Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


12.7.14

Terra Sana Sauvignon Blanc 2013

Terra Sana Sauvignon Blanc 2013
  • Valmistaja: François Lurton
  • Tyyppi: Valkoviini, IGP / Vin de Pays Atlantique
  • Maa: Ranska
  • Alue: Sud-Ouest
  • Rypäleet: Sauvignon Blanc (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: ? (Toukokuu 2014)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Matala-alkoholisen FL nº9 Sauvignon Blancin jälkeen siirryimme Lurton-maistelussa viinintekijä Guillaume Martineaun uuteen kokeiluun, Terra Sana Sauvignon Blanciin. Terra Sana eli "terve maa" on jo pidempään ollut Lurtonin luomulinjaa, mutta viime aikoina viinitalo on ryhtynyt kokeilemaan tämän linjaston kanssa myös viininvalmistusta kokonaan ilman lisättyjä sulfiitteja.

Viini tulee Ranskan ns. Atlantique-alueelta, eli mm. Bordeaux'n ja Armagnacin alueet käsittävältä, valtavalta viinialueelta maan länsisaidalta, joka sijaitsee nimensä mukaisesti aivan Atlantin rannalla (joskin samalla ulottuen valtavan pitkälle sisämaahan). Tällä hieman viileämmällä alueella Lurton viljelee Sauvignon Blancia täysin luonnonmukaisesti ilman torjunta-aineita tai kemiallisia lannoitteita – ainoastaan luonnosta saatavia lannoitteita (lantaa, komposteja) käytetään tarhoilla. Tähän viiniin tarkoitetut rypäleet korjataan aamun viileydessä, kello 4-9 välillä, jolloin rypäleet ovat vielä viileitä ja siten vähemmän alttiita hapettumiselle. Viini valmistetaan äärimmäisen reduktiivisesti, eli hapelta suojaten: kun rypäleet puristetaan mehuksi ja käytetään viiniksi, suojataan se happea raskaammilla suojakaasuilla, minkä lisäksi käymisessä syntyvä hiilidioksidi suojaa viiniä hapelta. Käyminen tapahtuu melko viileässä nopeasti viinin käyttävillä hiivoilla. Muutamia kuukausia kestävä kypsyminen tapahtuu niin ikään viileässä hiivasakan kanssa. Ennen pullotusta viini suodatetaan, jotta se olisi mahdollisimman stabiili – viinissä kun ei käytetä hapelta ja muilta kemiallisilta reaktioilta suojaavaa sulfiittia. Pullotus tapahtuu mahdollisimman hapettomissa olosuhteissa ja pullo täytetään viinin lisäksi hapen syrjäyttävällä suojakaasulla aina kierrekorkin sisäpuolta myöten pullotusvaiheessa.

Viini on väriltään hento, neutraalin vihertävä.

Tuoksu on kevyt, mutta persoonallinen: se ei ole tyypillisten, modernien Sauvignon Blancien tapaan lasista ryöppyävä ja hyökkäävän aromaattinen, vaan melko kompleksi ja jopa suht villi – joskin myös raikkaus on hieman hukassa, ja kokonaisuus on aavistuksen tunkkainen. Nokkapuolelta löytyy kurkkua, ananasta, hieman raparperia ja aavistus kompostia, jonne on heitetty kukkurallinen aromaattisia yrttejä maatumaan.

Tuoksun villiys ei kuitenkaan (onneksi) jatku makupuolelle, joka on varsin kuiva, freesi ja napakka. Makumaailma on hyvin sitruksinen, aromaattisen ja hennosti karvaan yrttinen, kurkkuinen ja kepeä – mutta myös tietyllä tavalla jopa hieman karun ja pelkistetyn oloinen, sillä yleensä Sauvignon Blancit tuppaavat olemaan jopa aggressiivisen aromaattisia. Hapokkuus on erittäin tuntuvaa ja runsasta, mikä tekee viinistä erittäin raikkaan ja rakenteikkaan.

Yrttinen, mineraalinen ja kirpakan sitruunamehuinen jälkimaku jatkaa saumattomasti siitä mihin keskimaku jäi. Viinistä jää napakka, eloisan hapokas ja kestoltaan keskipitkähkö jälkivaikutelma.

Lurtonin sulfiititon luomu-SB ei onnistunut täysin vakuuttamaan hieman tunkkaisenpuoleisella tuoksullaan, mutta makumaailma kyllä pelasi erittäin mainiosti. Viini oli varsin kepeä ja eloisa, tuoden mieleen enemmän viileämpien Loiren alueiden Sauvignon Blancit kuin Lurtonin totutun, aromaattisen SB-tyylin. Vaikka viini on tyyliltään lähempänä teollisia viinejä kuin ns. natural-skenen pullotteita (tämä on kuitenkin teollisilla hiivoilla käytetty, kohtalaisen rankasti suodatettu, yms.), on viini silti suurelta massatuottajalta upea kädenojennus vähemmän interventionistiseen viininvalmistamiseen (täysin luomua viljelyä, ei mitään lisäaineita, jne.) ja samalla osoitus siitä, että kyllä suuretkin tuottajat voivat halutessaan tehdä ns. "puhdasta" viiniä.

Helppojen, överiaromaattisten ja hedelmävetoisten Sauvignon Blancien ystäviä tämä viini ei varmasti puolelleen käännytä, mutta jos sydän sykkii minimalistisemmille, hillitymmille ja hapokkaammille viineille, on Lurtonin Terra Sana SB oikein mallikas esitys – kunhan vain pääsee yli viinin persoonallisesta tuoksusta. Kokonaisuutena (talon totuttuun tyyliin) mukavan raikas ja rakenteikas kesävalkkari niin seurusteluun kuin kepeämmille purtaville. Varmasti takuuvarma kumppani vuohenjuustolla höystetyille salaateille.

Lyhyesti: F. Lurtonin näkemys täysin "puhtaasta" eli luonnonmukaisesti viljellystä ja ilman sulfiittia valmistetusta Sauvignon Blancista. Terra Sana Sauvignon Blanc ei selkeästikään ole modernien Sauvignon Blancien tyyliin ryöppyävän aromaattinen ja hedelmävetoinen tapaus, vaan kepeä, erittäin raikas ja mukavan rakenteikas kepeä valkoviini.

Arvio: Miellyttävä – ihastuttavan mallikas esitys suuren talon "natural"-viiniksi. Varsinaiseen natuskeneen on vielä reilusti matkaa, mutta näin suurelta tuottajalta tämmöinen veto on jo hatunnoston arvoinen suoritus. Mukava, kevyt, kesäinen ja eloisa perus-SB ilman mitään ylimääräisiä "myrkkyjä".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti