Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


29.12.15

Celler Piñol l'Avi Arrufí 2011

Celler Piñol l'Avi Arrufí Blanc 2011
  • Valmistaja: Celler Piñol
  • Tyyppi: Valkoviini, DO Terra Alta
  • Maa: Espanja
  • Alue: Katalonia, Terra Alta
  • Rypäleet: Grenache Blanc (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: ~12,00e (Lokakuu 2014, Celler Piñol)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Menneen joulun kunniaksi ajattelin postata nyt blogin puolelle viimejouluiset jouluviinimme – lähinnä siksi, että huomasin vasta nyt, etten ollut muistanut postata niitä aikaisemmin.

Yleensä suosin joulupöydässä kepeitä ja hapokkaita viinejä, jotka varmasti pystyvät puskemaan läpi runsaimmistakin ruoista. Viime jouluna kuitenkin päätin kokeilla, miten toinen lähestymistapa toimisi: otetaan joulupöytään viinejä, jotka eivät ainakaan jäisi voimakkaimpienkaan jouluruokien (no ok, mitä sellaisia muka on?) jalkoihin. Koska Celler Piñolin l'Avi Arrufi Blanc oli vuosi sitten viinimestareiden Katalonian-reissulla vakuuttanut toimivansa hyvinkin monenlaisten ruokien kumppanina, päätin ottaa sitten tämän kyseisen viinin joulupöytäkoetukseen.

Ja tosiaan, en älynnyt kirjata joulupöydässä muistiin huomioita tästä kyseisestä viinistä, joten huomiot ovat vastaavasta viinistä, joka tuli maistettua Kataloniassa. Ja mainittakoon, että koska saimme viinimestariporukalla tämmöiset viinit läksiäislahjoiksi Celler Piñolilta, jossa olimme mm. työskentelemässä viinitarhoilla viime syksynä, ei meikäläisellä ole tarkkaa hajua viinin hinnasta. Perstuntumalta muistelin sen olleen hinnaltaan n. 12 euroa, mutta saattaa olla, että muistan aivan väärin.

Viinin tuottanut Celler Piñol on Terra Altassa, aivan Katalonian lounaisimmassa kärjessä sijaitseva perheomisteinen viinitalo. Viinitalo toimii jo 4. sukupolvessa nykyisen nokkamiehen, Juanjo Galcera Piñolin luotsauksessa. Mutta vaikka talon vanhimmat istutukset ovat jo vuodelta 1945, ryhtyi viinitalo pullottamaan itse omia viinejään vasta vuonna 1995. Aluksi viinitalo pyrki tuottamaan erittäin kypsiä ja uuttuneita viinejä kansainvälisistä lajikkeista, mutta vuonna 2008 talo käänsi täysin suuntaansa ja ryhtyi tuoreen viinintekijänsä, Toni Cocan, johdolla tuottamaan elegantimpia viinejä paikallisista lajikkeista. Talolla on 75 ha omia tarhoja, joita viljellään sertifioidusti luonnonmukaisesti – luomuviljely onkin Juanjon mukaan alueella helppoa, sillä Terra Alta on tuulista, aurinkoista ja kuivaa seutua. Lisäksi Celler Piñol ostaa muilta alueen viljelijöiltä rypäleitä n. 30% osuudelta talon koko tuotannosta. Talon viinit valmistetaan käyttäen viljeltyjä, neutraaleja hiivoja ja rikkimäärät pyritään pitämään pieninä – n. 30-35 mg/l.

Grenache Blanc, eli paikallisittain Garnatxa Blanca, on Terra Altan merkittävin rypälelajike. Monella on melko huono käsitys valkoisesta Grenachesta, sillä siitä tyypillisesti tehdään runsaan trooppisen hedelmäisiä, ponnettomia ja matalahappoisia viinejä. Viileämmässä Terra Altassa lajike sen sijaan menestyy upeasti ja alueella tyypillisesti tuotetaan hyvin raikkaan hapokkaita, eloisan energisiä ja puhdaspiirteisiä valkoviinejä, joista parhaimmat muistuttavat etäisesti viileän alueen Chardonnayta, jopa Chablis'ta.

Tämä talon perustaneen "vaari Arrufín" mukaan nimetty Garnatxa Blanca on kuitenkin eri maata – se on alueelle hieman epätyypillinen "super-Garnatxa", jota valmistetaan vain pieniä määriä talon parhaimpien ja vanhimpien, peräti 55 vuotta vanhojen, kastelemattomien pensasköynnösten hedelmistä. Viini käy ja kypsyy 7 kk uusissa ja vanhoissa (50%/50%) ranskalaisissa tammitynnyreissä.

Väriltään viini on keveähkön kullankeltainen hennon vihertävillä vivahteilla.

Runsaassa ja jopa tuhdinpuoleisessa tuoksussa erottuu päällimmäisenä aromaattista, makeahkoa tammea, hunajaista mehiläisvahaisuutta, hunajameloninsuutta ja ananasta. Taustalla häilyy hienovaraisempia sävyjä hillitystä omenaisuudesta, mandariininkukasta, hennosta voimaisuudesta ja aavistuksesta savua.

Suussa viini on runsas ja täyteläinen, jopa hieman paksuhko. Tuoksun tavoin myös makupuolella on pääosassa makea tammisuus ja kevyen karvan puisevuus, aromaattinen mausteisuus ja kermatoffeisuus. Hunajamelonivetoiselta hedelmäpuolelta löytyy kypsää omenaa, valkoista persikkaa ja keltaisempaa trooppista hedelmää. Suutuntuma on pehmeähkö ja hennon öljyinen, mutta Terra Altan Garnatxa Blancalle tyypillisesti melko hapokas, minkä vuoksi viinillä on yllättävänkin roteva yleisolemus.

Runsas ja pitkäkestoinen jälkimaku on mausteinen, sitrusmaisen hapokas, kypsän omenainen, keveän bitterisen mausteinen, hennosti vaniljainen ja ujon kermainen. Jopa hentoa, kalkkista mineraalisuutta jää häilymään tammen ja hedelmän keskeltä kielelle.

Viinillä on puolensa ja puolensa. Siinä missä useimmat Terra Altan Garnatxa Blancat olicat hurmaavan kepeitä, puhdaspiirteitä ja raikkaita valkoviinejä, oli l'Avi Arrufí Blanc varsin raskastekoinen, tuhti ja intensiivinen – tietyllä tavalla varsin moderni (vaikka melkeinpä kaikki alueen viinit olivat tyyliltään loppupeleissä "moderneja", ainoastaan erityylisiä) – valkoviini, mikä ei erityisesti jaksanut sytyttää meikäläistä. Kuitenkin toisaalta viini oli myös varsin tyylillä tehty, tasapainoinen esitys tyylilajissaan: vaikka tammea löytyi viinistä paljon, ei se tuntunut liioitellulta, eikä se onnistunut peittämään rypäleen omaa hedelmää alleen. Lisäksi viinillä on varsin kivasti ryhtiä ja rakennetta – jopa habaa.

Millään lailla tyypillistä alueen viiniä tästä ei saa, mutta valkoinen l'Avi Arrufí osoittaa mainiosti, miten hyvin Terra Altan Garnatxa Blanca taipuu myös intensiivisempään ja robustimpaan tammitettuun tyyliin. Kekseliäämpi voisi yrittää vaikka vetää yhtymäkohtia ryhdikkäisiin ja tyylikkäisiin Burgundin tammitettuihin Chardonnayihin, mutta minä en nyt jaksa.

Suosittelen korkkaamaan viinin riittävän runsaalle ruoalle – ainakin Juanjo osoitti meille vajaan viikon aikana viinin taipuvan jos jonkinlaisten ruokien kylkeen täysin vaivatta. Jouluruoankin kanssa viini meni ihan mukiinmenevästi, joskaan en voi väittää selkeän viinin tammisuuden olevan mikään maailman paras yhdistelmä joidenkin jouluruokien kanssa...

Lyhyesti: Runsaan mutta tasapainoisen tamminen, ryhdikäs, runsas ja harteikas valkoinen super-Garnatxa Katalonian Terra Altasta.

Arvio: Hyvä – varsin kelvollinen ja sopusuhtainen isomman kokoluokan Garnatxa Blanca; hyvin eri maata kuin esimerkiksi Rhônen löysät ja laiskat Grenache Blancit.

Hinnan (~12,00e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti