Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


4.10.13

Chapoutier La Ciboise 2011

Chapoutier La Ciboise 2011
  • Valmistaja: Maison M. Chapoutier
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Grignan-Les Adhemar
  • Maa: Ranska
  • Alue: Rhône, Etelä-Rhône, Tricastin
  • Rypäleet: Grenache (70%), Syrah (20%), Carignan, Mourvèdre
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 10,90e (Heinäkuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 11,09e (Helmikuu 2014, Alko)

Minua jaksaa edelleen hämmentää Chapoutierin La Ciboise -viinin alkuperä. Chapoutierin sivut kertovat, että La Ciboise tulee Luberonista, mikä sijaitsee Etelä-Rhônen kaakkoislaidalla – sen sijaan Alkon hyllyiltä löytyvä viini sanoo tulevansa Grignan-Les Adhemar'n alueelta (entinen Coteaux du Tricastin), Etelä-Rhônen pohjoisosista. Tuo viinialueen nimenvaihdos on seurausta vuonna 2008 tapahtuneesta Tricastinin ydinvoimalaonnettomuudesta, minkä seurauksena alueen viinien kysyntä romahti ja alue vaihtoi nimensä jottei viinejä yhdistettäisi niin helposti Tricastinin ydinvoimalaan. Kuten jo edellisessä arvostelussani La Ciboisesta spekuloin, varmaankin La Ciboisea tuotetaan kotimaisille, varautuneemmille markkinoille Luberonissa ja ulkomaisille, onnettomuudesta tietämättömille Tricastinin alueella.

Chapoutierin viinitalon tyyliin kuuluu biodynaamisuus, luonnonmukaisuus ja oman "talon maun" välttäminen – omien tarhojensa viinejä talo markkinoi sertifioituina luomutuotteina, mutta viinejä, joissa käytetään sertifioimattomien sopimusviljelijöiden rypäleitä, ei ole luvallista markkinoida luomuna – Chapoutierin viininvalmistajat kuitenkin auttavat ja tukevat sopimusviljelijöitä viljelemään talon periaatteiden mukaisesti. Näin Chapoutier pyrkii saamaan eri Rhônen viinialueilta alueen omaa tyyliä ja makua parhaiten edustavia, luonnollisia ja luonnonmukaisia viinejä.

La Ciboisen melko läpinäkymätön väri on hyvin tumman verenpunainen, kevyesti nuorekkaan sinertävä ja reunoiltaan tasaisen kirkkaanpunainen.

Runsas tuoksu on varsin kypsänmakea, mustikkainen, makean tumman hedelmäinen ja omalla tavallaan pehmoinen. Aiemmintestattuun 2009-Ciboiseen verrattuna tuoksu on selkeästi kypsempi, hedelmäisempi (kuin marjaisempi) ja avoimempi.

Maku on runsas mutta suutuntumaltaan keskitäyteläinen. Maku on runsaan ja kypsänmakean marjainen ja pippurisen mausteinen, mutta seassa myös tuntuu kohtalaisesti tammisuutta: kevyttä tummaa suklaata ja aavistus kahvisuutta, mikä tuo kokonaisuuteen lempeän mokkaisen yleisilmeen. Aiemmintestattuun, hapokkaampaan ja marjaiseen Ciboiseen verrattuna 2011 on pehmeämmän hapokas, lempeähkö ja hieman harmittomamman oloinen. Runkoon tuo luonnetta hillitty mutta sopivasti karhea tanniinisuus. Vielä missään uuden maailman läskinvetelien hilloviinien tyylissä ei kuitenkaan huidella – La Ciboise edustaa hyvää Etelä-Rhônen perustasoa.

Tasainen ja maukas jälkimaku on kohtalaisen pitkä, tumman marjainen, kevyen hapankirsikkainen, bitterisen tumman suklainen, makean mokkainen ja kevyen mausteinen. Viinistä jää kypsähkö ja moniulotteinen jälkivaikutelma.

La Ciboisen tuore vuosikerta on aiempaa tammisempi, hapoiltaan lempeämpi ja yleisilmeeltään pehmoisempi, mutta edelleen varsin mainio ja moniulotteinen kympin kottarainen. Toisaalta viinistä puuttuu aiemman Ciboisen kepeys, raikkaus ja hienostunut yleisilme, mutta toisaalta la Ciboise muistuttaa nyt hieman enemmän yleistä Etelä-Rhônen viinityyliä, eikä enää yllätä kypsää ja hedelmäistä rhônelaista punaviiniä kaipaavaa.

La Ciboise 2011 on siis pähkinänkuoressa hieman geneerisempi ja selväpiirteisemmällä tammisuudellaan "globaalimpi" esitys Chapoutieriksi. Ehkä siis viinitalolla on pyritty siirtymään enemmän suuren maailman makuun? Viini on kuitenkin hintaluokassaan varsin passeli "Kottarainen" ja passeli valinta niin illanistujaisiin kuin esimerkiksi riistan kumppaniksi.

Lyhyesti: Tumman marjainen, kypsän hedelmäinen ja kohtalaisen tamminen perustason punaviini Etelä-Rhônen yhdeltä kuuluisimmista ja luotettavimmista tuottajista.

Arvio: Hyvä – luotettava, mehevä ja nuorekas Kottarainen, joka on vaihtanut kepeämmän marjaisen ilmaisun kypsemmän hedelmäisempään ja runsaampaan ilmaisuun. Vaikka tässä on mielestäni menetetty hieman viinin raikkautta ja persoonaa, on La Ciboise edelleen varsin passeli yleisviini moneen eri käyttöön.

Hinnan (11,09e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti