Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


19.12.14

Château Musar 1999

http://www.alko.fi/en/products/954277/
Château Musar 1999
  • Valmistaja: Château Musar
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Libanon
  • Alue: Beqaa
  • Rypäleet: Cabernet Sauvignon, Carignan, Cinsaut
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 30,59e (Kesäkuu 2014, Wine Bear)
  • Hinta nyt: 35,90e (vuosikerta 2005; Joulukuu 2014, Alko)

Ihmisillä on todennäköisesti muistissa hiljattainen arvioni valkoisesta Musarista? Kai sitten lienee paikallaan heittää arvio myös punaisesta vastaavasta, sillä sellainenkin tuli korkattua tässä hiljattain.

Tässä tuli siis oltua muutama viikko sitten pikkujouluissa, joissa meininki lässähti melko ketterästi startin jälkeen. Parin tunnin jälkeen olin ehtinyt tsekkaamaan buffetpöydän antimet ja vaihtamaan kuulumiset tuttujen naamojen kanssa. Tämän jälkeen homma kuitenkin rupesi kuihtumaan pahasti kasaan, kun osan vieraista päihtymistaso rupesi olemaan jo turhankin huomattava, mikä oli omiaan edesauttamaan toimintakykyisempien exodusta paikasta. Lähdimme siis parin tutun naaman kanssa ns. paremmille apajille, eli suuntasimme Annankadulle juuri auenneille Nomad Cellarseille ja kaivelimme kellarikaapista esiin herkkään 15 vuoden ikään ehtineen punaisen Musarin.

Silläkin uhalla, että vaikutan toistavan itseäni, lienee pieni esittely aina paikallaan. Musar on siis Libanonin kenties kuuluisin viinitalo ja ehdottomasti maailman kuuluisimpia natural-viinejä tuottavia taloja, jonka viinit tehdään äärimmäisen perinteisesti, mahdollisimman vähän valmistusprosessiin puuttuen ja lopputuotteeseen mitään lisäten. Viinit valmistetaan ikivanhojen, hyvin vähäsatoisten tarhojen rypäleistä, käytetään sementtitankeissa rypäleiden omilla luonnonhiivoilla, kypsytetään vuoden ajan Neversin tammesta tehdyissä tynnyreissä ja lopuksi päästetään markkinoille kun viinin arvioidaan olevan siihen valmista – yleensä n. 7 vuoden iässä.

Viini on selvästi saanut jo ikää, sillä sen väri on sävyltään kevyesti iäkkään oranssiin taittuva läpinäkyvän punainen.

Tuoksusta löytyy ensisijaisesti brettaista lantaa ja muuta maatalon funkkista sekä kypsää, murskattua punaista marjaa. Kun nenä tottuu viinin hyvin luonteikkaaseen ja ainutlaatuiseen tuoksuun, alkaa seasta löytymään myös muita aromeja: uutta nahkatakkia, hentoa kirsikkaisuutta, auringonpaahtamaa maata ja garriguea sekä häviävän pieni häivähdys volatiilia tinnerimäisyyttä. Viinin aromimaailma tiivistettiin maistelun aikana termillä "lantakasassa kasvava marjapuska".

Makumaailmaltaan viini on runsas ja suutuntumaltaan täyteläinen, mutta viini ei missään nimessä ole mitenkään suurikokoinen tai raskas, vaan tietyllä tavalla hillitty ja elegantti. Aromikas ja tuoksuun nähden yllättävänkin puhdas (eli ei siis yhtä paskainen mitä tuoksu antaisi odottaa) maku tuo kypsää kirsikkaa, tuntuvaa nahkaisuutta, tummempaa herukkavetoista marjaisuutta, maltillisesti auringossapaahtunutta yrttisyyttä ja aavistus metsäisyyttä. Hapot tuovat maltillisesti ryhtiä kokonaisuuteen, mutta eivät kuitenkaan ole mitenkään merkittävän korkeat punaviinien viitekehyksessä. Lempeät, hieman jauhoiset tanniinit pyyhkivät suun limakalvoja vailla minkäänlaista aggressiivista otetta, tuoden lähinnä hentoa tarttumapintaa muuten melko silkkiseen kokonaisuuteen. Yleisilmeeltään viinin makumaailma on yhtä aikaa suht kuivan oloinen mutta silti täynnä makeita, kypsiä ja mehukkaita aromeja.

Lopuksi suuhun jää äärimmäisen pitkä, vivahteikas ja herkullinen jälkimaku, jossa moniulotteinen mausteisuus yhdistyy hienolla tavalla hillityn tanniinisuuden kanssa ja jättää suuhun hennosti kuivan jauhoisen jälkitunteen. Kielellä häilyvä nahkaisuus tuntuu aluksi kasvavan ennenkuin lopulta taittuu pitkäkestoiseen loppuliukuun, joka jättää kielelle todella kauan viipyilevän, vivahteikkaan nahkaisen ja paahteisen mausteisen jälkivaikutelman.

Onhan tämä nyt tolkuttoman upea viini – joskin tämä vuosikerta (tai pullo; Musar on tunnettu myös melkoisesta pullokohtaisesta vaihtelusta) on hyvin ystävällinen ja sisäsiisti verrattuna aikaisempiin kokemuksiini punaisesta Musarista! Viinin tuoksupuoli oli selvästi eläimellisempi ja rustiikkisempi kuin varsin siisti, lähinnä hyvin vivahteikkaan, kehittyneen nahkaisuuden hallitsema makumaailma, eli mistään superpaskaisesta tai -eläimellisestä brettapommista ei ollut tällä kertaa tietoakaan! Olisin kyllä odottanut (ja jopa toivonut) röyhkeää brettaisuutta viiniltä, mutta sen puute ei kyllä päässyt missään nimessä haittaamaan, sillä viini esiintyi niin elegantisti edukseen hyvin siistinä ja puhtoisena tapauksena.

Vaikka Musariin yleensä viitataan ensisijaisesti Libanonin "villinä Bordeaux'na", johtuen sen aromimaailman usein hallitsevasta, kypsästä Cabernet Sauvignonista, oli tämä viini auringossapaahtuneen mausteisine ja garriguemaisine aromeineen paljon lähempänä Rhônen tai Roussillonin viinejä! Sekä mielenkiinnossa että upeassa juotavuudessa tämä viini hakee vertaistaan ja kokonaisuutena viini on helposti hurmaavimpia esityksiä punaviinirintamalla aikoihin. Rakenteensa puolesta viini suoriutuu mitä helpoiten ruoan kanssa parituksesta, mutta sopiva ruokalaji kannattaa miettiä viinin tuhtia nahkaisuutta ajatellen – tämän aromin tulisi sointua ruoan aromimaailmaan, ei riidellä sen kanssa.

Varmimmin ruoka-viini-naittamisen riitasoinnut välttää nautiskelemalla viinin ihan sellaisenaan. Nautiskelimme viinin kolmen tunnin ajanjakson sisällä, missä välissä viini vain tuntui menevän jatkuvasti parempaan suuntaan, joten voin vahvasti suositella viinin pidempikestoista dekantointia karahvissa!

Lyhyesti: Todella hurmaava, tuntuvan nahkaiseksi kehittynyt ja ylettömän hurmaava – mutta myös suorastaan yllättävän "puhdas" – punainen Musar.

Arvio: Täydellinen – tämä on juuri sitä, mistä meikäläinen tykkää. Big time.

Hinnan (30,59e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti