Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


15.1.15

Omnipollo Nebuchadnezzar

Omnipollo Nebuchadnezzar
  • Valmistaja: Omnipollo
  • Tyyppi: Olut, Double India Pale Ale
  • Maa: Ruotsi
  • Alue: Tukholma
  • Koko: 0,33
  • Hinta ostohetkellä: 29,90 SEK (~3,13e; Joulukuu 2014, Systembolaget)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)



Täällä Suomen pienpanimomyllerryksen keskellä aina silloin tällöin unohtaa, että myös länsinaapurissamme kuohuu. Koska en ole tarkkaan seurannut mitä lahden sillä puolen tapahtuu, en ole aivan tarkkaan perillä tapahtumien tämänhetkisestä tolasta, mutta en ole voinut olla huomaamatta, että myös Ruotsissa pienpanimoita ilmestyy kuin sieniä sateella.

Ruotsalaiset oluet eivät yleisesti ole olleet maailmankuuluja, mutta kuten myös muualla maailmassa, myös Ruotsissa pienpanimot ovat alkaneet hiomaan ja kiillottamaan maan oluiden imagoa valmistamalla varsin uskottavia ja hienosti kansainvälistä vertailua kestäviä oluita. Suomessa suurelle yleisölle kenties tunnetuin panimo on Alkossa usein tavattu S:t Eriks, jota luotsaa pienpanimoskenettäin harvinaisesti naispuolinen panimomestari. Muita silloin tällöin täällä tavattuja ja muistamisen arvioisia nimiä ovat mm. CAP, Närke ja Slottskällans.

Omnipollo ("kaikkikana"?) on vuonna 2011 perustettu "mustalaispanimo" (kyllä, tämä termi kiellettiin virallisesti Suomessa, vaikka lontooksi sama termi on gypsy brewery). Tämä tarkoittaa sitä, ettei panimo omista omaa fyysistä panimoa tai suuremman mittakaavan laitteistoa, vaan panimon taustahenkilöt kehittelevät keskenään reseptiikkaa, minkä jälkeen he lainaavat tai vuokraavat jonkun panimon laitteistoa ja valmistavat siellä oluensa. Esimerkiksi tämä olut on valmistettu samalla De Proefbrouwerij'n panimolla, mitä mustalaispanimotoiminnan pioneeri Mikkeller tunnetusti käyttää.

"Nebu" on 8,5% vahvuinen "Imperial IPA", jonka täyspitkää nimeä moni olutharrastaja on tuntunut moittivan varsin hankalaksi. Viininharrastajille nimi lienee hieman tutumpi, sillä erilaiset viinipullojen koothan ovat saaneet nimensä raamatullisten kuninkaiden mukaan ja 15 litran viinipullo tunnetaan juuri nimellä Nebuchadnezzar. Jos johonkin tämä nimi pitäisi vielä yhdistää, niin Nebuchadnezzar II oli n. 600 eaa elänyt Babylonin kuningas, joka muistetaan mm. Babylonin legendaaristen riippuvien puutarhojen rakennuttajana ja Jerusalemin tuhoajana (tuossa kaupungissa kyllä ollaan jaksettu riehua tuhansia vuosia).

Oluella on samean läpinäkymätön, keskisyvän keltainen väri. Reipas kaato palkitaan melko runsaalla, suurikuplaisella vaahdolla, joka tiivistyy pian kestäväksi, noin sentin paksuiseksi valkoiseksi vaahtopatjaksi.

Tuoksu on älyttömän runsas, voimakas ja ilmaisuvoimainen, mistä olut vetää heti pisteitä kotiin. Nokkapuolelta erottuu appelsiinimarmeladia ja raastettua sitruunankuorta, karamellista mallasta ja poltettua sokeria, hentoa sitruunaruohoa, aavistus männynneulasia, makeaa mausteisuutta ja trooppista hedelmäsalaattia.

Makupuolella Nebu on yhtä lailla runsas, intensiivinen ja tasapainoinen kokonaisuus. Yleisilmettä hallitsee makea, trooppinen hedelmäisyys – papaijaa, mangoa, passiohedelmää ja greippiä – jotka rakentuvat kohtalaisen tanakalle, hieman karamellisuuteen taittuvalle mallaspohjalle. Rakennepuolella tuntuu reilulla kädellä greippistä bitteriä ja saippuaista katkerohumalaa. Hiilihappoisuus on hyvin pientä, pehmeää ja tasaista, mikä näin rehevässä kokonaisuudessa toimii mainiosti.

Jälkimaku on hennon lämmin (8,5% voltteja – ihmekös tuo), tuoreen appelsiininen, hennosti makean mandariininen, ruohoinen ja erittäin bitterinen. Saippuainen ja greippinen katkeruus sekä nielussa tuntuva lämmönhohka jatkuvat erittäin pitkään ruohoisten, kevyesti eksoottisten hedelmäisten ja hennon toffeisten piirteiden häilyessä kielellä.

Omnipollon Nebuchadnezzar on helposti yksi runsaimpia, vaikuttavimpia ja tasapainoisimpia IPA:ja, mitä viime aikoina on vastaani tullut. Kepeät, kuivakat ja överikatkeroidut IPA:t eivät yleensä ole meikäläisen sydäntä lähinnä, vaan pidän enemmän maltillisemman katkeroiduista IPA:ista. Sen sijaan jos katkeroita on löydyttävä kuin kansaa Kiinasta, on runkoa oltava selkeästi rohkeammalla otteella; tässä Nebuchadnezzar onnistuu vallan mainiosti. Olut on aromeiltaan ja yleiseltä tyyliltään "pale", kuten India pale alen kuuluukin olla, mutta täyteläinen mallasrunko antaa ronskille katkerohumalalle meikäläisen suuhun sopivan tunnun. Lisäksi karamellis-trooppinen makeus ja tanakka bitteri siistivät toisiaan kivasti pois silti antaen myös molemmille kivasti tilaa. Kaiken kaikkiaan erittäin mallikas IPA, jolle on haastavaa löytää hyvää haastajaa kotimaisten pienpanimojen tuotannosta. Mallikas erävoitto länsinaapurille, heja Sverige!

Lyhyesti: Todella suurikokoinen ja -eleinen tupla-IPA, jossa yhdistyvät kepeys, röyhkeä katkerointi, karamellinen mallas, trooppinen hedelmä ja vastaansanomaton tasapaino.

Arvio: Täydellinen – kaikin puolin upea IPA, jonka ainoana ongelmakohtana voisi pitää suorastaan petollista alkoholipitoisuutta. Muuten kaikki palaset ovat upeasti kohdallaan.

Hinnan (~3,13e) ja laadun suhde: Ylivoimainen – ajatus paremmasta oluesta samaan hintaan tuntuu mahdottomalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti