Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


18.2.13

Birichino Grenache Vieilles Vignes 2010

Birichino Grenache Vieilles Vignes 2010
  • Valmistaja: Birichino
  • Tyyppi: Punaviini, AVA Central Coast
  • Maa: Yhdysvallat
  • Alue: Kalifornia, Central Coast
  • Rypäleet: Grenache (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: ? (Helmikuu 2013, Ravintola Farang)
  • Hinta nyt: 18,85e (Helmikuu 2013, vindirekt.fi)
Reilu viikko takaperin kävimme testaamassa kiitettävän kasan positiivisia arvosteluja ja muita huomionosoituksia keränneen ravintola Farangin. Ruokalistoilta valikoitui ei-niin-yllättäen maistelumenu ja menulle suositellut viinit (minkä vuoksi viinin hinta ei onnistunut jäämään mieleeni.) Viinimenu kiinnosti erityisesti kahden viinin osalta: ensimmäiseksi silmiin osui mainiolla ja persoonallisella Malvasiallaan vakuuttaneen Birichinon punainen Grenache; toinen kiinnostava tapaus oli todella loistavana pitämäni Kracher Beerenauslesen uusi vuosikerta 2009.

Pettymykseni olikin suuri, kun jälkiruokien saapuessa pöytään laseihimme kaatui Errazurizin Sauvignon Blanc Late Harvestia. Tiedustellessani että eikö Kracher kuulunutkaan menuun, hämmentyi tarjoilija ja lähti selvittämään asiaa. Asianlaidaksi pian paljastui Kracherin hiljattainen loppuminen, mitä paikattiin Errazurizilla – asiasta mitenkään asiakkaalle mainitsematta. Tavallinen ravintolan asiakas tuskin tällaista asiaa edes noteeraa, mutta omaan makuuni oli melko kehno veto vaihtaa mitään mainitsematta asiakkaan tilaama viini toiseen – listalla oli kuitenkin muutama muu mielenkiintoisen oloinen viini, jonka olisin voinut mielummin testata (eikä mielestäni Errazurizin äärimmäisen yllätyksetön tusinajälkiruokaviini ole mitenkään samalla tasolla laadukkaan Beerenauslesen kanssa.) Mielestäni tahdikkain veto ravintolalta olisi kysyä asiakkaalta käykö korvaava viini vai tuodaanko viinilista tarkasteltavaksi ja tarvitseeko asiakas suosituksia.

(Lisäksi paljastui myös että yhden seuralaisemme viinimenun punaviini oli myös vaihdettu kaikessa hiljaisuudessa tähän Birichinoon, mutta se ei aiheuttanut samanlaista mielipahaa tämän viinin ollessa varsin mainio tapaus. Koska kuitenkin myös maistelimme toistemme viinejä, olisi ollut mukavaa, jos kaikilla ei olisi ollut samaa punaviiniä.)

Joka tapauksessa, itse asiaan, eli arvosteluun. Viini on hieman harvinaisempi tapaus, eli kalifornialainen Grenache – rypälelajike, joka on erityisen suosittu pääasiassa Etelä-Ranskassa ja Espanjassa, sekä pienemmässä määrin Australiassa. Viini on tasan 100-vuotiaiden köynnösten hedelmistä tehty – kyseessä oleva viinitarha on nimittäin istutettu vuonna 1910.

Väriltään viini on läpinäkyvän verenpunainen.

Tuoksu on todella avoin ja hurmaava; päällä on todella runsaasti Grenachelle ominaista kypsää vadelmaa ja metsämansikkaa, niiden alta rupeaa löytymään paahtunutta ja pölyistä maamaisuutta, tuoretta punaista marjaisuutta ja kevyttä savuisuutta. Avauduttuaan löytyy myös hyvin hentoa ja mallikkaasti taustalla pysyttelevää tummansuklaista tammea, tupakkaa ja hieman tuntuvampaa nahkaa.

Maultaan Birichinon Grenache on rypälelajikkeen edustajaksi yllättävän kevyt mutta samalla todella intensiivinen, freesi ja pirteä. Viini on todella puhdaspiirteinen ja aromikas kokonaisuus, jossa on varsin pirteät hapot, paljon nuorekkaan vadelmaista ja kirsikkaista marjaisuutta, maata ja maustepippurista mausteisuutta. Hedelmä on varsin kypsää ja mehukasta, mutta ei millään tavalla ylikypsää tai makean oloista. Tanniineiltaan viini on varsin vaatimaton. Yleisilme on ihastuttavan tasapainoinen sekä niin jenkkiviiniksi kuin Grenacheksi varsin persoonallinen ja sopivan intensiivinen.

Jälkimaku on melko pitkä. Kielellä häilyvä jälkivaikutelma jättää kypsää marjaisuutta, kevyttä luumuisuutta, aromaattista yrttisyyttä, voimakasta mausteisuutta ja hennosti savuista maata. Lopussa tuntuu kevyttä alkoholin lämpöä.

Birichinon Grenache toimi todella upeasti Farangin maistelumenun loppupuolella. Vaikka viini korosti valmiiksi tulisten ruokien poltetta entisestään, kesti viini samalla varsin mainiosti ja poikkeuksellisen tyylikkäästi tulisuuden aromimaailman kärsimättä pätkääkään. Kevyt, kypsän marjainen, mausteinen ja nuorekas makuprofiili sopi suorastaan yllättävän erinomaisesti ruokien moniulotteiseen makumaailmaan. Parin testatun viinin perusteella voin julistautua Birichinon faniksi – talo tuntuu puskevan ihastuttavan persoonallisia, puhdaspiirteisiä ja tasapainoisia viinejä, joiden tarkoituksena ei ole iskeä maistajaa turpaan, vaan hurmata amerikkalaiskontekstissa poikkeuksellisen elegantilla otteella. Todella mainiota tavaraa! Sekä yllättävän toimiva punaviini tuliselle aasialaisruoalle! Hatunnosto viinitalolle sekä ravintolan viineistä vastanneelle taholle.

Lyhyesti: Kevyehkö, freesi, intensiivinen, varsin aromikas ja miellyttävän persoonallinen Grenache Atlantin toiselta puolelta. Viini, joka haastaa Etelä-Euroopan Grenache-viinit, minkä lisäksi vielä vie monia niistä kuin pässiä narussa.

Arvio: Erinomainen – tähän viiniin pätee se, jota kirjoitin jo Birichino Malvasian kohdalla: todella mallikas suoritus yhdysvaltalaiselta viinitilalta; viinissä yhdistyy amerikkalaisviinien runsas ja rehevä aromikkuus vanhan maailman kepeyteen, puhdaspiirteisyyteen ja eloisaan hapokkuuteen. Loistava esimerkki uuden maailman viiniosaamisesta!

Hinnan (18,85e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti