Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


8.1.15

Guy Saget Chinon Les Tenanceaux 2011

Guy Saget Chinon Les Tenanceaux 2011
  • Valmistaja: Saget La Perrière
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Chinon
  • Maa: Ranska
  • Alue: Loire, Touraine, Chinon
  • Rypäleet: Cabernet Franc (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 11,25e (Syyskuu 2014, SuPerAlko, Tallinna)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

(huom. kuvassa Chinon, ei Chinon Les Tenanceaux)

Alkolla tuntuu olevan poikkeuksellisen nihkeä suhde muihin Loiren viineihin kuin Pouilly-Fumén ja Sancerren alueiden viineihin – edellinen Chinon poistui valikoimista jo pitkälti toista vuotta sitten, eikä uutta ole kuulunut. Tämä on harmillista, sillä Loiressa viljellään paljon hurmaavia paikallisia rypäleitä, upeita Chenin Blanceja ja herkullisia Gamayita. Lisäksi Loiren kevyehköt, napakat ja intensiiviset Cabernet Francit ovat mielestäni tuhat kertaa mielenkiintoisempia kuin valtaosa uuden maailman Cabfranceista, joista yleensä tehdään geneeristä hillohöttöä – viinejä, joista puuttuvat kaikki Cabernet Francin parhaat puolet. Pahimpaan Loiren punaisten puutteeseen saimme miellyttävän ja puhdaspiirteisen, mutta hieman turhan kiltin ja sisäsiistin Château de Fesles'n. Tilausvalikoimasta löytyisi pari Chinonia, mutta koska molemmilla on neljännessatanen tai enemmän, ei niistä saa yrittämälläkään järkevää arkiviiniä. On siis mentävä merta edemmäs kalaan.

Syyskuussa kävin pyörähtämässä Tallinnassa ja samalla tuli ostettua tuliaisiksi viinipullo jos toinenkin. Yksi niistä oli Loirelaisen suurtuottaja Saget La Perrièren Chinon, joka lähti varsin kohtuulliseen hintaan, eli reilulla kympillä. Viinistä ei löydy mitään taustatietoja, joten mennään suoraan asiaan, eli arvioon.

Väri on melko läpinäkyvän tummanpunainen.

Viinillä on erittäin aromaattinen, runsas ja hieman kuivakka tuoksu, jossa tuntuu tummaa, kevyesti tuoreen mustaherukkavetoista marjaisuutta, tuoreita aromaattisia yrttejä, järsittyä lyijykynän puuta, hieman nahkaisuutta tai jopa eläimellisyyttä, hillittyä tupakanpurua, kevyttä multaa ja märän lehtistä metsänpohjaa. Taustalla häilyy aavistus ruutia ja kivipölyistä mineraalisuutta. Kokonaisuus on äärimmäisen hurmaava ja on ällistyttävää ajatella, että näin kompleksinen tuoksu voi löytyä kympin viinistä.

Suuta tervehtii kuiva, kirpakka ja hapokas makumaailma – ensivaikutelman voisi sanoa olevan suorastaan "kosiskelevan" vastakohta. Viinillä on tiukahko ja melko anteeksipyytelemätön yleisolemus, jossa tuntuu tuoretta mustaherukkaa ja kevyttä vadelmaa, vegetaalisen bitterisiä yrttejä (jotka tuovat mieleen Fernet Brancan), hapankirsikkaa, sulanutta hyvin tummaa ja bitteristä suklaata tai raakakaakaota, hillittyä seetripuuta ja mineraalia. Samettisen siististi kielellä liukuva suutuntuma on korkeintaan keskitäyteläinen, mutta se on samalla mukavan pureskeltava ja täynnä substanssia. Tanniineja ei viinistä löydy erityisen paljon, mutta ne vähäiset ovat vielä hyvin nuoria ja mukavan puruvoimaisia. Ryhtiä viinissä riittää kuin pienessä pitäjässä, eivätkä maltilliset 12,5% alkoholia missään nimessä ainakaan vähennä sitä kuuluisaa dokabiliteettia.

Jälkimaku on kuivakka, aromikas, täynnä hapokkaita, tummia metsämarjoja, karvaita yrttejä, metsämaata ja kevyttä lyijykynää. Kielellä kehittyvä, bitterinen ja jopa hennon riistainen jälkivaikutelma jää viipyilemään ihastuttavan pitkäksi aikaa suuhun.

Les Tenanceaux on napakka, kuivakka, karvas, sopivan röyhkeä punaviini, josta tykkäilen erittäin paljon. Kokonaisuus on kuitenkin sen verran haastava ja anteeksipyytelemätön, etten voi missään nimessä suositella sitä, jos satut pitämään runsaista ja kypsän hedelmäisistä viineistä – tämä on kuiva ja positiivisella tavalla ikävä viini, jonka idea on tuoda rakenne, ei hedelmäisyys, framille.

On mielestäni aina positiivista löytää suurtuottajia, jotka tekevät viinejä, jotka sopivat hyvin meikäläisen melko valikoivaan suuhun! Hyvin usein joudun toteamaan, että kannattaa pitäytyä pientuottajissa, sillä useimmat suurtuottajat puskevat markkinoille viinejä, joissa ei ole luonnetta eikä paikan tuntua. Niiden kaikki persoonallisuus on kadonnut homogeenisen "massojen maun" metsästämisen perässä. Toki tämä on hieman raakaa yleistämistä, mutta liian usein tämä tuntuu olevan asian todellinen tola.

Sen sijaan Les Tenanceaux on varsin kohtuullisen hintainen viini, jossa silti tuntuu paikallisuus mukavasti. Ei tämä mikään erityistä terroiria metsästävä tarha-Chinon (tietääkseni) ole, mutta viini onnistuu mukavasti tavoittamaan Chinonin napakan, kuivakan ja rakenteikkaan tyylin. Viini ei kuitenkaan tunnu olevan erityisen kellaroitavaa tavaraa, joten suosittelen juomaan n. 5 vuoden sisällä vuosikerrasta. Erinomainen suoritus todella järkevään hintaan!

Lyhyesti: Loiren kovanaama, Cabernet Franc pistää parastaan: tämä äärimmäisen epäkosiskeleva viini on tiukka, kirpakka, bitterinen ja rakenteikas, ja siksi täynnä luonnetta ja juotavuutta.

Arvio: Erinomainen – jos sattuu tykkäämään hapoista ja bitteristä. Voin kuvitella, että kypsien ja runsaan hedelmäisten viinien ystävien mielestä tämä on aivan kauheaa.

Hinnan (11,25e) ja laadun suhde: Ylivoimainen – ajatus paremmasta viinistä samaan hintaan tuntuu mahdottomalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti