Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


12.8.13

California Garden

California Garden
  • Valmistaja: Altia
  • Tyyppi: Valkoviini
  • Maa: Yhdysvallat
  • Alue: Kalifornia
  • Rypäleet: Sultana, Colombard, Triplett Blanc
  • Koko: 3,0
  • Hinta arviointihetkellä: 25,20e (Kesäkuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 25,60e (Tammikuu 2014, Alko)

Toinen testaamamme hanavalkoviini Iltalehden kesäviinimaistelussa oli yksi Altian omista pussituksista, yhdysvaltalaisista rypäleistä valmistettu California Garden. Viini on valmistettu kolmen rypäleen mielenkiintoisesta sekoituksesta: Thompson Seedless -nimellä kulkevasta Sultanasta, Colombardista ja melko tuntemattomasta Triplett Blancista.

Sultana on kenties maailman viljellyin rypälelajike, jota kasvatetaan lähinnä pöytärypäleitä tai rusinoita varten, mutta josta tehdään myös valkoviiniä, joka on yleensä tunnettu hyvin neutraaleista aromeistaan. Colombard taas on erityisesti Ranskassa, mutta jonkin verran myös Yhdysvalloissa suosiota kerännyt rypälelajike, joka tuottaa suhteellisen hapokkaita, mutta neutraaleja ja joskus jopa vetisiä viinejä – hapokkuutensa vuoksi rypälelajike on suosittu lähinnä sekoiteviineissä. Triplett Blanc on melko tuntematon, viljelijä Fay Triplettin kehittelemä Colombardin ja Vernaccia Sarda -lajikkeen risteytys, joka tuottaa pienellä vaivalla erittäin runsassatoisesti melko neutraaliaromisia rypäleitä. Vaikuttaa siis siltä, että Altia ostaa yhdysvaltalaisviljelijöiltä halvalla heidän massoittain tuottamia, laaduttomia bulkkirypäleitä, joissa ainoa mitattava suure on määrä, ei laatu. Kylläpä nyt premissit lupaavat hyvää!

Viinin väri on hyvin hailakan vaaleanvihreä, melkeinpä kaikista kymmenestä testatusta viinistä se värittömin.

Tuoksu on hyvin kepeä ja vaatimaton. Kokonaisuudesta erottaa hillittyä sekahedelmää ja aavistuksen sitrusta, muuten tuoksu on lähes täysin mykkä. Viinin tuoksua on lähes mahdotonta erottaa jos testimukillista kuljettaa edestakaisin nenän alla.

Kuiva maku on hyvin hillitty, vaatimattomilta aromeiltaan jopa vetinen ja hieman esanssisen oloinen. Kielellä pyörii kevyttä vesimelonisuutta ja hentoa herukkaisuutta. Hapokkuus on melko vaatimatonta, korkeintaan keskihapokasta, mutta muun substanssin puuttuessa hapokkuus tekee viinistä melko raikkaan oloisen tuntumatta erityisen voimakkaasti.

Lyhyehkössä jälkimaussa hapokkuus jättää alkoholin tuoman lämmön ohelle kevyttä sitruksisuutta.

Kokonaisuus on todella avuton, rakenteeltaan kosiskeleva ja aromeiltaan teollinen. Makua ei löydy juuri yhtään, yleisilme on erittäin vaatimaton ja jopa vetinen, eikä näin vaatimattomalla hapokkuudella varustettua viiniä voi kuvitella minkään ruoan kumppaniksi. Kokonaisuus on melko helppostilähestyttävä ihmisille, jotka eivät pidä valkoviinistä, mutta kenellekään, joka pitää viineistä, ei California Garden tarjoa yhtään mitään. Ehdottomasti yksi masentavimpia kokemuksiani valkoviinin parissa.

Lyhyesti: Teollinen, vetinen ja rakenteeton kokonaisuus. Todella hajuton ja mauton esitys, sanojen konkreettisimmassa merkityksessä.

Arvio: Ala-arvoinen – en voi kuvitella mikä tässä viinissä voisi mennä enempää pieleen ilman että se olisi jo viallinen.

Hinnan (25,60e) ja laadun suhde: Laatua ei ole – nollalla jakaminen ei ole mahdollista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti