Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


10.6.20

Chappaz Graine Arvine Président Troillet 2014

Marie-Thérèse Chappaz Graine Arvine Président Troillet 2014
  • Valmistaja: Domaine Marie-Thérèse Chappaz
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Valais
  • Maa: Sveitsi
  • Alue: Valais, Fully
  • Rypäleet: Petite Arvine (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 60 CHF (~55€; Joulukuu 2018)



Sveitsiläisiä viinejä tunteville Marie-Thérèse Chappaz tuskin tarvinnee esittelyjä. Sveitsiläisissä viineissä on kuitenkin sellainen hauska piirre, että niistä yli 98% juodaan paikallisesti, eli loppujen lopuksi melko harva Sveitsin ulkopuolella on kuullut maan viineistä juuri mitään ja vielä harvempi on päässyt niitä maistamaan. Siksi esittely Chappazista lienee tässä paikallaan.

Sveitsi on siitä erikoinen viinimaa, että siellä on melko vähän suuria tuottajia ja valtaosa maan vuosittain tuotetusta 70 miljoonasta viinilitrasta tulee pientuottajilta, joiden tarhojen viljelyala yleensä lasketaan hehtaareissa, ei kymmenissä tai sadoissa hehtaareissa. Sellainen on myös Sveitsin yhdeksi korkealaatuisimmista tuottajista tituleerattu Marie-Thérèse Chappazin viinitalo.

Tämä tuottaja on saanut alkunsa 1940-luvulla, jolloin Maurice Troillet, Marie-Thérèse Chappazin isosetä ja Valais'n kantonin neuvoston puheenjohtaja (président de conseil), rakennutti Fullyn rinteille oman mökkinsä. Troillet'n kuoltua vuonna 1961 tämä rakennus tiluksineen siirtyi Chappazin suvulle ja Marie-Thérèsen isä yhtyi viljelemään siellä viiniä.

1970-luvun lopulla, 17-vuotiaana, Marie-Thérèse sai isältään tarjouksen liittyä mukaan töihin viinitalon toimintaan. Sen sijaan että hän olisi heti liittynyt täysipäiväisesti mukaan toimiin, Marie-Thérèse piti muutaman vuoden harkinta-aikaa, minkä jälkeen hän lähti työharjoitteluun läheiselle Biollazin viinitalolle vuodeksi. Tämän jälkeen hän opiskeli ja työskenteli Changinsin viinikorkeakoulussa – samalla osa-aikaisesti viljellen omia viinitarhojaan – peräti kuuden vuoden ajan. Vasta vuonna 1987 Chappaz siirtyi 27 vuoden iässä isänsä tilalle viinitalon johtoon. Tuolloin talon omistuksessa oli vain 1½ hehtaaria eikä edes rakenteilla ollut uusi viinitalo ollut ehtinyt vielä valmistua, joten Chappaz joutui myymään rypäleensä ja valmisti ensimmäisen oman vuosikertansa vasta vuonna 1988.

Sittemmin Chappaz on laajentanut viljelyalaansa 1½ hehtaarista nykyiseen noin 10 hehtaariin ostamalla ja vuokraamalla maata, joka oli alun perin isosetänsä Troillet'n omistuksessa. Kaikki talon viljelykset sijaitsevat Rhône-joen yläjuoksulla Fullyn kylän ympäristössä Valais'n kantonissa, eli ranskankielisessä Länsi-Sveitsissä – Fullysta on Ranskan rajalle (ja esimerkiksi Savoien viinialueelle) vain reilun 20 kilometrin matka. Vuonna 1997 Chappaz siirtyi viljelemään tarhojaan biodynaamisesti ja tätä nykyä sekä viljely että viininvalmistus tapahtuu erittäin minimaalisen peukaloinnin periaattein: tarhoilla ei käytetä kemiallisia torjunta-aineita tai lannoitteita; viinit käyvät spontaanisti ilman lisättyjä hiivoja tai entsyymejä; viinejä ei koskaan chaptalisoita sokerinlisäyksin; ja sulfiitteja käytetään vain jos viini tuntuu sitä tarvitsevan – ja silloinkin vain hyvin vähäisissä määrin. Chappaz on kerännyt varsin kattavasti tunnustusta laadukkailla viineillään: esimerkiksi Gault et Millau on nimennyt hänet vuonna 1996 vuoden viinintekijäksi, Chappaz on poikkeuksetta mainittu Sveitsin parhaiden 100 viinintuottajien listauksissa ja vuonna 2016 hänet nimettiin Sveitsin viinien ikoniksi, monien muiden tunnustusten ohella.

Nyt arvioitava Graine Arvine Président Troillet on nimetty Chappazin isosedän mukaan ja tehty Petite Arvine -lajikkeesta, jota viljellään lähinnä Valais'n alueella – joskin pieniä määriä lajiketta tavataan myös Italiassa Aostan laaksossa, joka sijaitsee aivan Valais'n eteläpuolella. Petite Arvinea pidetään laadullisesti yhtenä parhaista Alppien rinteillä viljellyistä valkoisista lajikkeista, mutta se on samalla melko haasteellinen viljeltävä; se kukkii varhain, mutta vaatii myös erittäin pitkän kasvukauden, ollen yksi viimeisiä poimittavia lajikkeita aivan sadonkorjuun loppuvaiheilla, mikä asettaa jonkin verran vaatimuksia ja rajotteita viljelyalueille. Tämä kyseinen Petite Arvine tulee Fullyn kylässä sijaitsevalta Les Claives -tarhalta, jota Chappaz viljelee biodynaamisesti. Viini on käynyt luonnonhiivoilla terästankeissa, joissa sen on myös annettu kypsyä vuoden ajan. Happoja pehmentävää malolaktista käymistä ei ole estetty, mutta loppujen lopuksi vain 25% viinistä on käynyt malolaktisen käymisen läpi. Alkoholia viinistä löytyy 14%, jäännössokeria 6 g/l.

Lasissa viinillä on vaalea ja melko nuorekas kellanvihreä väri.

Tuoksu on kypsä, hiemaan makeaan taittava ja kohtalaisen konsentroituneen oloinen. Nokkapuolelta erottuu mehukasta keltaista omenaa, hieman hunajamelonia, hillityn vahamaisia piirteitä, hentoa kiivihedelmää ja ujolla otteella reippaasta kypsyydestä kielivää kuivahtanutta aprikoosia.

Suussa viini lunastaa tuoksun lupaukset kypsyydestä: viini on täyteläinen, tekstuuriltaan öljinen ja yleisolemukseltaan suorastaan naurettavan konsentroitunut. Kokonaisuus on erittäin voimakas ja neljän vuoden ikäänsä nähden hämmentävän nuorekas. Kuivasta ja varsin intensiivisestä makumaailmasta erottuu hunajaa, kypsänmakeaa keltaista omenaa ja omenahilloa, hieman verkkomelonia, maltillista nektariinia, hentoja mandariinimarmeladin sävyjä, ujoa kivistä mineraalia ja aavistus kandeerattuja trooppisia hedelmiä. Täyteläisestä ja varsin konsentroituneesta olemuksestaan huolimatta viini ei tunnu missään vaiheessa erityisen tuhdilta tai raskassoutuiselta, vaan hämmentävän kepeältä ja eloisalta. Viinin erittäin korkea hapokkuus tuo kokonaisuuteen sekä vaikuttavaa intensiteettiä että varsin tervetullutta ryhtiä ja rakenteikkuuden tunnetta.

Viinin jälkivaikutelma on erittäin kypsä, mehukas ja viskositeetiltaan lähes öljyinen. Suuhun jäävässä jälkimaussa tuntuu makeaan taittuvaa valkoista persikkaa ja verkkomelonia, hieman mehukasta mandariinia, maltillista appelsiinimarmeladia, hentoa kivistä mineraalia ja aavistus makeutta taittavaa, kalkkista bitterisyyttä.

Kaiken kaikkiaan Chappazin Graine Arvine on äärimmäisen vaikuttava ja hämmästyttävän intensiivinen viini. Kokonaisuus on poikkeuksellinen pelkästään valkoviiniksi, mutta vielä enemmän Petite Arvineksi; onhan tämä tunnettu ensisijaisesti kepeitä, herkkiä ja vuoristohenkisen raikkaita valkoviinejä tuottavana lajikkeena – ei sellaisena, josta saisis tämän kaltaisia voimakkaita ja konsentroituneita superviinejä.

Kotisivuillaan Chappaz antaa Graine Arvine -viineilleen kypsytyspotentiaalia 10–15 vuotta, mikä voi kuulostaa hieman erikoiselta, jos tietää millaisia viinejä Petite Arvine yleensä tuottaa. Pakko onkin myöntää: tämän viinin maistettuaan Chappazin arvio käy paljon paremmin järkeen. Hyvin harvoin tulee vastaan viinejä, joista löytyisi yhtä paljon voimaa ja konsentraatiota yhdistettynä vaikuttavaan rakenteeseen ja hurmaavaan raikkauteen. Tämä ei ehkä ole erityisen edullinen viini, mutta pakko myöntää: se kyllä onnistuu antamaan vastinetta kovalle hinnalleen. Sen sijaan se, löytyykö Chappazin viinejä mistään Sveitsin ulkopuolelta, on täysin toinen tarina.

Lyhyesti: Käsittämättömän konsentroitunut, intensiivinen ja poikkeuksellisen rakenteikas Petite Arvine, joka koostaan huolimatta onnistuu pysymään alusta loppuun vaikuttavan ryhdikkäänä ja raikkaana.

Arvio: Täydellinen – Chappazin viinit onnistuivat vaikuttamaan meikäläisen heti ensimmäisellä kertaheitolla. Näihin viineihin tutustuttuaan ei tarvitse ihmetellä, minkä takia Marie-Thèrèseä ja hänen viinejään pidetään niin korkeassa arvossa Sveitsissä.

Hinnan (~55€) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti