Keskiviikko 24.9.2014
Näkymä lentokoneen ikkunasta |
Reissua innolla jo pitkään odottanut viinimestariporukka mallia 2014-2015 kokoontui reissun ensimmäisenä päivänä Helsinki-Vantaan lentoasemalle puolenpäivän maissa. Norwegianin kone jätti Suomen taakseen kello kahden maissa ja saapui Barcelonaan täysin ajallaan, eli kolmisen tuntia myöhemmin – täyteen kaatosateeseen. Lämpötila oli kuitenkin merkittävästi korkeampi kuin kotomaassa, mikä tietenkin teki Barcelonan ilmasta äärimmäisen hiostavan ja suorastaan tukalan kuumankostean.
Etukäteen ennen reissua ajovelvollisiksi määrätyt siirtyivät ensi töikseen Avisin autonvuokrauspisteelle setvimään paperitöitä samalla kun muu porukka siirtyi syömään lentokenttäkahvilaan eväitä – itselleni tarttui tiskiltä mukaan kinkkujuustopatonki espanjalaisittain – iberico-kinkulla ja valkohomejuustolla. Kun koko porukka oli saanut evästettyä ja autovastaavat saaneet hoidettua velvollisuutensa, oli kaupunkia vihmova sadekin onnistunut hellittämään ja siirryimme etsimään autojamme vuokraamon parkkipaikalta. Ajoneuvomme paljastuivat kahdeksi mustaksi, tummenetuilla laseilla varustelluksi tilamersuksi, jotka onnistuivat luomaan melko mafiamaisen vaikutelman liikkuessaan tiiviissä letkassa läpi kaupunkien ja pienien kylien – ei jäänyt yhteen tai kahteen kertaan kun reissun aikana esittäydyimme saapuessamme nimellä "the Finnish wine mafia."
Siirtymä Barcelonasta Katalonian läntisessä nurkassa sijaitsevaan Terra Altaan vei pari tuntia. Harmillisesti ilta-aurinko ehti laskea jo matkan alkuvaiheessa, joten valtaosa Prioratin ja Terra Altan huikaisevan upeista, vuoristoisista maisemista jäi näkemättä.
Illallista Miravalissa |
Tiramisù illan päätteeksi |
Illallisen päätteeksi muutamat meistä vielä nappasivat ravintolan omasta paikallisten viinien kioskista viinejä mukaan maisteltavaksi asuntolaan (tähän jotain asiaankuuluvaa kritiikkiä suomalaisravintoloiden viinin ulosmyynnin mahdottomuudesta). Itselleni tarttui mukaan yhdeksän euron hintainen Altavins Viticultorsin Garnatxa Peluda, varsin maukas ja tasapainoinen esitys.
Päivän aikana maistettu:
-La Trappe Quadruple
-Celler Piñol Portal Rosé 2013
-Celler Piñol Portal Blanc 2013
-Celler Piñol Portal Negre Roble 2011
-Altavins Almodí Garnatxa Peluda 2013
-Altavins Ilercavònia Garnatxa Blanca 2013
-Tern Sirà Syrah 2013
Torstai 25.9.2014
Seuraava päivä alkoi ihmetellessä maisemia, jotka olivat olleet edellisenä iltana täysin yön pimeyden peittäminä. Pienen ihmettelyn jälkeen aamu jatkui Celler Piñolin toimintaan tutustumisella.
Tämä täysin perheomisteinen, jo 4. sukupolvessa toimiva talo on viljellyt viiniköynnöksiä hyvin pitkään, ja vuodesta 1945 talo on tuottanut myös omaa viiniä, mutta omien viinien varsinaisen pullotuksen ja tuotannon kehittämisen talo aloitti vasta vuonna 1995. Talo valmisti pitkään runsaita, kypsiä ja voimakkaita viinejä kansainvälisistä lajikkeista (Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay) perinteisten, rustiikkisten Garnatxa- ja Carinyena-viinien rinnalla. Vuonna 2008 talo kuitenkin vaihtoi tyyliä ryhtymällä viljelemään alueelle perinteisiä lajikkeita ja painottamalla viineissä enemmän tasapainoa ja eleganssia. Talo palkkasi viinintekijäkseen tasapainoisilla viineillään vakuuttaneen "liikkuvan viinintekijän", Toni Cocan, joka nykyisin jakaa vastuun viinienvalmistuksesta talon oman viinintekijän, Marian, kanssa.
Aamuista maisemaa asuntomme parvekkeelta |
Tätä nykyä Piñolin omistuksessa on n. 75-76 hehtaaria viinitarhoja, joilla pääosaa näyttelevät alueen klassiset lajikkeet, sekä punainen että valkoinen Garnatxa. Tarhoilla viljellään myös Carinyenaa, Merlot'ta, Syrah'ta ja Marselania punaisista lajikkeista, sekä Sauvignon Blancia, Viognieria ja Macabeota valkoisista. Näiden lisäksi talon erikoisuus on Morenillo, Terra Altan oma alkuperäislajike, jota löytyy vain n. 14-16 hehtaarin alalta Terra Altasta, eikä mistään muualta. Tällä lajikkeella on suuret, melko vähän väriaineita mutta kohtuullisen hyvin happoja sisältävät rypäleet, jotka kypsyvät myöhään; lajiketta usein tituleerataankin Terra Altan Pinot Noiriksi. Celler Piñol on yksi maailman 2-3 viinitalosta, jotka valmistavat Morenillosta puhdasta lajikeviiniä. Piñolin vuosituotanto on n. 400,000 pulloa viiniä vuodessa ja n. 90% tuotannosta menee vientiin.
Juanjo ohjaamassa saapuvia rypäleitä puristukseen |
Arvioitavia rypäleitä. Takana oleva valkoinen, näytöllä varustettu laite on sokeripitoisuuden mittaamiseen. |
Hiivapaketteja. |
35,000 litran maasäilön kansi lattiassa. |
Seuraavaksi siirryimme testaamaan vastikään tankitettuja, puolivalmiita viinejä vuosikertaa 2014.
Samea, vihrtävänvalkoinen väri. Sekä tuoksu että maku olivat makeita, aromaattisen banaanisia; tuoksu suorastaan muistutti Weihenstephanerin Hefe-vehnäolutta, kun taas maku oli jopa aavistuksen kieltä pistelevän hapokas. Hauska, jännittävä tuttavuus, joskin "viinistä" oli mahdotonta löytää Garnatxa Blancan ominaisaromeja näin nuoressa vaiheessa.
Paksu, läpinäkymättömän samea tumman herukkainen väri. Tuoksussa mustaherukkaa ja suorastaan hämmentävän selvää koivunlehteä. Suussa "viini" oli täyteläinen ja hyvin makea, maku muistutti mansikkamehutiivistettä ja makeaa viinirypälettä. Kokonaisuus oli hennon hapokas, hädin tuskin ollenkaan tanniininen ja hennon hiivainen. "Viini" oli käynyt jo hieman, mikä toi aavistuksen viinimäisyyttä kokonaisuuteen, mutta yleisesti "viini" oli epäintegroitunut ja melko mehumainen – joskin varsin maukas sellaiseksi.
300 litran tynnyreitä varastossa. |
Kellarissa maistoimme ns. barrel samplen viime vuosikerran Finca Morenillosta.
Tumma, läpinäkymättömän herukanpunainen väri. Kuiva tuoksu on kevyehkö, tumman marjainen, hennon mansikkainen ja kukkeahko; tammisuus on vielä melko epäintegroitunutta ja päälleliimattua. Maultaan viini on kuiva, tumman marjainen ja mukavan freesi; kielellä pyörii myös kevyttä vadelmaisuutta ja mausteisuutta. Keskitäyteläinen kokonaisuus on hapokas ja melko kevyen tanniininen. Jälkimaku on kuiva, karvas, tiukan herukkainen, puiseva, mausteinen ja kohtalaisen pitkä. Ihan jepa, joskin vielä tuntuu olevan vähän hermostuneessa tilassa.
Paella! |
Illaksi siirryimme syömään naapurissa sijaitsevaan katukahvilaan, jossa koko porukka syötettiin täysin ähkyyn toinen toistaan herkullisemmilla tapaksilla. Ruokajuomina toimivat jälleen Piñolin viinit – tottakai!
Päivän aikana maistettu:
-Celler Piñol Garnatxa Blanca 2014 tank sample
-Celler Piñol Garnatxa 2014 tank sample
-Celler Piñol Finca Morenillo 2013 barrel sample
-Celler Piñol Raig de Raïm Blanc 2013
-Celler Piñol Portal Blanc 2013
-Celler Piñol L'Avi Arrufí Blanc 2011
-Celler Piñol Portal Rosé 2013
-Celler Piñol Raig de Raïm Negre 2012
-Celler Piñol Portal Negre Roble 2011
-Celler Piñol Sa Natura 2011
-Celler Piñol L'Avi Arrufí 2009
-Celler Piñol Mather Teresina Selecció Vinyes Velles 2008
-Celler Piñol Mather Teresina Selecció Vinyes Velles 2012
-Celler Piñol Finca Morenillo 2011
-Celler Piñol Josefina Piñol Vi Dol Garnatxa Blanca 2012
-Celler Piñol Josefina Piñol Vi Dol Negre 2011
-Juvé y Camps Reserva de la Familia Brut Reserva 2008
-Munt Roca Priorat 2007
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti