Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


29.5.13

Cono Sur Block 5 Chardonnay 2012

Cono Sur Single Vineyard Block 5 Chardonnay 2012
  • Valmistaja: Viña Cono Sur
  • Tyyppi: Valkoviini, DO Valle de Casablanca
  • Maa: Chile
  • Alue: Aconcagua, Casablanca
  • Rypäleet: Chardonnay (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 12,99e (Huhtikuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 12,99e (Tammikuu 2014, Alko)

Melko ala-arvoisen Cono Sur Reserva Especial Chardonnayn jälkeen voitte kuvitella ilmeeni, kun seuraavassa lasissa istuu testattavana saman viinitalon toinen Chardonnay. Kyseessäolevan viinin tapauksessa viini näkee itse asiassa vielä enemmän tammea kuin edellinen esitys – viinistä 30% kypsyy ranskalaisessa tammessa ja 70% teräksessä puolen vuoden ajan ennen pullotusta.

Ja kyseessähän on siis viime vuosikertaan asti Visión Single Vineyard Chardonnay -nimellä tunnettu viini. Vuosikerrasta 2012 eteenpäin Visión-sarjalaiset on uudelleenbrändätty sen viinitarhan mukaan, jossa rypäleet ovat kasvaneet – tämän viinin tapauksessa kyseessä on El Centinela -talon tarha #5, Quebrada Alta.

Viinillä on hailakan vihertävä väri. En erottaisi vieressä seisovasta Reserva Especial Chardonnaysta mitenkään.

Makeanmehevää tuoksua hallitsevat kypsän hedelmäiset, erityisesti mehevän ananaksiset vivahteet ja kevyt omenahilloisuus.

Tuhdissa maussa erittäin kypsä, jopa ylikypsä hedelmä vyöryttää valtavasti makeaa omenaisuutta ja rehevää trooppista hedelmää kielelle. Tammisuus tuo kokonaisuuteen hentoa mausteisuutta, mutta muuten pysyy melko hyvin taustalla; yleisilmeeltään viini onkin miellyttävän puhdaspiirteinen ja maukas, joskin turhan täynnä geneeristä, ylikypsän makeata trooppista hedelmää. Paperilla melko runsaat hapot (lähemmäs 7 g/l) eivät taaskaan onnistu tuntumaan kokonaisuudessa, vaan viini on suutuntumaltaan melko paksuhko ja täyteläinen – todennäköisesti erityisesti monista chileläisistä valkoviineistä löytyvä jäännössokeri (6 g/l) on asialla.

Aromikas ja melko pitkä jälkimaku on selkeästi keskimakua freesimpi ja viileämpi: kielen päällä pyörii tuoretta omenaisuutta, kevyttä greippistä hapokkuutta ja hentoa yrttisyyttä. Viini olisi ollut selkeästi parempi esitys omaan makuuni, jos se olisi taipunut enemmän jälkimaun aromimaailmaan.

Reserva Especial Chardonnayn jälkeen Block 5 on varsin positiivinen esitys. Onhan viini melko raskas, rehevä, hedelmältään kosiskeleva ja jopa överi, mutta kuitenkin myös ihan kelvollinen. Ei varsinaisesti meikäläisen juttu, mutta ei tämä nyt huonokaan ole. Raikkautta ja runkoa olisi saanut löytyä enemmän viinistä, mutta tammi sentään pysyy hyvin taustalla ja kokonaisuus on tunnistettavissa uuden maailman Chardonnayksi. Viilennettynä viini on varmasti ihan kelvollinen siemailujuoma sellaisenaan, mutta pärjää se varmasti runsaammille ruokalajeillekin, kuten esimerkiksi hedelmillä höystetty vaalea liha tai erilaiset juustoiset uunikasvikset. Hillitymmän tyylin fanien ei kuitenkaan kannata vaivautua; viini on – kuten jo useampaan kertaan on mainittu – melkoinen ylikypsä hedelmäpommi.

Nyt kaikki Winestaten Chilen viinit -tilaisuuden valkoviinit maistettuani on pakko todeta, että Cono Sur ei juurikaan tee viiniä omaan makuuni. Lähes kaikissa viineissä tökki ylikorostettu, ylikypsä trooppinen hedelmä, kun taas monissa Torresin viineissä hedelmä oli paljon hillitympää (vaikkakin silti yleensä varsin tuntuvaa) ja viinin happojen tuoma runko oli selkeästi paljon tasapainoisempi suhteessa kokonaisuuteen.

Lyhyesti: Erittäin hedelmävetoinen, raskastekoinen ja tuhdinpuoleinen uuden maailman Chardonnay, mutta sellaiseksi ihan kelvollinen esitys. Tasapaino hieman hukassa ja liikaa ylikypsää, trooppista hedelmää, mutta moniin vastaaviin esityksiin verrattuna ihan mukiinmenevää kamaa.

Arvio: OK – ihan passeli esitys, jos tykkää näistä hedelmä edellä menevistä, ylikypsistä ja erittäin tuhdeista uuden maailman valkoviineistä. Itseäni tämä tyyli ei juurikaan puhuttele, mutta Suomen markkinoilla taidan olla makuni kanssa selvässä vähemmistössä.

Hinnan (12,99e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti