Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


13.1.17

Väliaikatiedote #23: katsaus menneeseen vuoteen

Tässä vuodenvaihteessa näyttää blogiskenessä olevan trendinä tehdä ennustuksia alkavan vuoden viini- / olut- / mistälietrendeistä. Itse en kuitenkaan jaksa sellaisia tänne raapustella, sillä useimmissa tapauksissa ne tuntuvat lähinnä heijastelevan enemmän kirjoittajan omia tottumuksia kuin mitään merkittävämpää, ollen siten melko yhdentekevää lätinää (tosin sellaisiahan melkeinpä kaikki viini- ja olutarviotkin ovat, joten pilkka osunee omaan nilkkaan).

Valtaosissa näissä tulevan vuoden "ennustuksissa" homma on kuitenkin uudenvuoden tinoihin verrattavaa puhdasta arvailua ja sen vuoksi veikkaukset yleensä myös tuntuvat menevän metsään. Sitten jos arvaus sattuu osumaan oikeaan, voi niiden kirjoittaja taputtaa itseään selkään onnistuneesta arvauksesta, vaikka useimmissa tapauksissa kyseessä on lähinnä tuuripelistä. Onhan tuollainen melko turhaa, sillä esimerkiksi valtaosassa viiniennustuksista osuu kuka tahansa paremmin oikeaan, jos vain katsoo mikä on ollut Nykissä trendi 5-6 vuotta sitten ja mitkä näistä trendeistä ovat päätyneet Tukholmaan asti. Jos sellaisia trendejä löytyy, saapuvat ne Suomeen parin vuoden viiveellä – jos ovat saapuakseen. Omasta mielestäni olisikin mielenkiintoisempaa lukea analyysejä tai kommentäärejä jo olemassaolevista trendeistä tai sitten yrittää itse luoda tai edesauttaa omilla toimillaan uusien trendien syntymistä, kuin lukea vain noita ilmaan heitettyjä arvauksia (no, myönnetään, muutamat bloggaajat kyllä osaavat myös heitellä varsin tarkkaa havainnointia ja terävää analyysia, joten aivan koko skeneä kritiikkini ei toki koske). Omasta mielestäni noita trendiveikkauksia on kuitenkin mielenkiintoista lukea vasta silloin, kun niiden kirjoittaja on oikeasti alan ammattilainen, joka kiertelee niin maata kuin maapalloa en verran laajasti, että löytyy näkemystä erottamaan paikalliset ja lyhytaikaiset ilmiöt oikeasti kunnon trendeistä.

Joten pienen vuodenaloitustauon jälkeen tässä lienee näiden trendiennustusten sijaan korkea aika tehdä taas sellainen perinteinen vilkaisu mitä blogin puolella on tapahtunut. Onhan tämä tämmöinen kyllä enemmän kuivakkaa data-analyysiä ensisijaisesti omaksi ilokseni, kuin mitään oikeasti mitään journalistisesti arvokasta työtä, mutta ajttelin tämän nyt julkaista täälläkin siltä varalta, että jotain lukijaa sattuisi kiinnostamaan numerot yhtä paljon kuin meikäläistä. Kaikista kiinnostuneimmat voivat vilkaista samaan sapluunaan pohjautuvan analyysini vuoden takaa tästä.

Vuonna 2016 postausteni määrä on ollut edelleen laskeva (202) aikaisempiin vuosiin verrattuna ja huippuvuosien lukemiin (n. 450 postasta / vuosi) ei liene paluuta ihan heti. Vuosi sitten ennakoin, että voisin saada nostettua hieman postaustahtiani, mutta reisillehän sekin arvaus meni. Hieno esimerkki siitä, miksi ennustusten tekeminen on pöljää touhua.

Sitten vertailua. Nykyisin blogista löytyy peräti 1679 arviota (1394 viiniä, 263 olutta, 11 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa). Arvioiden määrä kasvoi siis 176:lla viime vuodesta. On toki huomattava, että tänä vuonna tuli myös kirjoitettua runsaasti tuottajaesittelyitä, joiden ohesta löytyy myös kompaktit pika-arviot tuottajan viineistä, joten todellinen arvioiden määrä on teoriassa siis n. 100 viiniä äskenmainittua suurempi. Blogissani leijonanosaa näyttelevät edelleen viinit (83,03%), mutta olutosio on kasvanut mukavasti (15,66%), kutistaen viiniarvioiden suhteellista osuutta. Muista juomista kirjoittelen arvioita mielelläni, mutta niiden osuus on tästä huolimatta pysynyt erittäin marginaalissa (yht. 1,31%).

Vuonna 2016 kirjoittmistani 202 postauksesta 176 oli arvioita, jotka olivat siis 104 viiniarviota (59,09%), 69 olutarviota (39,20%), 2 siideriarviota (1,14%) ja 1 sakearvio (0,57%). Muuta lätinää oli 26 postauksen edestä, sisältäen 16 tuottajaesittelyä.

Sitten pistetään hieman tagien ihmettelyä, tehden pientä vertailua edellisvuoteen.
  • Blogin iältään vanhimpien viinien arviot ovat edelleen 1940-luvulta. 50- ja 60-lukujen viinien kohdalla on edelleen ammottava aukko, vaikka niitäkin on tullut jonkin verran viimeisen parin vuoden aikana maisteltua. Kuten viime vuonnakin, vuosikerta 2011 on edelleen suosituin vuosikerta blogissani (277 arviota = 16,50%).
  • Suosituin maa arvioiden suhteen kärkeä pitää edelleen ylivoimaisena Ranska (387 arviota = 23,05%) ja sitä seuraava Italia (259 arviota = 15,43%). Kiitos keväisen reissuni, Saksa on ottanut Espanjan kiinni ja molemmilta löytyy nyt blogista saman verran arvioita (130 arviota = 7,74% per maa). Portugali pysyttelee edelleen ainoana maana Top 3 -maiden ulkopuolelta, jolta löytyy yli sata arviota (105 arviota = 6,25%)
  • Tällä hetkellä on blogissa edustettuna eri maita peräti 45 kpl, eli kasvua viime vuoteen on tullut neljän maan verran. Kuriositeettiarvon ulkopuolella (vähintään 5 arviota) niistä on mukavat 28.
  • Viinialueiden tarkempi käsittely on melko hankalaa, koska siellä on niin paljon päällekkäisyyksiä ja limittäisyyksiä, että kivenkovaa statistiikkaa niistä on mahdotonta repiä. On kuitenkin mainittava, että Veneto ei saanut vuonna 2016 ainoatakaan arviota (edelleen 83 arviota = 4,94%), minkä vuoksi ohi kiilasi vihdoinkin Champagne (84 arviota = 5,00%). Kannoilla kärkkyy edelleen Alsace (75 arviota = 4,47%).
  • Rypäleiden suhteen (yht. 166 rypälelajiketta + 5 blendiä) kasvua on tapahtunut valtavasti, sillä vuosi sitten erilaisia lajikkeita oli "vain" 140. Ykkössijalta löytyy edelleen Riesling (117 arviota = 8,39%). Jota seuraavat melkoisen välimatkan päästä Burgundin klassikot Pinot Noir (83 arviota = 5,96%) ja Chardonnay (65 arviota = 4,66%). Blogissa on yhteensä 84 kpl sellaisia lajikeviinejä, joiden rypäleestä on vain yksi ainoa arvio, joten tällaisten arvioiden osuus blogin puolella on kasvanut vuoden aikana merkittävästi (vuosi sitten 68 kpl).
  • Kuten viime vuonna totesin, punaviinit ovat viinien joukossa edelleen merkittävin juttu blogissani (624 = 44,76%), varsin vakaana pysyttelevällä osuudellaan. Valkoviinit tulevat jonkin matkaa perästä (435 = 31,21%), joskin kuohuviinit (149 = 10,69%) ovat ottaneet näitä kiinni muutaman prosentin kymmenyksen. Muut, eli roséet (28), oranssit (11) ja keltaiset viinit (2) pysyttelevät edelleen hyvin mikroskooppisessa osassa (yht 2,94%).
  • Oluttyylien päällekkäisyyksien vuoksi suora vertailu on melko hankalaa, koska ei ole mitenkään tavatonta, että vastaan tulee olut, jolle pitää iskeä pari kolme tagia normaalin yhden sijaan "oluttyyli"-kohtaan. Pääpiirteittäin tyylejä voi kuitenkin vertailla ja viime vuonna noteerattu porttereiden ja stouttien (60 = 22,81%) kiilaus IPA-skenen (58 = 22,05%) ohitse pitää edelleen kutinsa. Merkittävää on kuitenkin noteerata hapanoluiden (38 = 14,49%) tiukka kiri kuluneena vuonna.

Sitten voisi lopuksi vilkaista hieman mitä holtittomasti paisuvalle arvioarkistolleni kuuluu. Kuten viime vuonna jo totesin: "Vielä pari vuotta sitten pystyin ylläpitämään tahtia, jossa ehdin kirjoittaa havaintoni blogiini sitä mukaa, kun niitä tuli kirjoitettua talteen. Tätä nykyä maistan vuodessa niin naurettavia määriä, että on täysi mahdottomuus saada kirjoitettua arviota blogiini niistä kaikista; tästä syystä blogiin raapustellessa koetan kaivella arvioita lähinnä omista ostoksistani, heittäen sekaan muutamia muutamia muita vastaan tulleita kuriositeetteja. Silloin tällöin mukaan mahtuu myös joku arkiston perukoilta kaivettu, enemmän pölyä kerännyt arvio vuoden tai parin takaa." Ja tämähän pätee vahvasti edelleen.

Laskujeni mukaan olen viime vuonna kirjoittanut yhteensä 1320 arviota (toim. huom. veikkaan, että todellinen luku on suurempi, mutta olen vain unohtanut merkitä nämä entryt rekisteriini), ja näistä 1320 viime vuonna kirjoitetusta arviosta on julkaistu blogin puolella 56 (33 viiniä, 23 olutta), eli arkistoa jäi paisuttamaan 1264 arviota (1100 viiniä, 152 olutta, 10 siideriä ja 2 jotain muuta). Tällä hetkellä julkaisemattomien arvioiden arkistoni käsittää yhteensä 3999 arviota, joten niitä on tällä hetkellä jo yli kaksi kertaa enemmän kuin nuo blogissa julkaistut 1679 arviota. Yhteensä olen siis arvioinut blogia varten 5678 viiniä, olutta ja muuta juomaa sen jälkeen kun aloitin kirjoittelemaan havaintoja niistä kaikista ylös noin kuutisen vuotta sitten. On myös muistettava, että arkistoni käsittää vain ne arviot, jotka olen muistanut kirjata sinne ylös – uskon, että minulla on tallessa arkiston ulkopuolella vielä n. tuhatkunta pintapuolisempaa pika-arviota, joita en ole kirjoittanut blogia varten ja siksi jättänyt ne merkitsemättä. Sitten on vielä ne arviot, jotka odottavat julkaisua, mutta jotka olen vain hajamielisyyttäni unohtanut kirjata ylös.

Ja edellisen vuoden loppukaneetit pätevät edelleen oikein hyvin, joten kaipa ne voi tähän kirjoittaa uudestaan:

On tämä yksi helvetin savotta.

Onneksi jaksan edelleen olla innoissani bloggaamisesta.

Jälleen kerran hauskaa alkanutta vuotta kaikille blogin lukijoille, toivottavasti täältä löytyy edelleen jotain teitäkin kiinnostavaa luettavaa!

1 kommentti:

  1. Kiitos samoin Sinulle ♥ mukavaa alkanutta promillevuotta:) Ja kyllä löytyy edelleenkin - silloin kun sattuu käymään. Vaikka Elviksestä olenkin vähän eri mieltä, mut mulla ei olekaan kehittynyt viinimaku:)

    VastaaPoista