisen viljelyn ja hyvin "luonnollisten" viinien tuottamisen keskittyneestä pientuottajasta – jos kiinnostaa, vilkaise toki arvioni talon Angel Flower Pinot Noirista.

Tämä viinitalo on hyvä romuttamaan käsityksiä siitä, että uudessa maailmassa tuotetaan vain ylikypsiä liukuhihnaviinejä ja ainoastaan Euroopassa sijaitsee natural-henkisiä pientuottajia. Siltä se kyllä usein saattaa tuntua, sillä näitä kuriositeettituottajia toiselta puolelta maapalloa tuodaan niin paljon vähemmän meille tänne Suomeen kuin esimerkiksi ranskalaisia tai italialaisia, jotka sijaitsevat käytännössä naapurissa!

Pyramid Valleyn filosofia pyörii siis biodynaamisuuden ja käsittelemättömän viininvalmistuksen periaatteilla. He tuottavat itse omilta tarhoiltaan lähinnä Pinot Noiria ja Chardonnayta, mutta he valmistavat myös muita viinejä vuokraamalla luotettavilta tuottajilta palstoja heidän viinitarhoistaan. Näillä tarhoilla he viljelevät ilman torjunta-aineita, mutta hyvin perinpohjaisin viljely- ja köynnöksenhoitomenetelmin. Yleensä tuloksena on merkittävästi pienempi sato (n. 40-60% normaalista tarhan tuotannosta), mutta nämä rypäleet ovat poikkeuksellisen kypsiä ja aromeiltaan intensiivisiä verrattuina muihin tarhan rypäleisiin. Näistä rypäleistä Pyramid Valley valmistaa viinin ilman lisäaineita, viljeltyjä hiivoja, sulfiitteja, kirkasteita, suodatuksia jne. Normaali käyminen luonnonhiivoilla saattaa kestää kuukausia ja luonnollinen malolaktinen käyminen jopa vuoden. Lopuksi viini pullotetaan lappoamisen ja luonnollisen kirkastumisen (sakka laskeutuu tynnyrin pohjalle) jälkeen ilman suodatusta ja korkeintaan tarvittaessa pienellä sulfiittilisäyksellä. Nämä viinit myydään Growers Collection -nimen alla; vuokrattu palsta merkitään myös etikettiin. Pyramid Valleyn Claudian ja Miken mukaan nämä viinit eivät niinkään ole suuri tulonlähde (johtuen mm. vuokratun palstan hinnasta ja sen suhteellisen pienestä satomäärästä), vaan he haluavat tehdä ainutlaatuisia, ikimuistoisia viinejä myös niistä lajikkeista ja terroireista joita he eivät omista.

Tämänkertainen viini tuli Repository-blogin Oton organisoimissa illanistujaisissa vastaan (tattista vaan siis siihen suuntaan!). Sen rypälelajike on Sémillon, joka normaalisti tuottaa Bordeaux'ssa ja uudessa maailmassa hyvin läskejä, raskastekoisia ja trooppisen hedelmäisiä valkoviinejä. Poikkeuksena on Australian Hunter Valley, jossa rypäleet poimitaan tyypillisesti hieman raakoina ja lopputuloksena alue tuottaa upeasti ikääntyviä, kepeitä, raikkaita ja hapokkaita, jopa suorastaan Riesling-mäisiä valkoviinejä.

Hille Vineyard Sémillon on väriltään vihertävänkeltainen. Viinin suodattamattomuus näkyy selkeästi viinin utuisen sameahkossa ulkonäössä.

Viinin kiehtova, jännä ja vivahteikas tuoksu herättää heti mielenkiinnon: aivan ensimmäiseksi tuoksusta nimittäin erottuu selvä, kuivakka, tuoretta chiliä muistuttava pyrasiininen aromi. Villistä ja runsaan aromaattisesta tuoksusta erottuu myös Sémillonille tyypillisiä persikkaisia, kevyen kukkaisia sävyjä ja ujon hunajaisia, jotka antavat viinille kypsän yleisilmeen, mutta seasta löytyy myös merkittävästi hyvin vihertävän vegetaalisia sävyjä, kuten parsaa ja pajua. Viinin aromikas, kypsänmakeaa ja vihreän vegetaalista paradigmaa sekoittava tuoksumaailma saa pään pyörälle jo ennen kuin ensimmäistäkään hörppyä on tullut ottaneeksi!

Viinin ensivaikutelma on hyvin hapokas, suorastaan kirpeän sähäkkä – tällaista hapokkuutta Sémillon on tuottanut vain Hunter Valleyn Sémilloneissa – mutta samalla lajiketyypillisesti melko täyteläinen ja runsas. Makumaailmaa hallitsee freesi sitruksisuus, viheromenaisuus ja kevyt vahamaisuus, mutta taustalta löytyy myös kevyttä, tuoksusta tuttua tuoretta chiliä, hillittyä kukkaisuutta, maltillista mineraalisuutta ja aavistus todennäköisesti iän mukanaan tuomaa hunajaista paahteisuutta, joka vie uudestaan mielikuvat Hunter Valleyn Sémilloniin – tällä kertaa jo ikääntyneeseen sellaiseen. Vaikka kokonaisuus on täyteläinen, on viinin yleisilme hyvin freesi ja erittäin eloisa.

Yhtä lailla eloisassa jälkimaussa tuntuu voimakkaampaa, jopa suolaista mineraalisuutta, greippivetoista sitrushedelmää, hunajaa, kevyttä chilimäisyyttä ja hennosti aasialaisia mausteita. Kestoltaan keskipitkässä tai pitkähkössä jälkivaikutelmassa runsas hapokkuus korostuu ja muiden aromien häipyessä kieleltä, hunajainen ja hienosti kehittynyt paahteisuus jää elämään.

Pyramid Valley delivers, again. Tämä Sémillon on runsaalla hapokkuudellaan ja vihertävillä aromeillaan selvästi lähempänä Hunter Valleyn Sémilloneja kuin tyypillisesti uuden maailman raskastekoisia kötöstyksiä, mutta silti aivan suoria yhtäläisyysviivoja ei voi vetää tämän ja Hunter Valleyn välille. Tästä viinistä nimittäin löytyy paljon kypsempiä ja runsaampia elementtejä, kuin Hunter Valley Sémilloneista tyypillisesti – mutta samalla voimakkaasti chilimäisiä pyrasiineja ja muita hyvin vegetaalisia aromiaineita, jotka vihjaavat vielä Hunter Valleyta raaempiin rypäleisiin. En tiedä mistä on kyse, onko rypäleet kypsyneet äärimmäisen epätasaisesti, vai onko kyseessä esimerkiksi spontaanin käymisen tuomia piirteitä – mutta nämä eivät haittaa. Oleellisin asia on se, että tämä viini on fantastisen raikas, ylettömän mielenkiintoinen, erittäin helpostijuotava ja superherkullinen! Voin kyllä ymmärtää, että jos vegetaalisia ja chilimäisiä piirteitä pitää makuvirheenä ja raa'an viinin merkkinä, ei tämä uppoa, mutta muuten näin freesi, mineraalinen, tasapainoinen ja ainutlaatuinen viini on puhdasta makujen juhlaa.

Lyhyesti: Hyvin jännittävä, runsas mutta samalla erittäin rapsakka ja raikas terroir-Sémillon Uudesta-Seelannista, joka yhdistelee hämmentävällä ja yllättävän toimivalla tavalla hyvin kypsää hedelmää ja lähes raa'ahkoa vihreyttä.

Arvio: Erinomainen – tässä on viini, joka onnistuu näyttämään mihin kaikkeen Sémillon voi osaavissa käsissä taittua! Hille Vineyard sopii niin hardcore viininörtti -tason fiilistelyyn kuin rakenteikkaaksi ruokajuomaksi.

Hinnan (n. 28,00e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti