Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


5.11.15

Grosjean Fumin Vigne Rovettaz 2010

Grosjean Fumin Vigne Rovettaz 2010
  • Valmistaja: Maison Vigneronne Grosjean Frères
  • Tyyppi: Punaviini, DOC Valle d'Aosta
  • Maa: Italia
  • Alue: Aostan laakso
  • Rypäleet: Fumin (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 17,90e (Huhtikuu 2015, Gros Cidac, Aosta)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Sukelletaan syvemmälle Aostan laakson ihmeisiin!

Viime keväänä Aostan laakson viinialueeseen, tuottajiin ja viineihin tutustuessamme ihastuin paikallisesta Fumin-lajikkeesta tuotettuihin viineihin – nämä viinit tuntuivat yhdistelevän mielenkiintoista, hieman Syrah-henkistä pippurisuutta ja savua varsin kepeään ja hapokkaaseen, mutta usein myös mukavan tanniiniseen ilmaisuun. Muutaman tällaisen viinin testattuani olin varmistunut siitä, että haluan kärrätä tällaisia mukanani kotiin asti, joten mukaani tarttui aluksi luomutuottaja Grosjeanin tarha-Fumin Aostan kaupungin keskustassa sijaitsevassa supermarketista ja myöhemmin vielä toinen vastaava vieraillessamme alueen kenties tunnetuimmalla tuottajalla, viinitalo Les Crêtesillä.

Tämä Grosjean tuli testattua tässä syksyllä kellarintyhjennystalkoissa, jonne olin tuonut molemmat Grosjean-tuliaiseni sokotettaviksi; tämä viini iskettiin aluksi karahviin avautumaan (koska moni arvio oli maininnut Grosjeanin viinien olevan usein hieman reduktiivisia) ja pistettiin testattavaksi maisteltuamme Grosjeanin valkoisen Petite Arvinen. Jos neljä vuosikymmentä luonnonmukaisesti ja täysin ilman tuholaismyrkkyjä viljelleen Grosjeanin historia kiinnostaa, kannattaa lukaista arvio tuosta yllämainitusta Arvinesta, sillä siinä avasin enemmän tuottajan taustoja.

Grosjean tuottaa erilaisia, mielenkiintoisia lajikeviinejä paikallisista punaisista lajikkeista, joita ei tavata muualla kuin Aostan laaksossa. Fumin-lajiketta tuotetaan kahta versiota: simppelimpää perus-Fuminia ja tätä ainoastaan talon Rovettaz-tarhan rypäleistä valmistettua versiota, Fumin Vigne Rovettaz. Viini aluksi käy puisissa sammioissa omilla villihiivoillaan, minkä jälkeen viini siirretään suuriin tynnyreihin kypsymään vähintään vuodeksi. Lopuksi viinin annetaan kypsyä kellareissa vähintään 6 kk ajan ennen markkinoillelaskua.

Viinillä on hyvin tumma, lähes läpinäkymättömän mustan kirsikanpunainen väri.

Muhkeahko tuoksu on lajikkeelle tyypillisen savuinen. Seasta erottuu myös runsasta, kypsää tummaa metsämarjaa, kukkaisuutta, kevyttä kirsikkaisuutta, maltillista maamaisuutta ja häivähdys persoonallista vegetaalisuutta.

Kuivan ja hapokkaan maun piirteet toistavat varmoin ottein tuoksun piirteitä: kielelle piirtyy vivahteita savusta, rouhitusta mustapippurista ja soraisesta maamaisuudesta samalla kun hedelmäpuoli tarjoaa hapahkoa puolukkaa, hapankirsikkaa ja maltillisemmin kypsempää tummaa marjaisuutta. Hyvin eloisa suutuntuma on kevyehkö tai korkeintaan keskitäyteläinen ja rakenteen osalta napakkaa happosektoria tukevat lempeät tanniinit. Makumaailma on hyvin persoonallinen ja kiehtova, muttei varsinaisesti mitenkään haastava – ellei satu olemaan yksinomaan tuhtien ja mehevänmakeiden punaviinien fani.

Viini jättää suuhun hapokkaan karpaloisen marjaisuuden johtamaa moniulotteista aromikkuutta, josta voi tumman metsämarjaisuuden ohelta erottaa savua, kevyttä mustapippuria ja hentoa lihaisuutta. Viinistä jää suuhun kuivakka, bitterinen, hennon karhea ja kestoltaan pitkäkestoinen jälkivaikutelma.

Kyllä, Fumin vaikuttaa todella olevan Aostan laakson yksi kovimpia tekijöitä – vastaani ei ole vielä tullut ainuttakaan kehnoa tästä lajikkeesta valmistettua viiniä. Kuten tämänkin viinin tapauksessa, Fumin vaikuttaa tuottavan viinejä, joista on vedettävissä paljon yhtymäkohtia viileän alueen Syrah-viineihin, mutta Fumin antaa aromi- ja makumaailmaan nimensä mukaisesti paljon voimakkaamman savuisuuden (ransk. fume = savu), minkä lisäksi viinien kepeä, hapokas ja marjainen yleisilme on paljon lähempänä herkkää Pinot Noiria kuin usein konsentroituneempaa Syrah'ta.

Pähkinänkuoressa hyvä Fumin on kuin Pinot Noirin ja Syrah'n parhaita puolia yhdistelevä lajike – ja Grosjeanin Rovettaz-tarhan Fumin jos joku on hyvä esimerkki laadukkaasta Fuminista! Folkloren mukaan Grosjeanin viinit ovat erittäin pitkäikäisiä ja hienosti kellarissa kehittyviä, joten kenties tästä viinistä olisi voinut kärsivällisellä hilloamisella tulla jotain ainutlaatuista, mutta koska täkäläisittäin Fumineja pääsee sen harvoin hörppimään, oli viini jo nyt erittäin uniikki, maukas ja kokemus. Voinkin lämpimästi kehottaa pitämään hoksottimet herkistettynä Aostan laakson viinien suhteen, eritoten Fuminia ajatellen!

Ja lienee melko itsestäänselvää, ettei kukaan sokottamistani viininmaistelijoista osannut arvata viinin lajiketta – alkuperäaluekin haarukoitui oikein lähinnä edellisen maistattamani viinin perusteella...

Lyhyesti: Kuin Syrah'n ja Pinot Noirin parhaita puolia yhdistelevä kepeä, hapokas, persoonallisen savuinen ja hienostuneen pippurinen Aostan laakson punaviini.

Arvio: Erittäin hyvä – oikein mainio, maukas ja luonteikas pikku viini, joka toimii kepeän ilmaisunsa vuoksi kivasti ihan sellaisenaan, mutta jossa on hyvin ryhtiä ja rakennetta melko tuhdeillekin ruoille.

Hinnan (17,90e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti