Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


15.9.13

Cantillon Rosé de Gambrinus 2012

Cantillon Rosé de Gambrinus 2012
  • Valmistaja: Brouwerij Cantillon
  • Tyyppi: Olut, Lambic, Framboise
  • Maa: Belgia
  • Alue: Flanderi, Brysseli, Anderlecht
  • Koko: 0,375
  • Hinta ostohetkellä: 12,00e (Olutravintola Leijuva Lahna, Helsinki)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)



Kesän helteiden käydessä juhannuksen jälkeen kuumimmillaan päätimme käydä testaamassa uusimman tulokkaan Helsingin olutbaarien kartalla – Kalaravintolat-ketjuun kuuluvan, belgioluisiin keskittyvän Leijuvan Lahnan. Testattavaksi juomaksi päätyi pitkällisen pähkäilyn jälkeen aina yhtä luotettavan Cantillonin panimon vadelma-Lambic, Rosé de Gambrinus.

Vuonna 1900 perustettu Cantillon on ehdottomasti yksi suurinta arvostusta nauttivista Lambic-panimoista, ellei peräti arvostetuin. Panimo tuottaa yksinomaan perinteitä kunnioittavia, vanhanaikaisia oluita; esimerkiksi kaikki marja- ja hedelmäoluet tuotetaan aidoista hedelmistä eikä esimerkiksi mehuista tai makusiirapeista. Lisäksi vuonna 1999 panimo siirtyi käyttämään pelkästään luomuna viljeltyjä viljatuotteita. Panimon hedelmäoluet eivät kuitenkaan ole 100% luomua, koska panimo ei kykene saamaan tarpeeksi luonnonmukaisesti viljeltyjä marjoja ja hedelmiä tarpeisiinsa.

Cantillon kutsuu tarkoituksella vadelmaoluttaan Rosé de Gambrinusiksi, ei Framboiseksi – kun panimo ryhtyi 80-luvulla valmistamaan olutta, Framboise yhdistettiin ainoastaan makeisiin, limonadimaisiin vadelmaoluisiin, ei tällaiseen perinteitä huokuvaan, rutikuivaan Lambiciin. Olut sai siis nimensä roséeviiniä muistuttavasta väristään sekä tarinoiden kuningas Gambrinusilta, joka oli sekä Flanderin kuningas että oluiden ja oluenpanemisen pyhimys.

Pullo on Cantillonin tyyliin tuplasuljettu sekä kruunu- että luonnonkorkilla – muista siis pitää tarjoilijan avaaja käsien ulottuvilla! Lasiin kaatuu varsin vaaleata, kevyesti verigreipin oranssiin taittuvaa ja hieman utuista roosanpunaista olutta; päälle kohoaa varsin runsaaksi nouseva, mutta melko nopeasti katoava, hento, vaalea ja kevyesti punerva vaahto.

Tuoksu on yhtä aikaa mehevä, makean mansikkainen ja raikkaan vadelmamehuinen sekä pistävä, kuivan vehnäinen ja hennon hapankirsikkainen. Kiehtova yhdistelmä kuivaa ja makeaa – hapan ja kuiva kuitenkin dominoivat makeata. Kokonaisuus on ihastuttavan raikas ja kesäinen.

Kuivankirpeä maku on todella pistävä ja poskipäitä viiltävän hapokas. Puolukkaisen happaman marjainen makumaailma on vadelmainen ilman vadelmiin yhdistyvää makeutta – kaikki sokerit ovat kadonneet käymisprosessin myötä ja kokonaisuus on ylettömän raikas, kepeä, lähes raa'an punaherukkainen, hillitysti kupliva, kevyen kukkea ja yrttinen. Taustalla tuntuu Lambicin hapanta, maalaista aromikkuutta, jota voi parhaiten mielestäni kuvailla sanalla "vanha" – tämän aromin erittely jotenkin sanallisesti kuvailtaviin komponentteihin tuntuu mahdottomalta ja se pitää maistaa, että se pystyy hahmottamaan.

Oluesta jää varsin pitkä, kitkerän hapokas, hennon bitterinen, aavistuksen pihkainen ja kaikin puolin monisyinen jälkimaku, jossa vuorottelevat tuore vadelmaisuus, kevyesti karvas yrttisyys, hento maalainen tallisuus ja punaviinimarjaisuus.

Yleisesti Rosé de Gambrinus on varsin ihastuttava, freesi ja kepeäkin Framboise; olut on aromeiltaan hienostuneempi, moniulotteisempi ja tyylikkäämpi kuin esimerkiksi melko suoraviivainen, tuntuvamman vadelmainen ja aavistuksen enemmän makeaan taittuva Boonin Framboise. Tämä olut asettuu tyylillisesti Boonin marjaisen Framboisen ja Cantillonin happamankirpeän perus-Lambicin välille, tarjoillen kummankin tyylin parhaita puolia. Lopputuloksena on ihastuttavan happamankirpeä, kepeä ja kesäinen marjaolut, joka tarjoaa niin vivahteikasta ja moniulotteista makumaailmaa kuin freesiä, raikastavan hapokasta ilmaisua.

Tämä olut ei ole missään nimessä helppo tai aloittelijaystävällinen johtuen sen ylettömän kirpeästä, naaman ruttuun vetävästä hapokkuudesta ja happamien makujen hallitsemasta makumaailmasta – ei edes oluiden ystäville, sillä tämän oluen maulla ei ole mitään tekemistä tyypillisen oluen kanssa. Jos kuitenkin esimerkiksi rutikuivat brittiläissiiderit, puolukat tai muut happamankirpeät maut ovat sydäntäsi lähellä, on Rosé de Gambrinus ehdottomasti testaamisen arvoinen olut!

Lyhyesti: Erittäin happamankirpeä, rutikuiva, tyylikkäästi marjainen ja elegantti vadelma-Lambic.

Arvio: Tyylikäs – kevyt, elegantti, vivahteikas ja intensiivinen kokonaisuus. Olutmaailman roséeshamppanja.

Hinnan (12,00e) ja laadun suhde: OK – olut on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti