Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


22.2.13

Joseph Scharsch Gewurztraminer Vendanges Tardives 2009

Joseph Scharsch Gewurztraminer Vendanges Tardives 2009


Viimeinen testaamani Joseph Scharschin viini oli hyvin ylikypsistä ja osittain jalohomeisista Gewürztraminer-rypäleistä valmistettu Vendanges Tardives ("myöhäinen sadonkorjuu") -viini. Viinissä on kuuleman mukaan n. 65 g/l jäännössokeria, mikä tekee viinistä joko makean valkoviinin tai hieman kuivemmanpuoleisin jälkiruokaviinin.

Hintatietoja en onnistunut viinille löytämään, sillä sitä ei myydä Alkossa, eikä oikeastaan missään nettikaupassakaan – edes yleensä niin luotettava wine-searcher ei osannut antaa tuloksia viinille.

Väriltään viini on kullankeltainen, mutta moniin jälkiruokaviineihin verrattuna melko vaatimaton ja ohut sävyltään.

Maultaan viini on (rumpujen pärinää) makea; seassa on kuitenkin jäännössokerin tuoman makeuden lisäksi todella runsaasti erilaisia vivahteita ja kokonaisuus on varsin valloittavan aromikas esitys. Viini on aromipaletiltaan hyvin monikerroksinen – pidempään viiniä suussa pyörittelemällä löytyy uusia aromeja kuin ensivaikutelma antaa ymmärtää ja seuraavasta siemaisusta saattaa löytyä jälleen uusia vivahteita. Aluksi kielen valtaa ylikypsä päärynäisyys ja runsas hedelmäisyys, joiden alta rupeaa löytymään litsiluumuisuutta ja vivahteita ruusuvedestä. Seuraavalla siemauksella suu on ehtinyt tottua viinin hedelmäisiin vivahteisiin ja seasta rupeaa löytymään melko tuhdiksi voimistuvaa mausteisuutta, joka tuo kokonaisuuteen särmää tuovaa bitterisyyttä, sekä pomeranssinkuorta ja persoonallista mahlaisuutta. Yleisesti viini on melko vaatimaton hapoiltaan, minkä vuoksi suutuntuma on kevyen tahmea ja melko raskasliikkeinen. Hyvin viilennettynä tämä kuitenkin jää melko pieneksi haitaksi, jota ei tahdo edes huomata todella vivahteikkaan ja mielenkiintoa kutkuttelevan aromimaailman alta.

Keskimaun taittuessa jälkimakuun ryhtyvät aromit muovautumaan ja tuomaan yhä mielenkiintoisempia vivahteita kielelle; mehiläisvahaa, vaaleata siirappia, voimakasta ruusuvetisyyttä ja parfyymiä, hunajamelonia, kuivattuja aprikooseja ja makeata poltetta (ei siis alkoholista poltetta, vaan sellainen intensiivinen tunne kielellä jos maistaa lusikallisen siirappia tai hunajaa). Pitkä jälkivaikutelma tuntuu tuovan kielelle suorastaan loputonta aromikkuutta.

Kokonaisuutena Scharschin Gewurztraminer VT on juuri niin överi kuin kuuman vuoden ja myöhäisen sadonkorjuun viiniltä voikin odottaa. Viini ei kuitenkaan ole hillityistä hapoistaan ja tahmaisuudestaan huolimatta mitenkään erityisen ponneton tai läski, vaan sopivan intensiivinen ja kaikin puolin harmoninen. Raikkautta kaipaaville jälkiruoille viini ei ole nappivalinta, mutta sellaisenaan nautittuna tai esimerkiksi juustojen kumppanina viini on varsin toimiva yhdistelmä.

Lyhyesti: Hyvin tehty, mausteinen, mielenkiintoinen ja suorastaan överi, mutta silti sopivan tasapainoinen VT. Varsin nautittavissa jo nyt, mutta kestänee kypsyttelyä vielä 10-15 vuotta.

Arvio: Erinomainen – mainiota tavaraa, ehdottomasti. Hapokkuutta voisi olla enemmänkin, mutta kokonaisuus toimii silti mainiosti, kiitos todella runsaan ja vivahteikkaan aromikkuuden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti