Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


13.3.14

Capitulum Cesanese del Piglio 2011

http://www.alko.fi/tuotteet/478197/
Capitulum Cesanese del Piglio 2011
  • Valmistaja: Azienda Vinicola Federici
  • Tyyppi: Punaviini, DOCG Cesanese del Piglio
  • Maa: Italia
  • Alue: Lazio, Frosinone, Piglio
  • Rypäleet: Cesanese (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 15,40e (Marraskuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 15,64e (Maaliskuu 2014, Alko)


Vaikka Italian viinitarjonta on Alkon valikoimassa varsin suuri, saapui kesällä valikoimiin jotain sellaista, mitä sielläkin nähdään harvoin: viini Italian keskiosissa sijaitsevalta Lazion alueelta. Tämä alue kun on tunnettu enemmän maan pääkaupungista, ikuisesta Roomasta, kuin viineistään – jotka tuppaavat jäämään usein naapuralueiden Toscanan ja Umbrian viinien varjoon.


Tämä kyseinen viini on valmistettu vain lähinnä Laziossa viljellystä rypäleestä, Cesanesesta, mitä en ollut aiemmin maistanut ja minkä vuoksi viinin lopulta päädyin ostamaan – onhan aina mielenkiintoista tutustua uusiin rypälelajikkeisiin! Tuottajan mukaan viini on yleisesti "Cesanese", mikä viittaa usein rypäleen päämuotoon, Cesanese Comuneen, mutta Alkon tietojen mukaan viini on valmistettu Cesanese di Affile -rypäleestä, mikä on eräs lajikkeen muunnos. Lisäksi tuottajan mukaan viiniä on kypsytetty terästankeissa kolme kuukautta, Alkon mukaan 18 kuukautta. Oli miten oli, parasta bestiä on se, ettei viini ole tietääkseni nähnyt tikkuakaan tammea. Sitten testin pariin!

Ulkonäöltään viini on melko syvä ja läpinäkymätön; väriltään nuorelle, terästankissa kypsytetylle viinille tyypillisesti kevyen violettiin taittuvan rubiininpunainen.

Tuoksu ei ole mitenkään järin ilmaisuvoimainen, vaan hieman kevyehkö. Kokonaisuus on erittäin makea ja auringossa paahtuneen oloinen; lasista kohoilee hyvin kypsää kirsikkaisuutta, mansikkaisuutta ja makeaa vadelmaisuutta, taustalta kevyttä mausteisuutta ja hentoa savuisuutta.

Viinin maku on yhtäaikaa sekä pehmeä että karhea: siinä on hyvin kypsää, punertavasta tummempaan taittuvaa marjaisuutta, vadelmaa ja cocktail-kirsikkaa, mutta samalla myös hyvin runsasta ja tuntuvaa mausteisuutta, päällimmäisenä mauste- ja mustapippuria, sekä kevyen bitteristä yrttisyyttä. Suutuntumaltaan viini on samettisen keskitäyteläinen, mutta sopivan hapokas pysyäkseen mukavan tasapainoisena. Maltilliset tanniinit tuntuvat kevyesti ja tuovat pientä rosoa kokonaisuuteen, mutta pysyvät hyvin kurissa vaikka viiniä nauttisi sellaisenaankin. Yleisilme on makea ja pehmeästilähestyttävä, mutta silti mukavan miellyttävä – kiitos persoonallista särmää tuovan mausteisuuden.

Jälkimaku on kevyehkö, ja vaikka siinä tuntuu hennosti keskimaun mehukas marjaisuus, hallitsee sitä ensisijaisesti maamaisen ja hennon puisevan (ei siis tammisen) mausteiset piirteet. Viinistä jää suuhun miellyttävä, kevyen karhea, mehukas ja tasapainoinen jälkivaikutelma.

Yleisesti Capitulum ei ole täällä päin harvinaisesta lajikkeestaan huolimatta järin luonteikas viini, mutta siitä huolimatta kokonaisuus on yleisesti varsin mainio, yleiskäyttöinen tapaus. Vaikka kokonaisuutta hallitsee ehkä turhan turvallinen ja pehmeä ote sekä melko makeaan taittuva hedelmäisyys, on kokonaisuudessa sen verran ryhtiä ja särmää, että viini pysyy varsin miellyttävänä alusta loppuun. Hyvä esitys, joka on vallan kiva sellaisenaan, mutta toimii myös luotettavana ja hyvin yleiskäyttöisenä arkiviininä, jonka voi napata melkeinpä mille tahansa italialaishenkiselle aterialle ruokajuomaksi. Alkon hinta viinille on siinä ja siinä meneekö se turhan hinnakkaaksi näin arkiselle viinille, mutta harvinaisen alueen ja rypälelajikkeen edustajana menkööt.

Lyhyesti: Makeahkon marjainen ja pehmeänpuoleinen viini, josta kuitenkin löytyy mukavasti ryhtiä ja rosoa, ettei yleisilme olisi turhan tylsä ja turvallinen.

Arvio: Hyvä – helppo mutta herkullinen (yleensä "helppo" ei ole meikäläisen kirjoissa mikään meriitti, mutta tämän viinin kanssa on todettava, että toimii). Varma italialaisviini moneen makuun.

Hinnan (15,64e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti