Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


13.7.13

Château de Montfaucon Comtesse Madeleine 2010

Château de Montfaucon Comtesse Madeleine Côtes du Rhône Blanc 2010
  • Valmistaja: Château de Montfaucon
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Côtes du Rhône
  • Maa: Ranska
  • Alue: Rhône, Etelä-Rhône
  • Rypäleet: Marsanne (35%), Grenache Blanc (20%), Viognier (20%), Clairette (15%), Bourboulenc (10%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: n. 15e (Huhtikuu 2013, Viking Line)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Työporukkamme ruoanlaitto-illanvietossa toinen parsakeiton kanssa tarjoiltu valkoviini (Hager Matthias Rieslingin ohella) oli Châteauneuf-du-Papen viinialueen välittömässä naapurissa sijaitsevan Château de Montfauconin viinitilan valkoinen Côtes du Rhône, Comtesse Madeleine. Viini oli kuulemma löytynyt Viking Lineltä n. 15 euron hintaan.

Comtesse Madeleine on sekoitus viittä perinteistä Etelä-Rhônen valkoista lajiketta, joista tehtyä viiniä on kypsytelty sakkojen kanssa 6 kuukauden ajan 1-5 kypsyttelyä nähneissä tammitynnyreissä. Rypäleet ovat kerätty käsin viinitarhoilta, joiden köynnösten keski-ikä on n. 40 vuotta ja vanhimpien jopa yli 90 vuotta.

Väriltään viini on hailakka, melko värittömän kellervä.

Tuoksu on monille valkoisille CdR-viineille tyypillisesti kevyehkö ja hienovarainen. Viini vihjailee kypsällä hedelmällään vivahteita hunajamelonista, kevyestä päärynästä ja yleisestä trooppisesta hedelmäisyydestä, mutta kokonaisuudesta on hyvin vaikea saada kosketuspintaa – tuoksu on miellyttävä, mutta niin täynnä semmoisia hentoja vivahteita, ettei niitä oikein erota toisistaan. Etelä-Rhônen valkoviineille tyypillisesti tuoksun seasta voi erottaa myös hennon vivahteen kynsilakanpoistoainemaista asetonia.

Suutuntumaltaan täyteläinen viini on hyvin aromikas ja ilmaisultaan myös ronskihko. Persoonallisesta ja kypsän hedelmäisestä makumaailmasta löytyy mm. makeanmehevää verkkomelonisuutta ja banaania, hillittyä, kukkaisen terpeenistä mausteisuutta, kevyttä hunajaa, hentoa greippisyyttä ja omintakeista bitterisyyttä. Kokonaisuus on varsin moniulotteinen, mutta myös melko alkoholinen sekä hieman vajaavaiseksi jäävän hapokkuutensa takia raskaanpuoleinen ja suutuntumaltaan hieman öljyinen. Tammisuus pysyttelee mallikkaasti taustajoukoissa, tarjoillen hyvin konservatiivisesti sopivasti integroitunutta mausteisuutta.

Alkoholin lämmittämä jälkimaku on aromikas, kypsän trooppisen hedelmäinen; hunajameloninen ja kevyen banaaninen. Lisäksi keskimausta tuttu bitterisyys jatkuu tasaisena jälkimaussa. Hillityn hapokkuutensa vuoksi viinin jälkivaikutelma on kestoltaan keskipitkä.

Yleisesti Comtesse Madeleine on alueelle melko tyypillinen ja varsin maukas esitys, mutta silti valkoviiniksi varsin jännä ja erilainen. Syvyyttä ja mielenkiintoa viinissä on valkoiseksi CdR:ksi varsin kiitettävästi, eikä viini kypsistä, jopa makeaan taittuvista aromeistaan huolimatta vaikuta pätkääkään ylikypsältä tai ylitehdyltä. Suurin ongelma onkin viinin hapokkuus: viileämpänä hapot pääsivät paljon paremmin esille ja kokonaisuus oli varsin ryhdikäs ja eloisa, mutta samalla hieman vaisu ja tukkoinen; lämmetessään taas viinin aromit pääsivät paljon paremmin framille ja viinin moniulotteinen tekstuuri pääsi kunnolla esiin, kun taas hapot siirtyivät taustalle ja kokonaisuudesta tuli raskaampi.

Toisaalta viinin kehitystä oli hauska seurata ruokapöydässä: aluksi vaatimattoman oloinen viini paljastui varsin passeliksi ja mielenkiintoiseksi ruokaviiniksi, kun taas ruokailun loppupuolella viinin paras terä ruokien kanssa tylsyi, mutta sen sijaan viini pärjäsi varsin mainiosti ihan omin avuin!

Kypsytystä viini tuskin vaatii – en tiedä kestääkö edes hirveästi lisää – joten jos pullo majailee kaapissa, kannattanee se iskeä pöytään seuraavan vuoden puolentoista sisään. Mistään raikkaasta ja kepeästä kesäviinistähän ei ole kyse, joten viinille paras paikka löytynee sateisen loppukesän tai alkusyksyn ruokapöydästä.

Lyhyesti: Runsas, aromikas ja raskastekoinen valkoviini Etelä-Rhônesta. Vähäisestä hapokkuudestaan ja muhkeasta bodystaan huolimatta viini on varsin miellyttävä ja mielenkiintoinen tuttavuus.

Arvio: Miellyttävä – mielestäni valkoiset rhônelaiset ovat aina hauskoja ja testaamisen arvoisia tuttavuuksia, eikä Comtesse Madeleine tehnyt tähän poikkeusta; päinvastoin, viini oli yksi mainioimpia maistamiani alueen viinejä! Nämä viinit ovat kyllä myös hieman hankalia ja niille sopivan tilaisuuden löytäminen voi olla vaikeata, mutta oikeassa paikassa oikeaan aikaan ne ovat mitä mainiointa tavaraa – sekä virkistäviä poikkeuksia geneeristen Chardonnayiden ja Rieslingien tilalla!

Hinnan (n. 15,00e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti