Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


17.4.15

Paco & Lola Albariño 2013

http://www.alko.fi/tuotteet/957737/
Paco & Lola Albariño 2013
  • Valmistaja: Cooperativa Vitivinícola Arousana S.C.G.
  • Tyyppi: Valkoviini, DO Rías Baixas
  • Maa: Espanja
  • Alue: Galicia, Rías Baixas
  • Rypäleet: Albariño (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 18,17e (Maaliskuu 2015, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 18,17e (Huhtikuu 2015, Alko, tilausvalikoima)


Rieslingin valloitettua maailman ovat ihmiset vihdoinkin ruvenneet ymmärtämään kuivien, tuntuvan hapokkaiden ja raikkaiden valkoviinien päälle. Kokeilunhaluisimmat ovat jopa ruvenneet etsimään vaihtoehtoja Rieslingille etsiessään vaihtelua. Yksi mielenkiintoisimmista ja muualla viinimaailmassa jo trendikkääksikin noteeratuista rypälelajikkeista on espanjalainen Albariño (joka tunnetaan Portugalin puolella runsaampana, trooppisempana ja massakkaampana mutta yhtä raikkaan Alvarinhona), joka tuottaa upean Rieslingmäisiä mutta samalla hyvin tunnistettavia, napakoita ja merellisen mineraalisia valkoviinejä Espanjan luoteisimmassa nurkassa, viileässä ja sateisessa Galiciassa.

Paco & Lola on Albariño-viini, jota tuottaa Bodega y Vinedos Paco & Lola, eli Cooperativa Vitivinícola Arousana – Arousan kylän osuuskunta. Tässä osuuskunnassa työskentelee 430 pienviljelijää jotka omistavat yhteensä n. 200 hehtaaria viinitarhoja 1,800 palstalla; Galiciassa palstat ovat perinteisesti hyvin pieniä, eivätkä monet tuottajat pysty tuottamaan kaupallisesti merkittäviä määriä viiniä, joten heille on kannattavampaa realisoida tarhojensa hedelmät myymällä ne osuuskunnalle. Tämä vuonna 2005 perustettu osuuskunta on Rías Baixasin merkittävin osuuskunta 2,5 miljoonalla vuosittaisella Albariño-pullottellaan ja se on alusta asti toiminut kestävän kehityksen periaattein – osuuskunta on myös saanut kestävän kehityksen toiminnan sertifikaatin vuonna 2006. Osuuskunta on panostanut erityisesti moderneihin, nuorekkaisiin ja näyttäviin brändeihin ja heidän silmiinpomppaavaan pallokuosiin pullotettu Paco & Lola Albariño on talon ylivoimaisesti merkittävin tuote – ja samalla myös ymmärtääkseni Espanjan suosituin Rías Baixasin Albariño.

Ostin tämän pullon mukaani blinikekkereihin, jotka ystäväpariskuntamme päättivät tässä keväällä järjestää. Olin kuullut niin paljon positiivista kommenttia napakan Albariñon sopimisesta blinien kumppaniksi, joten päätimme ottaa Alkosta parit Albariñot testiin ja katsoa, onko asian laita todella näin: mittaa ottivat tämä Paco & Lola ja perusvalikoimasta löytyvä Gran Vinum.

Väriltään viini on intensiivinen limetinvihreä.

Lasista kohoaa kypsän hedelmäinen tuoksu, joka muistuttaa enemmän runsaampia Portugalin Alvarinhoja kuin monesti hieman karuhkojakin Albariñoja. Nokka erottaa makeaa omenaa, hunajamelonia, kukkaisuutta, makeaa sitruunaa ja epämääräistä, mutta moniulotteista eksoottista hedelmää. Melko runsas ja makeutta vihjaileva kokonaisuus, selvästi.

Suussa Paco & Lola on täyteläinen, kuten tuoksu antaa odottaa, mutta myös Albariñoille tyypilliseen tapaan rapea ja kuiva. Runsaalta ja Albariñoksi melko rehevän hedelmäiseltä makupuolelta löytyy raikasta viheromenaisuutta, mineraalisuutta, makeahkoa cantaloupea, hillittyä mangoa ja ujoa, makean aromaattista yrttisyyttä. Tuntuva hapokkuus antaa viinille erittäin raikkaan ja eloisan ryhdin.

Kielelle jäävä jälkimaku on tuntuvan hapokas, yrttinen, kivisen mineraalinen, kypsän omenainen, tuoreen päärynäinen (ei siis semmoista esanssista päärynäkarkin makua vaan aitoa, tuoretta päärynää) ja hennon verkkomeloninen. Suuhun jää raikas ja kohtalaisen pitkä jälkivaikutelma.

Paco & Lola on kyllä kaikin puolin mainio ja ryhdikäs valkoviini, joskin selkeästi runsaampi ja hedelmäisempi mitä Rías Baixasin monesti hyvin pelkistetyiltä, Riesling-mäisiltä Albariñoilta on tottunut odottamaan – nyt oltiin tyylillisesti selkeästi lähestytty Portugalin runsautta ja hedelmää alleviivaavaa Alvarinho-tyyliä. Tämä on kyllä ihan järkeenkäypää, sillä tällainen runsaamman hedelmäinen valkoviini on varmasti enemmän massojen makuun kuin kuivan kivinen ja narskuvan hapokas Albariño, ja sellaistahan tästä viinistä ymmärtääkseni on haluttukin.

Ja totta mooses, kyllähän tämmöinen napakka ja raikas, mutta samalla mukavan hedelmäinen valkoviini sopi upeasti rasvaisten ja monenlaisia – ei ehkä niinkään voimakkaita, mutta välillä melko haastavia – makuja tarjoilevien blinien kylkeen. 18 euroa on siinä ja siinä, onko tämä jo vähän turhan paljon tämäntyylisestä viinistä, mutta perinteisesti laadukkaat Rías Baixasin Albariñot ovat pyörineet siellä parin kympin tuntumassa, joten kyllä tämä vielä kipukynnyksen sisällä on. Omasta mielestäni osuvampi hinta olisi pari kolme euroa matalampi, mutta vielä tähän hintaan menettelee.

Lyhyesti: Intensiivisen hapokas ja mineraalinen, mutta selkeästi runsaampaa, trooppista hedelmää alleviivaava, tasapainoinen Rías Baixasin osuuskunta-Albariño.

Arvio: Erittäin hyvä – jos kuivat Rieslingit uppoavat, mutta olisi kiva kokeilla jotain muuta, on Paco & Lola varsin helpostilähestyttävä, tasokas ehdokas ensikosketukseksi Rías Baixasin Albariñoihin.

Hinnan (18,17e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

2 kommenttia:

  1. Osuva ajoitus, nappasin nimittäin juuri eilen pullon kyseistä tavaraa Madridin lentokentältä (n. 12 euron hintaan). Hyvä tietää, että tältä sokkohankinnalta on jotain odotettavissakin...

    VastaaPoista