Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


23.2.14

Roger Adnot 1985

Roger Adnot 1985
  • Valmistaja: Champagne Colin
  • Tyyppi: Kuohuviini, AOC Champagne Premier Cru
  • Maa: Ranska
  • Alue: Champagne, Côte des Blancs, Bergères-lès-Vertus
  • Rypäleet: Chardonnay (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: ~155e (Lokakuu 2013, wine-searcher.com)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


No niin, se olisi sitten vihdoinkin blogin 1000. arvostelu vuorossa. Olisin halunnut tähän arvostelun syntymävuodeltani, mutta koska sellaista ei nyt sattunut olemaan reservissä, piti ottaa viini naapurivuodelta (tässä nyt päättelykykyisimmät lukijat voivatkin vetää valistuneita johtopäätöksiä herran kirjoittelijan iästä).

Tämä viini tuli siis vastaan Ranskan suurlähetystössä järjestetyssä Ranskan viinituottajien esittelytapahtumassa, kuohuviinitalo Colinin pöydässä. Tämän kyseisen viinin tuottanut herra Roger Adnot on Colinin nykyisin kuohuviinitaloa luotsaavien Richardin ja Romainin lähemmäs yhdeksänkymppinen isoisä, joka on myöskin aikanaan työskennellyt samassa viinitalossa. Koska talo tuotti vuoteen 1997 asti rypäleitä osuuskunnalle, ei Colinin kuohuviinejä tuotettu lainkaan tätä ennen markkinoille. Tämä ei kuitenkaan tarkoittanut sitä, ettei kuohuviinejä olisi itse tehty omaan käyttöön – Roger Adnot 1985 -kuohuviini on siis herra Adnot'n itse tekemä ja omissa kellareissaan säilömä kuohuviini poikkeuksellisen kuumalta ja aurinkoiselta kesältä 1985. Viini on puhdas Blanc de Blancs Premier Cru -tasoisilta Bergères-lès-Vertus'n kylän tarhoilta ja sitä on kypsytetty hurjat 25 vuotta ennen kuin viinitalo tarjosi osan myös myyntiin. On kysymättäkin selvää, että viinin saatavuus on erittäin rajallinen.

Ikä näkyy selvästi viinissä: väriltään Adnot kasiviis on kuulaan hunajankeltainen. Lasissa huljuessaan vaikuttaisi siltä, että viinillä on jopa nuorta peruskuohuvaa hieman korkeampi viskositeetti.

Tuoksu on aivan uskomattoman kompleksinen, runsas ja kaikessa kehittyneisyydessään ihastuttava: ajan tuoma hento hapettuneisuus on tuonut kokonaisuuteen selvän, madeiramaisen pähkinäisen pohjavireen, jonka ylle rakentuu kuivaa hunajaisuutta, vanilliinia, tummapaahteista kahvia, kevyttä savuisuutta ja hentoa rusinaa.

Tuoksu johdattaa upealla tavalla vähintään yhtä monimuotoisen makumaailman äärelle, jossa tuntuu kaurakeksiä ja kahvileipää, rusehtavaa omenaa, intensiivistä ja kerroksista mausteisuutta, kevyttä marsipaania sekä todella runsasta ja monisyistä pähkinää, alkaen ikääntyneen Chardonnayn paahteisen hunajaisesta pähkinäisyydestä kohti Sherryjen ja Madeiroiden intensiivisempää ja kompleksisempaa oksidaatiota. Ikäänsä nähden viinissä on edelleen kuplia, joskin viinin mousse on muuttunut vanhuuttaan jo hennosti nipisteleväksi, varsin kevyeksi ja hyvin rauhalliseksi hiilihappoisuudeksi. Tästä huolimatta viinissä on edelleen varsin kiitettävän hapokas ote ja kokonaisuus on ihastuttavan ryhdikäs ja rakenteikas.

Viinin jälkimaku on todella pitkä, suorastaan loputtomiin jatkuva. Kielellä ei vain häily, vaan tuntuu varsin voimakkaasti uskomaton kirjo pitkään kehittyneen Chardonnayn piirteitä: maata, pähkinää, hunajaa, paahdettua vohvelia, paahtoleipää, kaikkea. Hapokkuus tuntuu ihastuttavan voimakkaana ja tuo särmikkään intensiivisen, vettä kielelle nostattavan loppusilauksen viinin minuuttejä kestävälle jälkivaikutelmalle.

Juu vau. Kiitos rajallisen kokemukseni kehittyneempien kuohuviinien maailmassa, meni Roger Adnot heittämällä meikäläisen ykkössijalle kaikkien maistamieni shamppisten joukossa. Tosin tämä on yksinkertaisesti niin upea, kompleksinen ja rakenteikas esitys, että luotan sen olevan melko vastaansanomaton kokemus, vaikka kokemusta kypsyneemmistä kuohuviineistä löytyisi enemmänkin. Tämä on kokemus, tämä on elämys, tämä on mykistävä esitys.

Vaikka viini on selvästi kehittynyt, on siinä edelleen upeasti ryhtiä ja rakennetta pidempäänkin varastointiin. Vaikea sanoa onko viini edelleen verkkaisella matkalla huipulleen, vai onko se ollut siellä jo pidemmänkin aikaa; alamäessä viini ei kuitenkaan missään nimessä vaikuta olevan. Rakennetta viinistä löytyy helposti ruokien kanssa naittamiseen, mutta sellaista on aivan turha edes harkita – näin käsittämättömän upea viini ei ansaitse muuta kuin soolopaikan parrasvaloissa.

Ehdottomasti myös mitä parhain valinta merkata se 1000. arvostelun virstanpylväs.

Lyhyesti: Upealla tavalla kehittynyt, äärimmäisen kompleksinen, rakenteikas, herkullinen ja loputtoman pitkä +25 vuotta kypsytetty pienviljelijäshamppanja.

Arvio: Täydellinen – enempää tai parempaa en kuohuviiniltä osaa toivoa. Maaginen elämysviini.

Hinnan (~155e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti