Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


24.1.16

Nøgne Ø Oud Bruin 2013

Nøgne Ø Oud Bruin 2013
  • Valmistaja: Nøgne Ø
  • Tyyppi: Olut, Sour Ale, Oud Bruin
  • Maa: Norja
  • Alue: Grimstad
  • Koko: 0,33
  • Hinta ostohetkellä: 5,49e (Lokakuu 2015, Firmabier)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)



Kun Firmabierin nettikaupasta bongasin lempinorjalaispanimoni, Nøgne Ø, valmistamaa hapanolutta, ei tarvinnut kahdesti miettiä tuotteen ostamista testattavaksi!

Oud Bruin ("vanha ruskea") on siis vanha belgialainen hapanoluttyyli, joka perinteisesti valmistettiin kypsyttämällä ruskeaa bruin-olutta pitkään, jolloin oluessa majailevat hiivat ja bakteerit alkoivat tuottaa happoja, antaen oluelle sille tyypillisen happamankirpeän maun – hieman lambicien tapaan. Oud Bruinit eivät kuitenkaan tyypillisesti ole yhtä kirpeitä kuin lambicit, vaan Flanderin punaisten oluiden tapaan miedosti happamia. Nykyiset Oud Bruinit tehdään yleensä käyttämällä jalostettuja hiivoja ja maitohappobakteerikantoja, sillä modernissa oluenvalmistuksessa käytetyt teräsastiat eivät vanhojen tammisammioiden tapaan tarjoa hyvää kasvualustaa olutta happamoittaville pieneliöille.

Nøgne Ø on valmistanut oluensa käyttämällä teräksistä käymisastiaa, mutta jättämällä sen sinne perinteiseen malliin hyvin pitkäksi aikaa – peräti kahdeksi vuodeksi – ennen pullotusta. Hyvin pitkän kypsyttelyn jälkeen olut on pullotettu suodattamattomana ja pastöroimattomana, eli oluella olisi siis myös potentiaalia kehittyä edelleen pullossa. Tämä meikäläisen testaama olut on ensimmäistä erää, joka on pantu 19.02.2013 ja jolle on annettu 7 vuotta käyttöikää (parasta ennen 02/2020).

Tällä norjalaisten näkemyksellä Oud Bruinista on tumma, kirkas, hennosti kirsikanpunaiseen taittuva mahonginruskea väri sekä melko maltillinen ja suht nopeakestoinen, vaaleanruskea vaahto.

Tuoksu on aromikas, hienostunut ja melko voimakas. Siinä tuntuu tyylipuhtaasti karamellista makeutta, rusehtavaa omenaa, happamuutta vihjailevaa meininkiä, kuivahtanutta hedelmää ja hillittyä kypsää kirsikkaisuutta. Tämähän on varsin lupaavaa settiä!

Kuiva maku on mausteinen, kevyen hapahko, hillityn pähkinäinen, maltillisesti ruohoisen katkeroinen, hennon viheromenainen ja vaatimattoman sekä suht kuivakaksi jäävän karamellinen. Oluella on keskitäyteläinen ja ehkä hieman ohut suutuntuma, minkä vuoksi oluen yleishabituksesta puuttuu odotettua tömäkkyyttä, minkä lisäksi hiilihappoisuus on hyvin pehmeää ja pientä, jopa hentoa. 7% alkoholia ei onneksi tunnu lainkaan.

Jälkimaku on pippurisen ja kuivakan mausteinen, kevyesti happamankirpeä ja hyvin hennon omenainen, minkä lisäksi suuhun jää Nøgne Ø:n henkeen tyypillistä kohtalaista katkerohumalaisuutta.

Olut lupailee paljon tuoksussaan, mutta makupuolella jäädään puolitiehen: kokonaisuus vihjailee runsautta, mutta yleisilme jääkin yllättävän ohueksi ja hieman yksiulotteiseksi. Harvemmin Oud Bruinit ovat voimakkaan happamia, mutta tämän oluen happamuus jää sen verran matalaksi, että monet kaupallisemmat tekeleetkin tuntuvat tätä kirpeämmiltä, joten silläkin sektorilla jää hieman toivomisen varaa. Oluen hurmaava tuoksu antaa paljon lupauksia, joita pidätteleväisen oloinen ja vaatimattomanpuoleiseksi jäävä makupuoli ei oikein onnistu lunastamaan. Sokkona tarjottaessa oluen kyllä tunnistaisi Oud Bruiniksi, mutta veikkaukseni menisi enemmän sen edullisen pään käppäisen tyylin edustajaksi.

Olisiko olut voinut tulla korkatuksi liian nuorena? Olen tottunut siihen, että lähes poikkeuksetta oluet ovat parhaimmillaan mahdollisimman nuorina; jotkut oluet kehittyvät hienosti ikääntyessään, mutta en ole varma tuleeko niistä parempia – ainoastaan erilaisia. Hapanoluet ovat niitä poikkeuksia tuohon sääntöön: nuorena hienot hapanoluet voivat kehittyä entistä parempaan suuntaan saadessaan lisää ikää. Kenties tämä Oud Bruin olisikin ollut parempi lähempänä parasta ennen -päiväystään? Toisaalta vaikka olut olisi saanut ikääntyessään lisää mielenkiintoa ja syvyyttä, tuskin se olisi saanut sitä runsautta, jota se olisi kenties eniten kaivannut. Oli miten oli, ainakaan tässä kunnossa olut ei suuresti vakuuttanut – ihan juotava perus-Oud Bruin, mutta ei kyllä vastannut odotuksia – etenkään verrattain kovaan hintaansa nähden.

Lyhyesti: Hurmaavan tuoksuinen, mutta melko vaisuksi, ohkaiseksi ja yksiulotteiseksi jäävä norjalaisnäkemys Belgian klassisesta hapanoluesta.

Arvio: OK – melko simppeli ja ennalta-arvattava, peruspasseli Oud Bruin Norjasta. Nøgne Ø:n kovan maineen tuntien olisin odottanut jotain kokeellisempaa ja mielenkiintoisempaa, tai edes tasapainoisempaa.

Hinnan (5,49e) ja laadun suhde: Heikko – olut ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti