Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


8.7.13

Domaine des Lises Crozes-Hermitage 2009

Domaine des Lises Crozes-Hermitage 2009
  • Valmistaja: Domaine des Lises
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Crozes-Hermitage
  • Maa: Ranska
  • Alue: Rhône, Pohjois-Rhône, Crozes-Hermitage
  • Rypäleet: Syrah (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 11e / 12cl (Huhtikuu 2013, Vin-Vin, Helsinki)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
    199 SEK (~22,74e, Heinäkuu 2013, Systembolaget)
Rhônen alueen viinit jakautuvat melko epätasaisesti: Pohjois-Rhônen 2400 hehtaarin viinialueesta Crozes-Hermitagen alue kattaa yli puolet reilulla 1200 hehtaarillaan, kun taas Etelä-Rhônessa sijaitsevan Châteauneuf-du-Papen alue on jo 3200 hehtaaria, eli suurempi kuin koko Pohjois-Rhônen viinialue yhteensä. Tämä yleensä selittää melko kattavasti miksi Pohjois-Rhônen viinit ovat sekä harvinaisempia että hinnakkaampia kuin valtaosa Etelä-Rhônen viineistä.

Maailmanlaajuisesti tunnustettuja ja varsin hinnakkaita Hermitage-viinejä tuottavan Hermitage-kukkulan ympärille levittäytyvä Crozes-Hermitagen alue tuottaa tyylillisesti melko vaihtelevantasoisia punaviinejä, varsin kevyistä ja marjaisista Syraheista aina varsin roteviin ja kypsiin esityksiin – tosin yleensä silti selkeästi hillitympään tyyliin Hermitagen viineihin verrattuna. Siksi Crozes-Hermitaget voivat olla viiniä metsästävälle melkoista arpapeliä – mutta toisaalta siinä on myös osa niiden maistelun viehätystä!

Domaine des Lisesin luonnonmukaisesti valmistettu, kuuman ja tasokkaaksi arvioidun vuosikerran 2009 Crozes-Hermitage tuli vastaani Vin-Vinissä, jonne siirryimme pienellä porukalla Winestaten Masi-maistelutilaisuuden jälkeen (itse tosin liityin porukkaan perästä päin, sillä päätin lyhyen pohdiskelun jälkeen käydä ostamassa matkan varrelta haltuuni upouuden Telecasterin!)

Väriltään Lisesin Crozes-Hermitage on erittäin tumman viininpunainen, musteinen ja yllättävän paksuhko, jopa lähes täysin läpinäkymätön.

Tuoksultaan viini on varsin ronski ja täynnä Syrah'n ominaisaromeja – tuoretta boysenmarjaa, kevyttä karhunvatukkaa, paahdettuja mausteita ja rouhittua mustapippuria. Seassa on myös kokonaisuuden yllä leijuvaa savuisuutta ja melko selvästi nahkaista ja jopa paskaista maatalon meininkiä, minkä vastapainoksi taustalta löytyy varsin ihastuttavaa, hienostunutta, orvokkisen kukkaista parfyymisyytta.

Tämä Domaine des Lisesin viini on peräti yllättävän täyteläinen ja roteva Crozes-Hermitagen yleiseen, muita Syrah-alueita usein kepeämpään tyyliin verrattuna. Kuiva, karpaloisen marjainen ja tiukan kirsikkainen makumaailma on varsin hapokas, napakka ja jopa kirpeä; tämä eloisa hapokkuus tuo viinin marjaisuuteen yhdistettynä myös luonteikasta ja freesiä tuoretta puolukkaisuutta. Suussa pyöritellessä viini kehittyy miellyttävästi ja kokonaisuudesta voi erottaa hillittyjä vivahteita tammen kaakaoisuudesta, särmikästä pippurisuutta ja jälkimakua kohti nousevaa, kevyttä savuisuutta. Viini lienee suodattamaton, koska suutuntumaltaan siinä on melko paljon purutuntumaa, mitä melko runsaskätinen ja tuntuva tanniinisuus korostaa.

Keskimaun tavoin viinin jälkimaku on tiukka, kirpakan hapokas ja kirsikkainen; seasta löytyy myös hentoa savuisuutta sekä kevyen rasvaista lihaisuutta. Viinistä jää melko pitkä, rutikuiva, hapokkaan ja jopa kirpeän marjainen sekä ennen kaikkea erittäin vivahteikas jälkivaikutelma.

Domaine des Lisesin Crozes-Hermitage pääsi yllättämään ja oikein kunnolla! Vaikka Vin-Vinissä yleensä tulee varsin miellyttäviä viinejä vastaan, ne melko harvoin pääsevät kunnolla täräyttämään päin näköä – jäävät siis vain mukaviksi siemailuviineiksi, that's it. Sen sijaan tällä viinillä on kyllä erittäin korkea siemailukerroin, kiitos todella freesin ja raikkaan luonteensa sekä ihastuttavan, peukaloimattoman oloisen ja rehellisen makumaailmansa, mutta viinissä on sen verran monta ulottuvuutta, että sitä ei tahdo herkullisuudesta huolimatta tintata vauhdilla alas, vaan nuuskia ja hörppiä hiljalleen, ihaillen viinin jokaista yksityiskohtaa.

Ja iloisena lisätietona Ruotsiin matkaaville: vaikka viiniä ei saa Suomesta (eli siis Alkosta), kuuluu se (tai siis sen vuosikerta 2011) naapurimonopolimme ilahduttavasti laajempaan valikoimaan.

Lyhyesti: Viini on varsin moderniin ja hajuttomaan etikettiinsä nähden todella persoonallinen, rehellisen rustiikkinen ja peräti yllättävän roteva Crozes-Hermitage; tämä tuottaja kannattaa pistää korvan taakse!

Arvio: Erinomainen – luonteikasta loistokamaa! Helsingin viinibaarit tarvitsisivat juuri tällaisia, hurmaavia ja freesejä viinejä lisää valikoimiinsa.

Hinnan (11e) ja laadun suhde: Vin-Vinissä 12cl lasillinen oli oikein kelvollisen hintainen, suosittelen ehdoitta.
Hinnan (22,74e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti