Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


18.1.13

Columbia Winery Small Lot Riesling 2007

Columbia Winery Small Lot Riesling 2007
  • Valmistaja: Columbia Winery
  • Tyyppi: Valkoviini, AVA Yakima Valley
  • Maa: Yhdysvallat
  • Alue: Washington, Yakima Valley
  • Rypäleet: Riesling (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 11,99e (Joulukuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Kuten aina Viini-lehden julkaistessa Vuoden Viininsä, katoaa se melko tehokkaasti Alkon hyllyiltä. Joskus viini on vain lähes koko ajan loppu Alkoista – silloin tällöin kun täydennystä tulee, se katoaa hetkessä – kun taas joskus käy niin, että viinin suosio yllättää maahantuojan, ja viini loppuu kokonaan Suomen maaperältä, ja koko maa joutuu odottelemaan että tuottajalta saadaan yhden tai useamman meren ylitse raahattua viiniä janoisille.

Jos Vuoden viini 2012 Kungfu Girl houkuttaisi, mutta kävisikin niin, ettei juuri tätä viiniä sattuisikaan syystä tai toisesta löytymään lähi-Alkostasi, suosittelen katselemaan ympärille, jos vaikka tämä Columbia Wineryn pääasiassa kahdelta tarhalta tuleva Riesling sattuisi löytymään.Viini tulee Kungfu Girlin tapaan Washingtonin osavaltiosta ja tämäkin on puolikuiva Riesling – tyylillisesti ei siis olla kovinkaan kaukana. Seuraavaksi voisin perkaa hieman mikä sitten erottaa tämän viinin Kungfu Girlista.

Väriltään viini on sitruunaisen kellanvihreä; runsas hapokkuus näyttää luovan pienenpieniä kuplia lasin sisäpinnalle.

Tuoksupuolelta löytyy hunajaa, mehevää sitruunaisuutta ja persikkaa, viileätä mineraalisuutta, hentoa bensiiniä ja vahaisuutta.

Kielellä viini on runsas ja kohtalaisen (15 g/l) jäännössokerinsa myötä lähes öljyinen, mutta silti ihastuttavan kepeä. Maultaan viini on kypsän sitruunainen, tuoreen persikkainen ja erityisesti kielen kärjessä makean hunajainen. Jäännössokerin vastapainoksi asettuu varsin runsas ja riittoisa hapokkuus, joka kuivaa sopivasti keskimakua ja keventää kokonaisuutta. Viini ei ole kuitenkaan todella eloisan hapokas, vaan loppupeleissä varsin tyyni ja rauhallinen. Viinin lähestyessä jälkimakua, astuu puolikuivaan aromimaailmaan mukaan kevyttä petrolisuutta, kypsää punaista omenaa ja kuivattuja aprikooseja.

Jälkimaku on raikas, mutta melko lyhyt hedelmältään; hennon limettisyyden jälkeen kielelle jää miellyttävän pitkäksi aikaa mineraalisuutta ja autokorjaamon mieleen tuovaa petrolisuutta.

Kokonaisuutena Columbia Wineryn Riesling on varsin hyvä, erittäin tasapainoinen ja tyyliltään varsin turvallinen jenkki-Riesling. Viini rupeaa olemaan reilun 5 vuoden iässä varsin iäkäs esitys uuden maailman Rieslingiksi, mutta viini kantaa ikänsä arvokkaasti – kokonaisuus on petrolisen kehittynyt, vivahteikas ja upeasti balanssissa. Viini on selvästi puolikuiva, mutta ei missään nimessä liian makea – hapokkuus pitää makeuden oivasti aisoissa.

Suurin ero Kungfu Girlin ja tämän viinin välillä löytyykin juuri hapokkuudesta – Kungfu Girl on vielä asteen verran hapokkaamman ja pirteämmän oloinen, minkä seurauksena viini on suuremmasta jäännössokeristaankin huolimatta juuri ja juuri puolikuivan oloinen. Viini on kuitenkin myös iältään paljon nuorempi ja siksi myös tämän rinnalla yksiulotteisempi ja hedelmävetoisempi. Columbia Wineryn Riesling taas on himpun verran vähemmän kuiva, mutta samalla myös runsaampi, kehittyneempi ja vivahteikkaampi – mikä ei ole yhtään hullumpi asia yhdistettynä viinin edullisempaan hintaan. Todella mainio uuden maailman Riesling ihan sellaisenaan nautittavaksi, mutta kestää helposti monet ruoat, alkaen aina keveämmistä salaateista runsaammin maustettuihin tai jopa tulisiin aasialaisruokiin.

Lyhyesti: Hienosti kehittynyt, aistikas ja petrolinen uuden maailman puolikuiva Riesling.

Arvio: Tyylikäs – varsinainen löytö hintaluokassaan. Monet uuden maailman Rieslingit ovat joko kovan hintaisia boutique-tuotteita tai sitten lähinää vain limettiä, limettiä ja limettiä tarjoilevia tusinaviinejä. Tästä viinistä löytyy sen sijaan ilahduttavasti sekä syvyyttä että kohtuullinen hintalappu.

Hinnan (12,24e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

2 kommenttia:

  1. Yksi viime vuosien suosikki-rieslingeistä, jos Alkon valikoimaa miettii. Hinta-laatusuhde on todella kohdallaan ja toimii mainiosti ruuan kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin! Hienoa kuulla, etten ole yksinäni mielipiteeni kanssa. :)

      Poista