Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


25.1.16

Gaja Barbaresco 1996

http://www.alko.fi/tuotteet/915267/
Gaja Barbaresco 1996
  • Valmistaja: Gaja
  • Tyyppi: Punaviini, DOCG Barbaresco
  • Maa: Italia
  • Alue: Piemonte, Langhe, Barbaresco
  • Rypäleet: Nebbiolo (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: ~178,00e (Huhtikuu 2015, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: 169,50e (Tammikuu 2016, Alko, tilausvalikoima; vk. 2010)


Gajan Barbaresco on kiistämättä alueen merkittävin Barbaresco. Älkää käsittäkö minua väärin, tämä ei tarkoita sitä, että tämä olisi alueen paras Barbaresco; tämä tarkoittaa sitä, että tämä viini yksinkertaisesti loi Barbarescon.

Vaikka Barbaresco on nykyisin yksi koko Italian merkittävimpiä viinialueita ja Piemonten kuuluisin viinialue heti naapurissa sijaitsevan Barolon jälkeen, oli koko alue vielä niinkin myöhään kuin 1960- ja 1970-luvuilla täysin tuntematon alue – siitäkin huolimatta, että monet alueen tuottajat kokivat tuottavansa viinejä, jotka laadullisesti olivat täysin samalla tasolla kuin naapurinsa Barolon viinit! Barbaresco yksinkertaisesti nähtiin perusviinejä tuottavana, mitäänsanomattomana alueena siinä Barolon varjossa – lähinnä siksi, että monet Barolo-tuottajat olivat historiallisesti ostaneet raaka-aineitaan myös Barbarescon puolelta ja alueen tuotanto oli kärsinyt rankasti maailmansodista. Kuitenkin 1950-luvulta alkaen Barbarescon tiedetään tuottaneen maailmanluokan tavaraa.

Vuonna 1961 Gajan viinitalon johtoon nousseen ja alueen viinintuotantoa merkittävästi kehittäneen ja parantaneen Angelo Gajan suurimpia oivalluksia oli, ettei alue voisi tulla huomatuksi viineillään, jotka olivat niin samankaltaisia Barolon viinien kanssa, että ne tulisivat aina olemaan niiden varjossa. Hän ryhtyi tuottamaan Barbarescossa maailmanluokan Cabernet Sauvignon -viiniä Darmagi-viinitarhaltaan, jolla hän onnistui 1980-luvulla vetämään huomion Barolosta Barbarescoon. Kun Gajan Darmagi oli tullut huomatuksi, löysivät maailman viinikriitikot Barbarescon muut viinit. Vaikka Gaja oli 1970-luvulta asti tuottanut Barbaresconsa täysin samalla tavalla, vasta 1980-1990-lukujen taitteessa viini sai ansaitsemaansa huomiota ja pian viini nostettiin yhdeksi koko Piemonten parhaista viineistä – joidenkin mukaan Gajan Barbaresco on yksinkertaisesti koko Piemonten paras punaviini. Gajan Barbarescon suosion myötä myös muut Barbarescon viinit pikku hiljaa löydettiin ja näin Gajan Barbaresco oli nostanut tämän Piemonten pienen, vain kolme kylää käsittävän viinialueen maailman viinikartan huipulle.

Tämä 14 eri tarhan käsinkorjatuista rypäleistä tuotettu Barbaresco on valmistettu jotakuinkin niillä samoilla menetelmillä, millä Angelo Gaja on tuottanut viininsä 1970-luvun puolesta välistä lähtien: 3-4 viikkoa kestäneen käymisen ja kuorimaseraatioajan jälkeen viinien annetaan kypsyä aluksi 225-litraisissa barrique-tynnyreissä (1/3 uusia, 1/3 kerran käytettyjä ja 1/3 kahdesti käytettyjä) vuoden ajan, minkä jälkeen viinit siirretään kypsymään vanhoihin botti-tammitynnyreihin, joiden koot voivat vaihdella 500 ja jopa yli 10,000 litran välillä. Vaikka Gajaa pidetään modernistina (koska viinitalo oli alueen ensimmäisiä barrique-tynnyreitä käyttäneitä tuottajia), on todellisuudessa viinien tyyli nykyisin paljon lähempänä traditionalistien tyyliä kuin nykymodernistien, joiden viinien maseraatioajat ovat yleensä laskettavissa muutamissa päivissä ja joiden viinit kypsyvät pelkästään barrique-tynnyreissä, jotka ovat lähes järjestään uusia.


Viini on läpinäkyvältä väriltään poltetun savisen punaruskeaan taittuvan kirsikanpunainen ja hiukan viereisessä lasissa olevaa vuosikerran 2001 Sperss Baroloa tummempi. Kehittyneelle Nebbiololle tyypillisesti viinin väri pakenee kohti reunoja, minkä lisäksi iästä kielii viinin melko sakkainen ulkonäkö.

Kuiva tuoksu on selkeästi kehittynyt, kompleksinen ja kiehtova: ensivaikutelmaltaan siinä tuntuu savuisuutta, kuivahtanutta hapankirsikkaa ja aromaattista potpourria. Taustalla häilyy kevyttä kuivattua luumua, hentoa nahkaa, ujoa metsämaata ja aavistus tupakanpuruja. Kokonaisuus on hyvin hurmaava ja viinin tuoksu tuntuukin olevan mitä klassisin esimerkki hienosta, ikää saaneesta Nebbiolosta.

Suussa viini on paljon nuorekkaampi ja intensiivisempi mitä selkeästi kehittynyt tuoksu antaa odottaa: viinillä on yllättävän intensiivinen ja konsentroitunut habitus. Varsin runsaasta ja kompleksisesta makumaailmasta erottuu hapankirsikkaa, tummia, kuivia ja hapokkaita metsämarjoja, nahkaa, metsämaata ja hentoa tervaisuutta. Suutuntuma on suhteellisen täyteläinen, mutta viini ei vaikuta silti erityisen isokokoiselta, vaan pikemminkin jäntevältä, kiitos hyvin eloisan hapokkuuden ja edelleen melko tuntuvien tanniinien. Viini ei ole kuitenkaan mitenkään kireä ja tiukka, vaan iän myötä selkeästi lempeäksi rauhoittunut ja jopa omalla tavallaan helpostilähestyttävä.

Kuivassa jälkimaussa nousee ensimmäisen kerran esille viinin tynnyrikypsytyksen tuomat tammiset piirteet: kirsikkaisten, kuivatun viikunaisten, paahdetun mausteisten ja hennon savuisten vivahteiden sekaan piirtyy häivähdyksiä kuivasta puusta ja konjakkisesta ranskalaistammesta. Jälkivaikutelma on hienosti kehittynyt, kielellä kehittyvä, erittäin kompleksinen ja kestoltaan todella pitkä.

Ei Gajan Barbaresco ole se alueen paras viini, mutta kyllä on myönnettävä, että viini kykenee antamaan kovaan hintaansa nähden erittäin paljon vastinetta rahalle! On myös samalla todettava, että vaikka Gaja helposti niputetaan modernistituottajien joukkoon, edusti tämä viini kyllä paljon selkeämmin alueen rehellistä, perinteistä tyyliä: kehittyneen Nebbiolon piirteet olivat viinissä upeasti esillä, ja vaikka viinillä oli lähes 20 vuotta ikää, olivat lajiketyypillinen, tuntuva tanniinisuus ja rakenteikas hapokkuus edelleen selvästi läsnä. Vastaavanlaiseen suoritukseen pehmeät modernisti-Nebbiolot harvemmin pystyvät: tällaiset viinit kun yleensä tuppaavat jo kuolemaan n. 10 vuoden ikäisinä tai sitten ne pysyvät toistakymmentä vuotta tasapainottoman tammisina!

Vaikka viinissä oli jo melko paljon kehittymisen merkkejä, voi viinille povata sen hienon rakenteen ja runsaan hedelmän osalta vielä joitain vuosia lisää kellarissa. Lisää ikää viini ei kuitenkaan enää tunnu tarvitsevan, sillä se on nyt vallan vaikuttavassa kunnossa ja lisäkellarointi tuo tuskin merkittävästi sille lisää syvyyttä. Tällä hetkellä viini onkin mitä hienoimmassa kunnossa, koska siitä löytyy edelleen varsin mukavasti nuorekasta runsautta, rakennetta ja energiaa, mutta tuoksu- ja makumaailmassa ovat kehittyneen Nebbiolon vivahteet pääosassa. Hintaa viinillä toki on – ja paljon – mutta tässä tapauksessa olen jo valmis myöntämään, että viini kykenee lunastamaan hinnan herättämät odotukset. Koska Barbarescon nuorin vuosikerta on käytännössä saman hintainen, kykenee se tuskin samanlaiseen suoritukseen; jos siis haluaa ostaa viininsä nyt Alkosta, suosittelen korkkaamaan sen vasta vähintään 10 vuoden päästä, jotta se olisi oikeasti hintansa väärti ostos.

Lyhyesti: Hyvin kehittynyt, mutta edelleen vaikuttavassa kunnossa oleva intensiivinen, rakenteikas ja runsas kultti-Barbaresco.

Arvio: Täydellinen – hieno, kehittynyt ja moniulotteinen viini, joka kykenee vastaamaan sen maineen luomiin odotuksiin; upea esimerkki hyvin tehdystä, ei-perinteisestä (muttei vielä äärimodernistakaan) Barbarescosta.

Hinnan (~178,00e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

1 kommentti:

  1. Onko mikään viini tämän hinnan arvoinen miettii köyhä:)

    VastaaPoista