Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


12.8.15

Cluver & Schaal Pinot Noir 2012

Cluver & Schaal Pinot Noir 2012
  • Valmistaja: Paul Cluver Wines
  • Tyyppi: Punaviini, WO Elgin
  • Maa: Etelä-Afrikka
  • Alue: Western Cape, Elgin
  • Rypäleet: Pinot Noir (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 9,39e (Huhtikuu 2015, Alko)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Hyvin harvoin nykyisin tulee enää ostettua eteläafrikkalaisia viinejä, mutta koska Cluver & Schaal Pinot Noirista oli jäänyt varsin positiivinen mielikuva, piti sen poistuessa Alkon valikoimista napata yksi pullo testiin ja tarkistaa, pitivätkö mielikuvat viinistä paikkansa. Suuri sijoitus tämä testi ei kuitenkaan ollut, sillä viinin valmiiksi kohtuullinen 12-13 euron hinta putosi poistumisen myötä alle kymppiin.

Viini vaikuttaa Suomen markkinoille tehdyltä erikoiserältä, sillä viinistä löytyy hyvin vähän tietoja internetin ihmemaasta ja kaikki jäljet tuntuvat johtavan Suomeen. Viinin taustalta löytyy Elginin alueella sijaitseva Paul Cluverin perheomisteinen viinitalo sekä alun perin Alsacesta lähtöisin, mutta myös mm. Libanonissa ja Etelä-Afrikassa viinejä valmistava nuori viinintekijä, Julien Schaal. Koska Julien Schaal itse viljelee vain Chardonnayta, on ymmärtääkseni viini valmistettu Paul Cluverin laitteistolla talon rypäleistä, mutta viininvalmistuksesta on ollut vastuussa Julien Schaal, joka ymmärtääkseni suosii pitkälti melko helläväraista, mahdollisimman vähän prosessiin puuttuvaa valmistusmenetelmää. Elginin verrattain viileä alue on tullut tunnetuksi ennen kaikkea omenantuotannostaan, mutta alueen ilmasto on houkutellut paikalle myös viinintekijöitä, joita kiinnostaa valmistaa ennen kaikkea viileän ilman viinejä.

Viini korkattiin viime keväänä jääkaappikylmänä kokkausviiniksi juureslasagnea valmistettaessa ja loput pullosta nautiskeltiin hieman lämpimämmäksi temperoituneena ruoan valmistuttua.

Väriltään viini on kirkkaan läpinäkyvä, tasainen kirsikanpunainen.

Lasista kohoaa maustepippurivetoisen mausteinen, happaman karpaloinen, hillitysti makean vadelmainen ja kaikin puolin selvän pinositeettinen tuoksu. Seassa häilyy myös makeamman mausteista tammea, mutta onneksi mukavan maltillisessa määrin.

Yleisilmeeltään viini on kuiva, kepeä ja hapokas. Kieli erottaa hapankirsikkaa, tuoretta karhunvatukkaa, makeampaa tummaa kirsikkaa, karpaloa, kevyttä puolukkaa ja hentoa vadelmaa. Aluksi tammi tuntuu voimakkaampana, mutta hyvin nopeasti se siirtyy vaisunpuoleisen taustastatistin rooliin – erityisesti viinin avauduttua ja hedelmän otettua jämäkämpää jalansijaa. Ryhdikäs hapokkuus antaa viinille raikkaan ja kirpakankin yleisolemuksen, kun taas tanniinit ovat rypälelajikkeelle tyypillisesti hyvin ujot ja hädin tuskin erottuvat.

Mehukas jälkimaku on hapokkaan karpaloinen, mausteinen, hennon puolukkasurvoksinen ja ujosti puiseva. Jopa häivähdys mineraalisuuden tuntua erottuu raikkaasta, marjavetoisesta ja kohtalaisen kestävästä jälkivaikutelmasta.

Muistelin viinissä olleen ennen enemmänkin tammen tuntua, sillä vaikka tammi tuntuu kyllä kohtalaisen erottuvana, on se kuitenkin hyvin hillitty aspekti kokonaisuudessa. Tässä on uuden maailman viiniksi harvinaisen ilahduttava, eloisa rakenne ja rehellistä viileän alueen raikasta meininkiä. Riittävän viileänä tarjoiltuna Cluver & Schaalin Pinot Noir on todella mainio, yleiskäyttöinen, kepeän pään arkiruokaviini, kun taas hieman lämpimämpänä viini saa mukavasti muhkeampaa, mehukkaampaa hedelmää ja on aivan sellaisenaan nautittuna oikein maukasta tavaraa.

Cluver & Schaalin Pinot Noir lieni jopa Alkon paras järkevän hintainen uuden maailman Pinot ja on kyllä todella sääli, että se putosi valikoimista. Tupla-alennuksella, eli vajaan kympin hinnalla viinillä on kyllä ehdottomasti huipputason hinta-laatusuhde.

Lyhyesti: Eloisa, kepeä, rakenteikas ja kaikin puolin tasapainoinen viileän alueen Pinot Noir Etelä-Afrikasta.

Arvio: Erittäin hyvä – viini ei selvästikään edes yritä olla erityisen suuri ja kompleksinen viini, mutta alle kympin uuden maailman Pinot Noiriksi viini helposti ylittää odotukset! Mainio yhdistelmä uuden maailman mehukasta hedelmää ja Burgundin ryhtiä.

Hinnan (9,39e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti