Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


26.2.17

Domaine Faiveley Mercurey 2013

Domaine Faiveley Mercurey 2013
  • Valmistaja: Domaine Faiveley
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Mercurey
  • Maa: Ranska
  • Alue: Bourgogne, Côte Chalonnaise, Mercurey
  • Rypäleet: Chardonnay (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 179 SEK (~19,45e; Joulukuu 2015, Systembolaget, beställningssortiment)
  • Hinta nyt: 196 SEK (~20,54e; Helmikuu 2017, Systembolaget, beställningssortiment)


Burgundin viineissä laadun kolme määrittävää tekijää tunnetusti ovat tuottaja, tuottaja ja tuottaja. On helppoa ajatella, että parasta laatua saa samalla logiikalla kuin niin monella muullakin viinialueella: metsästämällä pientuottajia ja karttamalla suuria tuottajia. Tällä menetelmällä kyllä pääsee pitkälle, mutta on silti muistettava, että Burgundissa on myös lukemattomia täysin yhdentekevää tauhkaa tekeviä pientuottajia, kun taas suurten tuottajien joukossa on monia varsin kovatasoisiksi tunnustettuja tapauksia.

Vuonna 1825 Joseph Faiveleyn perustama Domaine Faiveley on 120 omalla tarhahehtaarillaan yksi Burgundin suurimpia tuottajia, mutta koostaan huolimatta myös yksi varsin kovalaatuiseksi tunnustetuista toimijoista. Tämä johtuu siitä, että vaikka talo luokitellaan négociant-taloksi (eli tuottajaksi, joka ostaa rypäleitä tai viiniä ja myy pullotettua viiniä omalla nimellään), on Faiveleyn tuotannosta pääosa omaa tuotantoa; ostorypäleisiin ja -viiniin perustuva bisnes on heille toissijaista. Vaikka talo on modernisoinut jatkuvasti tuotantoaan, perustuu talon viinintuotanto ensisijaisesti perinteiseen, eleganssia painottavaan tyyliin. Suuresta koostaan huolimatta Faiveleyn ensisijainen visio ei ole tuottaa valtavia määriä, vaan korkealaatuisia ja alueen klassista tyyliä edustavia viinejä.

Faiveleyn n. 120 hehtaarista Grand Cru -tasoista tarhaa on omistuksessa vain n. 10 hehtaaria; sen sijaan yli puolet – peräti 68 hehtaaria – sijaitsee Côte Chalonnais'n ala-alueella. Koska Faiveley tunnetaan erityisesti tasokkaana Côte Chalonnais'n viinien tuottajana, päätin napata talon perustason Mercurey Blancin testiin tarkastaakseni, onko maineella katetta. Mercurey on tunnettu erityisesti rehevistä Pinot Noir -punaviineistään, kun taas Chardonnay-pohjaiset valkoviinit ovat vain 20% osuudellaan varsin pienessä osassa alueen tuotannosta. Tämä kolmen eri tarhan rypäleistä valmistettu Mercurey käy 4 viikon ajan pääasiassa terästankeissa ja osittain (20%) tammessa. Käymisen jälkeen viini kypsyy 11 kk ajan, niin ikään pääasiassa terästankeissa ja osittain (20%) tammessa. Vuosituotanto on n. 10,000 pulloa.

Viinillä on nuorekkaalle Chardonnaylle ominainen, hailakan vaaleanvihreä väri.

Tuoksu on hieman hillitty, mutta Burgundin henkeen vivahteikas ja raikas: nokkapuolelta erottuu kypsää omenaa, maltillista kermaista tammea, hillittyä ananakseen taittuvaa keltaista hedelmää, ujosti makeaa mausteisuutta ja hennon kivipölyistä mineraalisuutta.

Suussa tämä melko kepeä viini on ihastuttavan raikas. Makumaailmaa hallitsee nuorekkaan Burgundin tuoreen ja reippaan hapokkaan omenainen hedelmäsektori, mitä komppaa kevyen tammikypsytyksen tuoma kevyt kermaisuus, hento kuivakan pähkinäinen tammisuus, maltillinen mausteisuus ja ujo, puiseva bitterisyys. Taustalla häilyy myös aavistuksen kukkeita sävyjä. Tammi on ilahduttavasti melko pientä roolia näyttelevä taustatekijä ja pääosassa on rapsakka, tuore hedelmäisyys.

Kohtalaisen pitkässä jälkimaussa jää kielelle freesiä omenaisuutta, kevyttä kermaisuutta, hentoa pähkinäistä tammea, ujoa bitterisyyttä ja hentoa mineraalia. Jälkivaikutelma on mukavan happovetoinen, ujosti suolaisen mineraalinen ja etäisesti kermainen.

Pähkinänkuoressa Faiveleyn Mercurey on miellyttävä ja positiivisella tavalla jopa varsin rapsakka perustason valkoinen Burgundi, jossa tammella on pyritty saamaan enemmän kompleksisuutta ja syvyyttä aromimaailmaan kuin tuomaan liiallista runsautta. Vaikkei tammea ole paljoa, veikkaan, että kokonaisuus olisi kuitenkin ollut meikäläisen suuhun mielenkiintoisempi 100% neutraalissa tammessa kuin terästankissa ja 20% (todennäköisesti) uudessa tammessa kypsytettynä. Tämä on kuitenkin melko lailla hiusten halkomista, sillä vaikka viinissä tammi erottuu, ei se missään vaiheessa pääse häiritsemään ja kokonaisuus pelittää hyvin.

Viini on kuitenkin tietyllä tapaa melko simppeli ja suoraviivainen esitys, minkä vuoksi koen, ettei viini ehkä ihan vastaa hinnan herättelemiä odotuksia. Parilla kympillä saa kuitenkin jo Suomen puolella ihan kelvollisia Chardonnayita ja Systembolaget, mistä pullo on hommattu, on nyt kuitenkin tunnettu Alkoa keskimäärin paremmasta hinta-laatusuhteestaan. Todennäköisesti viinissä joutuu maksamaan sekä niin Faiveleyn nimestä että jatkuvasti kohoavista Burgundin viinien hintatasosta – tästä jälkimmäisestä saamme kiittää lähinnä aasialaisia, jotka näköjään tahtovat hamstrata kaikki Bordeaux'n ja Burgundin viinit, joihin vain näppinsä kiinni saavat. Vaikka meikäläisen suuhun monet Burgundit yleensä uppoavat varsin hyvin, pitänee tässä ruveta jo harkitsemaan niiden jättämistä sikseen ja keskittymään enemmän viineihin, joiden hinnat vastaavat enemmän niiden laatua.

Lyhyesti: Tasapainoinen, raikas ja rapsakka eteläisemmän Burgundin valkoviini, jossa pääosassa on klassiseen tyyliin ryhdikkyys ja freesi hedelmä, ei liioiteltu tammen käyttö.

Arvio: Hyvä – oikein mainio ja tasapainoinen Mercureyn Chardonnay, jossa ei olla sorruttu liioittelevaan tammen käyttöön, vaan tammitynnyrin piirteet ainoastaan tuovat viiniin lisää syvyyttä ja leveyttä syömättä raikkautta. Klassisen hienostunutta Burgundin henkeä huokuva esitys, joskin ehkä hieman vaatimattomalla otteella.

Hinnan (~19,45e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti