Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


4.1.13

Sardane Banyuls Grand Cru 2006

Sardane Banyuls Grand Cru 2006
  • Valmistaja: La Nouvelle Société de la Côte Radieuse
  • Tyyppi: Väkevöity viini, jälkiruokaviini, AOC Banyuls Grand Cru
  • Maa: Ranska
  • Alue: Languedoc-Roussillon, Banyuls
  • Rypäleet: Grenache (75%), Grenache Blanc (25%)
  • Koko: 0,5
  • Hinta ostohetkellä: 13,69e (Joulukuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 14,92e (Tammikuu 2014, Alko)

Viimeinen jouluaaton herkutteluun varatuista viineistä oli Etelä-Ranskasta, aivan Espanjan rajan tuntumasta tuleva Sardane Banyuls. Viinin Grand Cru -luokitus ei viittaa Alsacen tai Bourgognen tavoin rypäleiden alkuperään, vaan viinin kypsytykseen – tavanomaisen 10-12 kuukauden sijaan tätä viiniä on kypsytetty vähintään 2½ vuotta tammessa.

Väriltään viini on paksun granaatinpunainen ja lähes läpinäkymätön.

Tuoksusta löytyy päällimmäisenä käytetyt rypäleet, sillä ensivaikutelma itsellä oli sama, mikä tulee Etelä-Rhônen lihaisista ja kypsän marjaisista punaviineistä. Seasta kuitenkin löytyy myös mustapippuria, kuivattua viikunaa ja kevyttä rusinaisuutta.

Ensivaikutelmaltaan viini on runsaan täyteläinen ja makea, mutta voimakas pippurisuus ja kohtalainen alkoholisuus keventävät suutuntumaa varsin miellyttävästi. Kielellä pyörii kuivattuja viikunoita ja luumuja, rusinoita, tummaa marjahilloa sekä hentoa marsipaania. Seassa on myös hyvin kevyesti makeata tammista mausteisuutta ja aromaattisuutta. Viinin tynnyrissä viettämä ikä maistuu nahkaisina ja kevyen madeiramaisina vivahteina. Sardane Banyuls ei ole läheskään yhtä alkoholinen tai tanniininen kuin esimerkiksi Portviinit, mutta kokonaisuudessa on silti jonkin verran Portviinit mieleen tuovaa kevyttä alkoholisuutta ja hennon karheata tanniinista otetta. Kohtuullinen jäännössokeri (85 g/l) ei missään vaiheessa käy imelänmakeaksi, vaan loppua kohti kokonaisuus tuntuu muuttuvan vain kuivemmaksi ja mausteisemmaksi.

Jälkimaku on keskimakua hieman vaatimattomampi. Kielelle jää korkeintaan keskipitkäksi aikaa tumman marjahilloista, viikunahillokkeista ja kevyen nahkaista aromikkuutta sekä aavistus makeita leivontamausteita.

Kokonaisuus on hieman vaatimattomasta jälkimausta huolimatta varsin tasokas ja miellyttävä, erityisesti hintaisekseen. Viini toimi suorastaan verrattoman mainiosti jouluaterian jälkeen tarjoiltujen juustojen kumppanina ja puolen litran pullo hupenikin hetkessä parempiin suihin. Yleisvaikutelmaltaan viini oli monin tavoin Portviinin tyylinen, mutta kaikin puolin kevyempi ja erityisesti nuoriin Porteihin verrattuna huomattavasti elegantimpi. Sardanen Banyuls vaikuttaakin olevan nappivalinta silloin, kun Portviini olisi paikallaan, mutta niiden raskaus ja tulisuus ei houkuta.

Lyhyesti: Portviinimäisessä hengessä varsin tyylikäs, tasapainoinen ja hieman kehittynyt makea punainen viini Välimeren rannikolta.

Arvio: Tyylikäs – varsin maukas ja monipuolinen tapaus hintaluokassaan. Kyllä tämä litrahinnaltaan samassa sarjassa painivat Portviinit hakkaa.

Hinnan (14,92e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti