Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


5.5.13

Domaine Labranche-Laffont Madiran 2008

Domaine Labranche-Laffont Madiran 2008
  • Valmistaja: Domaine Labranche-Laffont
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Madiran
  • Maa: Ranska
  • Alue: Sud-Ouest, Madiran
  • Rypäleet: Tannat (60-70%), Cabernet Franc (20%), Cabernet Sauvignon (10-20%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 7,00e / 12 cl (Maaliskuu 2013, Viinitupa Koulu, Turku)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Smörin ravintolareissumme jälkeen päätimme katsastaa miltä Turun viinitarjonta näyttää Tintån ohella; päädyimme siis pienen käyskelyn jälkeen Panimoravintola Koulun viinipuolelle.

Aivan ensimmäiseksi olin ylettömän positiivisesti yllättynyt siitä, että varsin mielenkiintoisen ja kattavan tarjonnan ohella suurta osaa viineistä sai myös 4 cl maisteluannoksina! Vihdoinkin paikka, jossa voisi katsastaa paikan viinitarjontaa ilman pelkoa siitä, että on jo täysin hutikassa (ja lompakossa syvä lovi) parin viinin jälkeen! Tämmöistä meininkiä kaivataan ehdottomasti myös Helsingin suuntaan!

No, emme kuitenkaan olleet varsinaisella viininmaisteluvaihteella, vaan sulattelemassa juuri syötyä illallista, joten jätin 4 cl lasillisen tällä kertaa sikseen ja tilasin 12 cl 5. ikävuottaan lähestyvän Madiranin.

Ranskan lounaisosissa sijaitseva Madiran on tullut erityisesti tunnetuksi Tannat-vetoisista punaviineistään – Tannat kun on yksi maailman tanniinisimmista rypälelajikkeista. Yleensä alueen viinien kypsyessä niitä altistetaan mikroskooppiselle määrälle happea (ns. micro-oxygenation) sekä kypsytetään pitkiä aikoja tammitynnyreissä, millä koetetaan vähentää viinien hallitsevaa tanniinisuutta.

Ulkonäöltään viini on mustanpunainen ja varsin tiivis; näin tumma ja paksu viini muistuttaa lasissa enemmän mustaherukkamehutiivistettä kuin punaviiniä!

Lasista leijaileva tuoksu on muhkeahko, hillityn herukkainen, hennon nahkainen, kevyesti kypsänmakean punamarjainen ja tasapainoisen tamminen – kokonaisuudesta voi joten kuten erottaa kevyen vaniljaisen ja puisen mausteisen alavireen, joka on mainiosti integroitunut kokonaisuuteen.

Tumman hedelmäinen maku on viinin iän huomioonottaen varsin nuoren ja tuoreen oloinen. Mustaherukkaa, tummaa kirsikkaa ja tummia marjoja tarjoileva maku on aluksi kypsänmakea, mutta hyvin nopeasti viinin massiivinen tanniinisuus astuu peliin ja kuivaa makumaailman täysin. Viini on keskihapokas ja suutuntumaltaan varsin pehmeäntäyteläinen, mutta kokonaisuudessa on runsaasti tanniinista kirpeyttä ja kireyttä, minkä vuoksi viinillä tuntuu silti olevan varsin kiitettävä, jopa tiukka runko. Paahteinen tammisuus pysyy edelleen hyvin taustalla ja tuo viiniin mukavaa syvyyttä ilman häiritsevän päälleliimattua, aromeja peittävää fiilistä.

Pitkähkö jälkimaku jättää suuhun paahtunutta, tammista mausteisuutta, pölyistä maata, tanniinista katkeroisuutta, kevyttä mineraalia ja kuivaa metsämarjaisuutta. Suuhun jäävä jälkivaikutelma on moniulotteinen, mutta melko kireä.

Labranche-Laffontin Madiran on juuri sen verran tanniininen kuin Tannat-vetoiselta viiniltä saa odottaa. Vaikka viinin hapot olivatkin melko hillityt runsaan hedelmäiseen kokonaisuuteen nähden, ei viini vaikuttanut millään tavalla löysältä tai ponnettomalta – kiitos hyvin tiukan tanniinisuuden, joka kantoi viinin rungon varsin mallikkaasti alusta loppuun.

En tiedä oliko tämä Madiran järkevin vaihtoehto baarissa pelkiltään siemailtavaksi – ilman vesilasillista vieressä viinistä selviäminen olisi voinut olla kovempikin urakka (hieman samaan tapaan kuin tässä keväällä testaamani Mikkellerin 1000 IBU-olut!) Sen sijaan aromipuoleltaan viini oli varsin mainio, ikäänsä nähden erittäin nuorekas ja juuri-sopivasti-muttei-liian hedelmävetoinen esitys, jota siemaili ihan ilokseen. Soisin kyllä viinin keräävän enemmän ikää alleen, jotta runsaan hedelmän seasta saisi kehittyneempiä piirteitä esiin ja samalla ehkä hieman hillittyä viinin hallitsevaa tanniinisuutta. Kokonaisuutena Labranche-Laffontin Madiran on kuitenkin varsin tyylikäs ja klassinen ranskalaisviini, jonka pariin aivan mielelläni palaan uudelleenkin, mutta sillä seuraavalla kerralla mieluusti jonkin syötävän kanssa!

Tanniineille herkkien ei kannata vaivautua.

Lyhyesti: Nuorekas, hedelmävetoinen ja hallitsevan tanniinisuutensa johdosta karsin kireä ja kirpeä punaviini Lounais-Ranskasta, josta löytyy edelleen kiitettävästi kypsyttelypotentiaalia. Kaipaa ehdottomasti jotain runsasta pureskeltavaa kumppanikseen.

Arvio: Erittäin hyvä – varsin mainio ja miellyttävä esitys – tosin viiniin pitää varautua tietynlaisella, masokistisella asenteella; ilman minkäänlaista syötävää viinin todella tiukka tanniinisuus kuivattaa suun hetkessä hiekkapaperiksi.

Hinnan (7,00e) ja laadun suhde: Viinitupa Koulussa 12cl lasillinen on oikein kelvollisen hintainen, suositteluni!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti