Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


23.6.17

Eric Bordelet Poiré Granit 2014

Eric Gordelet Poiré Granit 2014
  • Valmistaja: Eric Bordelet
  • Tyyppi: Siideri, Poiré / Perry
  • Maa: Ranska
  • Alue: Loire, Mayenne, Charchigné
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 18,60e (Joulukuu 2015, Systembolaget)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Maailman laatusiideriskene on kyllä pieni. Kyllähän sitä tasokkaita siidereitä löytyy mm. Englannista, Ranskasta ja Espanjasta – sekä toki pienemmissä määrissä myös muistakin maista, mukaanlukien Suomesta – mutta ylipäänsä artesaanisiiderien tarjonta on olematonta verrattuna maailman laatuviineihin ja pienpanimo-oluisiin. Ei myöskään ole olemassa oikeastaan mitään vastaavaa siiderintuottajaa kuin mitä viini- tai pienpanimo-olutpuolelta löytyy.

Paitsi Eric Bordelet.

Eric Bordelet ei kyllä ole mikään vastaavalla tavalla tunnettu nimi kuin esimerkiksi Domaine Romanée-Conti tai Château Lafite-Rothschild, mutta asioista perillä olevien siiderinharrastajien keskuudessa miehen nimi kyllä herättää lähes vastaavantasoista arvostusta. Tämä pariisilaisen L'Arpège-ravintolan entinen sommelier siirtyi tuottamaan siidereitä Bretagnen ja Normandian välimaastossa sijaitsevaan Charchignéen vuonna 1992 visionaan, että siidereitä ei tulisi tuottaa omina juominaan, vaan enemmän kuin viiniä. Bordelet on hankkinut 19 hehtaaria omena- ja päärynäistutuksia, joita hän tätä nykyä viljelee biodynaamisesti. Istutuksista 4,5 ha on vanhoja, 40–50-vuotiaita omenapuita, 7 ha vuonna 1992 istutettuja omenapuita ja 7,5 ha vuonna 1992 siideripuita. Kaikki Bordelet'n 20 omena- ja 15 päärynälajikkeita on paikallisia, erityisesti siiderinvalmistukseen sopivia lajikkeita.

Siiderinvalmistuksessa Bordelet'n keräämät hyvin kypsät omenat ja siiderit aluksi siirretään viileään, hyvin tuuletettuun varastotilaan kypsymään ja haihduttamaan hieman nestettä 3–5 viikon ajaksi. Tämän jälkeen hedelmät jauhetaan ja niistä puristetaan mehu perinteisellä prässillä. Hedelmistä saatu mehu käytetään siideriksi villihiivoilla hitaasti viileässä lämpötilassa ja mehu lapotaan monta kertaa uuteen kypsymisastiaan mahdollisimman kirkkaan siiderin saamiseksi. Lappoamisen myötä hiivan määrä käyvässä siiderissä vähenee ja siidereiden käyminen hidastuu; kun siiderien käyminen rupeaa olemaan lopuillaan, Bordelet pullottaa siiderinsä, jolloin loppuun käyvä siideri saa hiilidioksidikuplansa luonnonkorkilla suljetussa pullossa. Bordelet ei koskaan chaptalisoi siidereitään, eli hän ei koskaan lisää sokeria siidereihinsä, vaan ne ovat luonnostaan makeita – lukuun ottamatta kuiviksi käytettyjä Brut-siidereitä.

Vaikka Bretagne ja Normandia ovat tunnettuja ensisijaisesti omenasiidereistään, on Bordelet'n lippulaivatuote erikoisesti päärynöistä valmistettu siideri Granit. Bordelet'n päärynätarhoista n. 1 hehtaarin alueella, graniittimaaperässä kasvaa ikivanhoja, peräti 300-vuotiaita ja useiden kymmenien korkeuteen kasvavia päärynäpuuvanhuksia; Granit-siideri valmistetaan yksinomaan näiden puiden mikroskooppisen pieniksi kasvavista hedelmistä.

Granitilla on vaaleanvihreä väri, jonka ansiosta se menisi helposti kuohuviinistä.

Lasista kohoaa hillitysti aromaattinen, kuivakan päärynäinen ja viehkeä tuoksu, jossa tuntuu myös hillityn kukkaisia ja aavistuksen märän kivisiä, kesäisiä aromeja.

Suussa siideri tuntuu olevan kuiva ja kirpeä, mutta kielen kärjessä erottuva ujo makeus paljastaa, että siiderissä kyllä on jäännössokeria – se ei vain juurikaan tunnu kokonaisuudessa. Suussa siideri on yleisolemukseltaan kepeä, kivisen mineraalinen ja tuntuvan hapokas – tämä ei ole alueelle tyypillinen, raskastekoinen, ylikypsää makeutta vihjaileva ja brettaisen funky maalaissiideri, vaan lähes painottoman kepeä, hienoviritteinen ja äärimmäisen puhdaspiirteinen siideri. Makumaailmaa hallitsevat enemmän viheromenaiset ja ujon sitruksiset piirteet kuin yleensä poiré-siidereihin yhdistetty mehukkaan makea, suoraviivainen hedelmäisyys. Taustalla häilyy lähinnä kirpeää, raa’ahkon päärynäistä hedelmää, kivipölyisyyttä ja ujoa mausteisuutta. Kokonaisuutta sävyttää erittäin pieni ja pehmeä hiilihappo.

Siideri jättää suuhun kirpeän mutta silti myös kevyesti makean, hapokkaan päärynäisen, viheromenaisen ja ujosti kivisen mineraalisen jälkimaun. Suuhun jäävä keskipitkä jälkivaikutelma on raikas, maukas ja suutapuhdistavan mineraalinen.

Kuten aikaisemmin sanoin, Bordelet'n siideri on tyylillisesti hyvin erilainen kuin Bretagnen ja Normandian tyypilliset siiderit, jotka valmistetaan usein ylikypsistä omenoista hyvin vanhoilla, perinteisillä välineillä, jolloin lopputuloksena on raskastekoisia, ylikypsän omenaisia ja rustiikkisen brettaisia siidereitä. Tämä ei ole myöskään tyypillinen, makea, suoraviivainen ja pehmoinen päärynäsiideri. Päin vastoin, Bordelet'n Granit on hämmentävän kepeä, puhdaspiirteinen ja hienostunut esitys, joka muistuttaa tyylillisesti enemmän hyvin kepeää ja hillittyä kuohuviiniä, jonka vaatimaton 4% alkoholipitoisuus pitää äärimmäisen juotavana ja freesinä. Eniten tässä siiderissä hämmentää se, miten se vaikuttaa monin paikoin erittäin kuivalta, vaikka kokonaisuudessa on jäännössokeria ihan reilusti – viininä tämä olisi jotain puolikuivan ja puolimakean välimaastosta. Kokonaisuus silti tuntuu ensisijaisesti todella kuivalta ja raikkaalta, kiitos tuntuvan hapokkuuden ja kivisen mineraalisuuden!

Moni taho mainitsee Bordelet'n siiderien olevan erittäin kypsytyskestävää tavaraa ja erityisesti Granit'n sanotaan olevaan talon tuotannosta sitä kellaroitavinta. Tätä ajatellen pitänee pitää silmät auki, jos tätä ainutlaatuista siideriä sattuisi tulemaan vastaan – tämä siideri kun oli (viime kesänä juotuna) vain 2 vuoden ikäistä, oli kokonaisuus erittäin primäärisen tuntuinen. Olisikin erittäin mielenkiintoista päästä testaamaan mahtaako Bordelet'n tuotteiden kypsytyskestävyys olla maineensa mukaista, eli mahtaakohan siiderit todella kehittyä vuosien ajan kellarissa! Siiderien iän seuraaminen on toki hieman hankalaa, sillä pullojen etiketti ei vuosikerroista puhu mitään – tämän meikäläisenkin pullon vuosikertakin paljastui vasta avaamisen yhteydessä pullon korkista!

Lyhyesti: Hämmentävän elegantti, puhdaspiirteinen ja mineraalinen prestige-päärynäsiideri, joka muistuttaa enemmän laatukuohuviiniä kuin siideriä.

Arvio: Erinomainen – hands down paras maistamani päärynäsiideri. Bordelet ei petä.

Hinnan (18,60e) ja laadun suhde: OK – siideri on hintansa arvoinen.

2 kommenttia:

  1. Tätä sai Suomestakin viime vuosikymmenen lopulla. Se on paras maistamistani siidereistä.
    Kai

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin muistan kuulleeni joskus aikaisemminkin! Tuolloin meikäläinen ei ollut niin perillä siidereistä, niin pääsi harmillisesti menemään ohitse.

      Poista