Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


11.12.16

Antunović Graševina Premium 2010

Antunović Graševina Premium 2010
  • Valmistaja: Vinarija Antunović
  • Tyyppi: Valkoviini
  • Maa: Kroatia
  • Alue: Kontinentalna Hrvatska, Podunavlje, Erdut
  • Rypäleet: Welschriesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 188 Kn (~24,78e; Heinäkuu 2015, d’Vino, Dubrovnik)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Viimekeväisessä kroatialaisten viinien maistelutilaisuudessani maistelun alottanutta Cuj Malvazijaa seurasi tämä esimerkki kroatialaisesta Graševinasta .

Graševina tunnetaan suuressa maailmassa paremmin nimellä Welschriesling, joka ei ole nimestään huolimatta sukua Rieslingille. Tämä lajike on tunnettu Keski-Euroopassa viljeltynä, lähinnä melko neutraaleja, korkeintaan maltillisen hapokkaita ja kaikin puolin mitäänsanomattomia viinejä tuottavana tusinalajikkeena. Kuitenkin Kroatia on ruvennut keräämään mainetta poikkeuksellisen uskottavien ja vakavien Welschriesling-viinien tuottajamaana kun maan viinintuotanto on ryhtynyt nostamaan tasoaan Jugoslavian hajoamisen jälkeen ja kroatialaiset viinit ovat ryhtyneet keräämään enemmän mainetta maan rajojen ulkopuolella. Tämä on varsin ymmärrettävää, sillä Graševina / Welschriesling on tutkimusten myötä paljastunut todennäköisesti alkuperältään kroatialaiseksi lajikkeeksi; ei ole ihme, jos lajike on vuosisatojen – jopa vuosituhansien – aikana sopeutunut paikalliseen ilmastoon ja maaperään. Siinä missä Rannikko-Kroatiaa hallitsevat Istrian niemimaan Malvazija ja lukemattomat, lähes tuntemattomat valkoiset rypälelajikkeet, on Manner-Kroatia Graševinan kotikenttää – jopa niin suurissa määrin, että tämä koko Kroatian viljellyin valkoinen lajike!

Viinin tuottanut Vinarija Antunović on Kroatian "bumerangin" pohjoisen sakaran kärjessä, aivan Serbian rajalla sijaitseva viinitalo, jonka historia noudattaa samaa kavaa kuin hyvin moni muu kroatialainen viinitalo: suku on viljellyt rypäleitä ja tuottanut niistä viiniä samalla paikalla jo yli sata vuotta, mutta paikallisesta, pienimuotoisesta maataloudesta varsinalliseen kaupalliseen toimintaan on siirrytty vasta hyvin hiljattain. Antunović modernisoi viinitalonsa vastaamaan nykypäivän standardeja vuonna 2004 ja hyvin lyhyessä ajassa tämä Tonavan varrella 7 hehtaarin viljelyksiään viljelevä viinitalo on kerännyt mainetta yhtenä Manner-Kroatian korkeatasoisimmista viinitaloista. Talon tuotanto on tyypillinen Manner-Kroatialle: tuotannosta 75% on valkoviinejä ja vain 25% punaviinejä.

Talon Graševina Premium edustaa talon lippulaivapäätä: viini on valmistettu yksinomaan mahdollisimman kypsinä korjatuista rypäleistä. Vuosikerta 2010 oli alueella hyvin haastava, minkä vuoksi rypäleisiin muodostui kasvukauden aikana melko vähän sokeria ja erityisesti Premium-linjaston rypäleet korjattiin erittäin myöhään, osittain jo jalohomeisina. Esimerkiksi tämä Graševina on valmistettu erittäin myöhään korjatuista, osittain jalohomeisista rypäleistä, joista puristettu mehu kävi lähes kuivaksi, saavuttaen 11,9% vahvuuden ennen käymisen pysähtymistä. Tuottajan mukaan viinin hillitty jäännössokeripitoisuus ja normaalia korkeammaksi jäänyt hapokkuus lupailevat sille normaalia Graševinaa parempaa kellarointipotentiaalia. Kokonaistuotantomääräksi jäi vain 2,500 pulloa.

Lasissa viinillä on hohtavan neonviherkeltainen väri sekä piirun verran tavallista valkoviiniä korkeampi viskositeetti, mikä nostattaa useamman kuin yhden kommentin siitä, että onko tämä nyt viiniä vai Fairya.

Tuoksultaan viini on todella tuhti, konsentroitunut ja makea, jopa imelä. Äärimmäisen kompleksisesta ja kiehtovasta aromimaailmasta erottuu selvimpinä elementteinä jalohomeen tuomaa voimakasta hunajaisuutta ja vahamaisuutta sekä hyvin kypsien rypäleiden mehukkaita ja hieman jo kuivattuja keltaisia hedelmiä, vastarevittyjä mintunlehtiä ja hillittyä lakritsijuurta. Viinin persoonallisuus tuoksupuolella hakee vertaistaan – samaa ei voi yleensä Welschrieslingeistä sanoa!

Viinillä on suussa melko tuhti ja vähän öljyinenkin habitus, mutta se ei silti vaikuta erityisen isokokoiselta – todennäköisesti kiitos hyvän hapokkuuden ja matalan alkoholin. Makupuoli on enemmän Welschrieslingille tyypillinen, tuoden framille kypsää omenaa, teräksistä mineraalisuutta ja kevyttä sitruunaa, sekä jalohomeen maltillista karvautta ja ujoa hunajaisuutta. Kokonaisuutena viini yhdistelee persoonallisen vaivattomasti konsentroitunutta runsautta ja raikasta ryhdikkyyttä.

Viinin melko pitkä jälkimaku jatkaa keskimaun linjoilla: kielelle jää hapokasta omenaa, kevyttä pomeloista karvautta, hentoa kuivattua keltaista hedelmää ja ujoa kivistä mineraalisuutta.

Siinä missä Welschrieslingit hyvin harvoin jos koskaan herättävät suuria tunteita, onnistui Antunović kertaheitolla iskemään sellaisen napakympin ettei vähemmästä väliä! Erityisesti viinin lähes paradoksaalinen yhdistelmä mehevää runsautta ja freesiä kepeyttä on valloittava, minkä lisäksi viinin jännittävää aromimaailmaa pysähtyy ihastelemaan ihan ilokseen. Voin myös kuvitella, että viinistä löytyisi ihan hyvin kellarointipotentiaalia, erityisesti tavanomaisiin Welschrieslingeihin nähden. Kyllä tässä voi jo pikku hiljaa ryhtyä uskomaan, että jos hyvää Welschrieslingiä jostain pitää etsiä, ovat kroatialaiset Graševinat melko lailla varma ykkösvalinta. Vertaus Frankenin Silvanereihin ja muuten yleensä geneerisen neutraaleihin Silvanereihin ei liene tässä aivan tuulesta temmattu analogia.

Lyhyesti: Osittain jalohomeisista rypäleistä valmistettu lähes täysin kuiva Welschriesling, jossa yhdistyy upean tasapainoisesti konsentroitunut runsaus ja raikas ryhdikkyys.

Arvio: Tyylikäs – harvinaisen vakavahenkinen ja vakuuttava esitys yleensä niin neutraalista Welschrieslingistä.

Hinnan (24,78e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti