Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


8.9.16

Candialle Cabernet Franc 2014

Candialle Cabernet Franc 2014
 • Valmistaja: Candialle
 • Tyyppi: Punaviini, IGT Toscana
 • Maa: Italia
 • Alue: Toscana, Chianti, Chianti Classico
 • Rypäleet: Cabernet Franc (100%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta arviointihetkellä: ? (Maaliskuu 2016)
 • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Jarkko ja Josephin Peräsen pyörittämä toscanalaisviinitalo Candialle on kerännyt Suomessa hyvin mainetta yhtenä "suomalaisena" viinitalona, joskin Candiallen nimi kovatasoisena Chianti-tuottajana on tasaisesti kasvanut myös ulkomailla.

Viinitalo sijaitsee Panzano in Chiantissa, eli aivan arvostetun Chianti Classico -alueen sydämessä. Talon tuotantoon kuuluu useampi erilainen Chianti Classico, mutta koska tarhoilta löytyy myös "ei-klassisia" toscanalaislajikkeita (Cabernet Franc, Merlot, Petit Verdot), tuotannossa on myös muutama IGT Toscana -nimikkeen alla tuotettu punaviini. Näistä tuoreimmat tapaukset ovat vuonna 2014 markkinoille n. 900 pullon erällä saapunut Cabernet Franc ja tässä arvostelun kirjoitushetkellä vielä käymisastioissa muhiva Malvasia Nera (todellisuudessa paikallinen synonyymi Tempranillolle; ei sukua yhdellekään "oikealle" Malvasia Neralle, joita löytyy useampia Italiasta).

Tämä Cabernet Franc tulee alle 0,5 hehtaarin tarhalta. Tarhalta poimitut rypäleet ovat aluksi käyneet ja maseroituneet 28 päivän ajan terästankeissa, minkä jälkeen viini on siirretty kypsymään kolmeen barrique-tynnyriin (yksi 2-vuotias tynnyri, kaksi 3-vuotiasta tynnyriä). Lopuksi tynnyrien sisältö on sekoitettu yhteen ja pullotettu.

Väriltään viini on läpinäkyvähkö tumman mustanpunainen.

Tuoksu on kypsä, hyvin lihaisa ja sävyltään tummanpuhuva. Aromipuolelta erottuu mm. lakritsia, hillitysti kuivakkaa lyijykynäisyyttä, kevyesti kypsää herukkaa, hentoa savustettua paprikaa ja ujoa hillottua tummaa marjaa.

Suussa viinillä on melko täyteläinen, kohtalaisen hapokas ja varsin tanniininen yleisilme; kokonaisuus on melko konsentroituneen oloinen, muttei varsinaisesti suurikokoinen, vaan linjakas ja napakka. Kuivasta ja nuorekkaasta makumaailmasta löytyy mustaa kirsikkaa ja hapankirsikkaa, soraista mineraalia, hapokasta tummaa marjamurskaa, kevyttä lyijäripuuta ja aavistus paahdettua paprikaa. Mukavasti hapokasta ja mehukkaan marjaista yleisilmettä kuvaa mielestäni hyvin kansainvälisessä viinikirjoittelussa vilahteleva termi crunchy.

Pitkässä, runsaassa ja yhtä aikaa sekä kypsän hedelmäisessä että varsin kuivakassa jälkimaussa jää kielelle tuoretta tummaa metsämarjaa, jopa bitteriseksi asti ulottuvaa hapankirsikkaa, freesiä mustaherukkaa, hentoa pölyisyyttä ja aavistus lehtimäistä vegetaalisuutta. Jälkivaikutelma on varsin napakka, kiitos sekä eloisan hapokkuuden että varsin napakan, nuorekkaan tanniinisuuden.

Viini tarjoiltiin meille viime keväänä sokkona, mutta kokonaisuus oli sen verran selvästi Cabernet Franciksi tunnistettava hillityn paprikaisine ja hennon lehtevine piirteineen, että veikkasin heti ensimmäiseksi kyseisen viinin nappiin. Tämä on mielestäni pelkästään hyvä asia, sillä Cabernet Franc on puhtaimmillaan varsin hurmaava rypälelajike – ja tässä Candiallen näkemyksessä ollaan hyvin Francin tyypillisyydessä hyvin kiinni!

Moniin Loiren ikonisiin Cabernet Franceihin verrattuna tämä Toscanalainen tuntuu olevan ilmaisultaan hieman kypsempi ja runsaampi, mutta viini ei tunnu kärsivän tästä lainkaan; nyt ollaan kuitenkin kaukana mm. monien ns. Supertoscanalaisten massiivisesta, kypsänmakeasta hedelmästä ja uuttuneesta tammisuudesta. Tässä viinissä pääosassa on Francin hapokkaan marjainen hedelmäisyys, hyvä hapokkuus ja vaikuttava tanniininen rakenne – eli juuri ne piirteet, jotka tekevät lajikkeesta niin mainion! Tämä viini on Candiallelta varsin mainio suoritus ja hyvä esimerkki siitä, että aina ei tarvitse suunnata tutkaa Loiren laaksoon, kun kaipaa hyvää Cabernet Francia – kyllä tämä viini hyvin pistää kampoihin monille Chinonin viineille ja varmasti myös kestää hyvin kellaripuolella.

Lyhyesti: Ihastuttavan tasapainoinen, tyylipuhdas ja rakenteikas Cabernet Franc suomalaisvetoiselta viinitalolta Toscanasta.

Arvio: Erinomainen – erittäin mallikas esimerkki klassisesta, rakennevetoisesta Cabernet Francista. Todella mallikas esitys viinin ensimmäiseksi vuosikerraksi!

2 kommenttia:

 1. Gambinamiäs8/9/16 13:25

  Näitähän joisi ja maistelisi oikein mielellään mutta ei taida saada kuin Viinitkotiin.com:sta ja tietyistä ravintoloista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa-a, en kyllä yhtään osaa sanoa mistä näitä voisi järkevästi hommailla. Tämäkin viini tuli vastaan sokkomaistelussa, jonne Peräsen Jarkko oli sen itse paikalle kiikuttanut! Kai joistain nettikaupoista voi joitain Candialleja hyvällä tuurilla löytää, mutta itselleni on hämärän peitossa että mistä.

   Poista