Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


7.1.16

Tilquin Oude Quetsche 2013-2014

Tilquin Oude Quetsche à l'Ancienne 2013-2014
  • Valmistaja: Gueuzerie Tilquin
  • Tyyppi: Olut, Lambic, Prunier
  • Maa: Belgia
  • Alue: Vallonia, Rebecq, Nierghes
  • Koko: 0,375
  • Hinta ostohetkellä: 6,99e (Lokakuu 2015, Firmabier)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)



Vuorossa blogin 200. olutpostaus, hurraa!

Tällä kertaa vuorossa on pitkästä aikaa Vanhaa Kunnon Lambicia, eli tuota hapanoluista hienointa. Olut ei kuitenkaan ole sekoittamatonta lambicia, vaan ns. prunier eli luumuilla maustettu, sekoitettu lambic. Sen on tuottanut Gueuzerie Tilquin, eli ainoa Vallonian (siis Belgian ranskankielisellä) puolella sijaitseva lambic-tuottaja. Tämä Pierre Tilquinin perustama talo aloitti toimintansa niinkin hiljattain kuin vuonna 2009 keräämällä ja kypsyttämällä lambic-oluita kellareihinsa – Tilquin ei siis ole itse oluita tuottava panimo, vaan niitä ostava ja oman tyylinsä mukaisesti sekoittava gueuzerie. Oluita omalla etiketillään Tilquin ryhtyi tuottamaan pari vuotta perustamisensa jälkeen, toukokuussa 2011. Talo hankkii lambicinsa Boonilta, Cantillonilta, Girardinilta ja Lindemansilta – lisäksi vuonna 2015 myös Timmermans ryhtyi toimittamaan olutta Tilquinille.

Talvella 2011-2012 lanseerattu Oude Quetsche on Tilquinin ensimmäinen hedelmäolut, joka valmistettiin kypsyttämällä hapahkoja belgialaisia Namurin luumuja 6 kk oluessa. Myöhemmät versiot on kahta poikkeavaa erää lukuun ottamatta valmistettu käyttämällä alsacelaisia kriikunoita (quetsches véritables d'Alsace). Olut valmistetaan kypsyttämällä aluksi suuria määriä hedelmiä Tilquinin omissa tynnyreissä vuoden ajan kypsyneessä lambicissa halutun ajan, minkä jälkeen oluen sekaan lisätään 2- ja 3-vuotiasta lambicia, se pullotetaan ja jätetään kypsymään ja kehittämään hiilihappoa vähintään 3 kuukaudeksi ennen markkinoillelaskua.

Oma kappaleeni tuli hankittua Firmabier-nettimyymälästä. Olut on pullotettu 6.2.2014 (päätellen oluen parasta ennen 6.2.2024 -merkinnästä), eli se on "vuosikertaa" 2013-2014 (lambiceja valmistetaan vain vuoden kylmimpinä kuukausina ja joidenkin pullojen kaulasta löytyvä kahta vuotta osoittava merkintä osoittaa siis tätä kautta).

Tilquinin Quetsche on sameahko, melkeinpä lähes täysin läpinäkymätön, ja väriltään hennon rusehtavan oranssi.

Tuoksu on rehellisesti sanottuna hyvin tuhma: se on siis todella maanläheinen, kevyen lantainen, kohtalaisen pistävän virtsainen ja siinä tuntuu kevyesti muhevaa, jo mädäksi mennyttä makeaa sitrushedelmää – silti tai juuri siksi oluen tuoksu on äärimmäisen houkutteleva ja mukavalla tavalla haastava. Itse olen erittäin innoissani oluesta pelkästään sen tuoksun perusteella, mutta en syyttäisi, jos joku toinen jättäisi oluen jo tässä vaiheessa sikseen.

Oluella on rehevä, mutta ennen kaikkea todella hapan ja tuntuvan kirpeä, maamainen maku. Rustiikkisesta makumaailmasta löytyy lantaisia ja brettaisia piirteitä, sitruunaista kirpeyttä, kevyttä kuivakkaa valkoista persikkaa, hentoa hiivaisuutta ja maltillista  makeutta kielen kärjessä. Olut tuntuu olevan iso ja runsas lambiciksi, vaikkei siinä olekaan silti tuhdisti alkoholia (6,4%). Kokonaisuus on melko täyteläinen, mutta napakan happamuutensa vuoksi tiukahko ja suutasupistava.

Poskipäitä viiltävän kirpeä jälkimaku on maamainen, rehevä, sitruunainen ja kevyen laastarisen brettainen. Oluesta jää suuhun pitkä, tuntuvan hapokas ja napakka jälkivaikutelma.

Voisi kuvitella, että luumut lambicissa maistuisivat selvästi, mutta tätä ei sokkona kyllä arvaisi hedelmälambiciksi: luumuisuus on oluessa lähes olematonta, siinä ei ole monien hedelmälambicien pyöreyttä, niille tyypillinen kevyt makeus jää tuntuvalle happamuudelle selväksi kakkoseksi ja kokonaisuus yleisesti tuntuu lähinnä poikkeuksellisen robustilta gueuzelta! Yleisesti olut on tosi mainio tapaus: iso, rujo ja luonteikas.

Tilquin itse sanoo oluen olevan "miedosti hapan" ja luumujen tuovan makuun sellaista lempeää hedelmäisyyttä, joka tekee oluesta myös ei-harrastajille helpostilähestyttävän. Itse en kyllä mitenkään voi allekirjoittaa tätä näkemystä, sillä olut on happamuudeltaan sitä luokkaa, että melkein joka hörpyllä tahtoo naama mennä samanlaiseen irvistykseen kuin sitruunaa puraistessa. Tämä ei kuitenkaan ole missään nimessä huono asia, sillä oluessa on enemmän särmää ja asennetta kuin toivoa saattaa! Tilquinin Quetsche on helposti parhaita maistamiani maustettuja lambiceja ja olisi kyllä mielenkiintoista päästä näkemään, minkälaiseksi olut kehittyy saadessaan sen vuosikymmenen lisää ikää.

Lyhyesti: Upean robusti, suurikokoinen, tuntuvan happamankirpeä ja rustiikkinen luumu-lambic, josta hedelmiä ei kyllä tahdo löytää lainkaan.

Arvio: Täydellinen – todella vaikuttava ja vastaansanomaton esitys! Yleensä tykkään enemmän maustamattomista gueuzeista ja lambiceista, mutta tämä kyllä oli parempaa tavaraa kuin valtaosa maistamistani gueuzeista.

Hinnan (6,99e) ja laadun suhde: Erinomainen – olut on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti