Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


17.5.20

Weinbach Riesling Grand Cru Schlossberg 2016

https://www.alko.fi/en/products/915707/
Domaine Weinbach Riesling Grand Cru Schlossberg 2016
  • Valmistaja: Domaine Weinbach
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Alsace
  • Maa: Ranska
  • Alue: Alsace, Haut-Rhin, Kaysersberg
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 29,89€ (Huhtikuu 2020, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 29,89€ (Toukokuu 2020, Alko, tilausvalikoima)

Yleinen kritiikkini Alkoa kohtaan on se, että tuotteiden hinnat monopolin valikoimissa ovat monesti niin tyyriitä, ettei niitä yksinkertaisesti tee mieli ostaa. Jos ulkomailta tilattaessa viinit tai oluet ovat merkittävästi edullisempia vielä senkin jälkeen, kun niistä on maksettu verot ja rahdit, on motivaatio ostaa handelin hyllyltä yhtään mitään melko matala.

Kuitenkin aina silloin tällöin tulee vastaan erikoisia tilanteita, jolloin Alkosta saa viinejä varsin järkevään hintaan maailmanmarkkinoihin nähden (en kyllä muista tilannetta, että oluiden kohdalla olisi käynyt näin). Esimerkiksi aivan hiljattain nappasin itselleni pari pulloa talteen tätä Domaine Weinbachin Rieslingiä, jonka maailmanhinta pyörii yleensä neljän kympin paremmalla puolella, mutta Alkosta sitä löytyi piirun alta kolmen kympin. Näköjään muutama muukin keksi tehdä saman tempun, sillä tälviisiin Alkon myymäläsaldot näyttävät nollaa ja Alkon "nettikauppakin" myy eioota.

Olen kirjoittanut Domaine Weinbachista aiemminkin, mutta kun tässä on pieni tauko tullut kirjoitteluun, lienee kenties pieni kertaus paikallaan.

Alsacessa, pienessä Kaysersbergin kylässä sijaitsevan Domaine Weinbachin perustivat alun perin kapusiinimunkit vuonna 1612, antaen sille nimeksi Weinbach, "viinipuro", tarhojen läpi virtaavan puron mukaan. Talo oli munkkien omistuksessa aina 1700-luvun lopulle saakka, mutta Ranskan vallankumouksen myötä viinitalo otettiin valtion haltuun ja myytiin. Vuonna 1898 Fallerin veljekset ostivat viinitalon ja Weinbach on edelleen saman suvun omistuksessa.

Domaine Weinbachin arvostus kasvoi toisen Fallerin veljeksen pojan, Théo Fallerin, omistuksessa, mutta nykyisen statuksensa viinitalo saavutti vasta Théon vaimon, Colette Fallerin, johdossa, hänen aloitettua talon luotsaamisen Théon kuoltua vuonna 1979. Colette pyrki viineissään yhä luonnollisempaan ja terroiria mahdollisimman autenttisesti ilmentävään lopputulokseen, minkä vuoksi hänen johdollaan Weinbach aluksi ryhtyi vuonna 1998 viljelemään 8 hehtaaria (33% tarhoista) biodynaamisesti. Kokeilujen tulokset olivat erittäin kannustavia ja vuonna 2005 kaikki Weinbachin tarhat oltiin siirretty biodynaamiseen viljelyyn; vuonna 2010 talo sai biodynaamisen viljelyn demeter-sertifikaatin. Colette kuoli helmikuussa 2015 85-vuotiaana ja taloa johtaa nykyisin Coletten tytär, Catherine Faller, hänen poikiensa avustuksella.

Tämä kyseinen viini tulee jyrkkärinteiseltä Schlossbergin tarhalta, jonka juuressa Domaine Weinbach sijaitsee. Tämä tarha on Alsacen ensimmäisiä Grand Cru -luokituksen saaneita tarhoja ja 80 hehtaarin alallaan se on myös lajissaan kookkain. Suuri koko ei kuitenkaan tarkoita heikompaa laatua, sillä tarhan graniittiset maaperät ja Alsacen yhdet jyrkimmistä rinteistä takaavat poikkeuskellisen laadukkaat olosuhteet köynnösten viljelyyn. Näillä rinteillä onkin todistetusti viljelty viiniä yhtäjaksoisesti jo 1500 vuotta.

Domaine Weinbach viljelee Schlossbergilla sijaitsevia tarhojaan biodynaamisesti ja viinit valmistetaan hyvin perinteiseen alsacelaiseen tyyliin: viinien annetaan käydä spontaanisti rutikuiviksi vain villihiivoja käyttäen. Käyminen tapahtuu yksinomaan suurissa, vanhoissa tammisammoissa. Alkon analyysiarvojen mukaan viinissä on alkoholia 13,5%, jäännössokeria 4 g/l ja happoja rapsakkaat 7,8 g/l.

Viinillä on keskisyvä, kohtalaisen konsentroitunut hunajankeltainen väri.

Lasista kohoaa runsas, avoin ja suht makeahko tuoksu, josta erottaa kypsälle Rieslingille tyypillistä persikkaa ja hillittyä makeaa appelsiinia, sekä hienovaraisempia nyansseja, kuten kevyttä oolong-teetä, hentoa eksoottisempaa hedelmää, ujoa petrolisuutta, aavistus vahamaista hunajaa ja mehiläisvahaa sekä häivähdys eksoottista mausteisuutta.

Viinillä on suussa konsentroitunut, tiivisluontoinen ja suht öljyinen olemus, mutta lämmettyäänkin se tuntuu olevan enemmän keskitäyteläinen kuin täyteläinen. Kypsänmakeassa ja suutuntumaltaan hyvin napakassa makumaailmassa erottuu persikkaa, sitruunamarmeladia, hillittyä mehiläisvahaa, kevyttä keltaista omenaa, hentoa hunajamelonia, ujoa kivistä mineraalia ja aavistus mehevää rypäleistä hedelmää. Kokonaisuutta kannattelevat ryhdikkään rakenteikkaat, korkeat hapot, jotka pitävät huolen siitä, että runsaasta konsentraatiostaan huolimatta viini pysyy varsin napakkana.

Jälkimaku on pitkä, napakka ja mineraalivetoinen. Kielelle jää kypsää persikkaista hedelmää, hieman kehittynyttä vahamaisuutta, hillittyä rypäleisyyttä, maltillista kivisyyttä, hentoa hunajaa, ujoa sitruunamarmeladia ja aavistus kukkaisuutta. Makujen seasta tuntuu aika ajoin pienin häivähdys alkoholin lämpöä.

Kokonaisuutena Weinbachin Schlossberg Riesling 2016 on rehevä, konsentroitunut ja hieman vahaminen GC Risse, joka on yleisilmeeltään vielä varsin nuorekas ja ennen kaikkea mainion rakennevetoinen hyvillä hapoillaan. Se tuntuu olevan oikein nautittavassa vaiheessa jo nyt, mutta tullee kehittymään hyvin vielä 4-7 vuotta sekä pitämään kutinsa vielä pidempään. Ei tämä tunnu olevan yhtä pitkäkestoinen ole kuin kaikista parhaimmat Alsacen Rieslingit – Saksan huippu-Rieslingeistä puhumattakaan – mutta oikein mainio ja muhkea esitys joka tapaukssa.

Lyhyesti: Varsin kypsä ja konsentroitunut Riesling, jossa yhdistyy muhkea vahamaisuus ja mehevä hedelmä varsin hyvään happorakenteeseen ja linjakkaaseen runkoon.

Arvio: Tyylikäs – viini on Alsacelle tyypillisen kypsä ja rehevä Riesling, mutta se kantaa kypsän hedelmänsä ja konsentroituneen olemuksensa varsin vaivattomasti.

Hinnan (29,89€) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti