Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


19.5.20

Ken Forrester Sauvignon Blanc Reserve 2019

Ken Forrester Sauvignon Blanc Reserve 2019
  • Valmistaja: Ken Forrester Vineyards
  • Tyyppi: Valkoviini, WO Western Cape
  • Maa: Etelä-Afrikka
  • Alue: Coastal Region, Stellenbosch / Darling; Cape South Coast, Elim
  • Rypäleet: Sauvignon Blanc (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta maistohetkellä: 100 R (~5€; Syyskuu 2019)
  • Hinta nyt: ?
Tällä haavaa iältään yksi tuoreimmista viineistä, mitä olen maistanut on eteläafrikkalaisen Ken Forresterin Sauvignon Blanc. Viini tuli vastaani viime syksynä eteläafrikkalaisia viinejä esittelevässä tilaisuudessa, jossa pääsin muiden muassa tutustumaan pieneen valikoimaan Ken Forresterin viinejä. Talon tyyli erottui joukosta hyvin edukseen varsin tasapainoisella tyylillään riippumatta siitä, edustivatko viinit enemmän modernimpaa, aromaattista ja hedelmävetoista tyyliä, vai klassisempaa, hienoviritteistä ja rakennevetoista tyyliä. Tätä kyseistä viiniä en napannut nyt arvioon siksi, että se olisi ollut maistamistani talon tuotteista paras, vaan yksinkertaisesti niinkin triviaalista syystä, että se sattuu olemaan tällä haavaa paras maistamani vuosikerran 2019 viini.

Viiniin on kerätty rypäleet kolmelta eri viinitarhalta, jotka sijaitsevat useiden satojen kilometrien päässä toisistaan: Stellenboschista, Darlingista ja Elimistä. Näin tuottaja on pyrkinyt saamaan sekoituksen, jossa saisi hyödynnettyä kunkin alueen parhaita puolia, toinen toistaan tasapainottaen. Ennen käymistä rypälemehun on annettu maseroitua 2 päivää kuorten kanssa lajiketyypillisten aromien maksimoimiseksi. Tämän jälkeen viinin on annettu käydä viileässä lämpötilassa ja kypsyä valmiiksi terästankeissa, mukaanlukien 8 viikkoa sakkojen kanssa. 13% alkoholia, 2,6 g/l jäännössokeria ja 6,0 g/l happoja, pH 3,36.

Hailakka, lähes täysin väritön vetisen vihertävä väri.

Tuoksu on erittäin aromaattinen ja lajikkeelle tyypillinen; uuden maailman Sauvignon Blancille ominaisia herukanlehden ja vihreän parsan aromeja, hieman tuoretta valkoherukkaa ja kepeää kurkkuisuutta.

Suussa viini on kypsä, eloisa ja tasapainoinen, rungoltaan korkeintaan keskitäyteläinen. Maku on tuoksun tavoin hyvin lajiketyypillinen, makumaailmasta löytyy kurkkua, freesiä valkoherukkaisuutta, hieman kypsää karviaista, kevyttä kirpakkaa passionhedelmää, hentoa valkoista persikkaa ja vegetaalinen häivähdys herukanlehteä. Melko reilu hapokkuus pitää balanssin kunnossa ja antaa kokonaisuudelle sopivan rakenteikkaan yleisilmeen.

Melko pitkä jälkimaku tuntuu keskimakua vielä hieman happovoittoisemmalta, jättäen kielelle kirkassävyisiä passionhedelmän, kypsän karviaisen ja tuoreen valkoherukan sävyjä, kevyellä otteella makeampaa hunajamelonia ja hentoa parsaan taittavaa vegetaalisuutta.

Kokonaisuutena tämä viini on varsin tasapainoinen ja uuden maailman tyylille hyvin uskollinen Sauvignon Blanc, jossa lajikkeen vegetaalisista piirteistä on pyritty saamaan kaikki mahdollinen irti. Itse pidin paljon siitä, miten viinissä yhdistyy harmonisesti kypsemmän hedelmäiset piirteet, sopivan rehevä hedelmä ja rapsakka hapokkuus, mutta omaan makuuni viinissä on lähetty retostelemaan turhankin innokkaasti Sauvignon Blancin kaikista vihreimmillä sävyillä. Mielestäni nämä viinit toimivat parhaiten, kun kokonaisuutta sävyttää hillityn yrttinen ja hennon ruohoinen vihertävyys, ei naamallryöppyävän aggressiivisen lehtevä ja parsainen vegetaalisuus.

Vaikka viini onkin kohtalaisen tuntuvan vegetaalinen, on siinä kuitenkin melko hyvä tasapaino kokonaisuuteen nähden; esimerkiksi ero tympeisiin, lähinnä tölkkiparsaa ja raakaa herukkaa muistuttaviin uuden maailman Sauvignon Blanceihin on suuri. Jos satut pitämään Uuden-Seelannin laadukkaammista, ryöppyävän aromaattisista Sauvignon Blanceista, on tämä taiten tehty eteläafrikkalainen tapaus myöskin varsin pätevä esitys samaan henkeen. Tällä hetkellä Ken Forresterin viineistä löytyy Alkon valikoimista vain yksi premium-tason Chenin Blanc, joten tätä tapausta eivät kiinnostuneet pääse tarkistamaan, mutta tuottajan nimi kuitenkin kannattaa pitää mielessä – vaikka tämä viini olikin tehty enemmän moderniin uuden maailman henkeen, talon muut tuotteet kumartavat enemmän perinteiseen vanhan maailman suuntaan.

Ja tuota 100 randin hintaa ei kannata turhan tiukasti tuijottaa – nappasin sen vain referenssiksi tuottajan kotisivujen nettimyymälästä. Veikkaan vahvasti, että tänne puolelle maapalloa rahdattuna ja verotettuna viini tulee kohoamaan melkoisesti tuosta noin viiden euron hintapisteestä.

Lyhyesti: Moderni, kypsä mutta eloisa uuden maailman Sauvignon Blanc.

Arvio: Hyvä – kokonaisuutena viini on harmoninen, taiten tehty esitys, joka on uuden maailman Sauvignon Blanceille tyypillisen aromaattinen ja vihersävytteinen, mutta menemättä siinä koskaan överiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti