Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


21.1.13

Birichino Malvasia Bianca 2010

Birichino Malvasia Bianca 2010
  • Valmistaja: Birichino
  • Tyyppi: Valkoviini, AVA Monterey
  • Maa: Yhdysvallat
  • Alue: Kalifornia, Central Coast, Monterey
  • Rypäleet: Malvasia Bianca Lunga (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 7,70 / 12cl (Joulukuu 2012, Viiniravintola Latva)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Viinibaari Latvassa henkilökunta tuntuu osaavan hyvin asiakkaan toiveet; kun tiedustelin jotain uutta viiniä, jossa olisi persoonaa ja tasapainoa, ilmestyi eteeni nopeasti maistiainen kalifornialaisen Birichinon Malvasiaa.

Malvasia on Muscat-lajikkeen tyyliin melko laaja rypälesuku ja Malvasioita löytyykin valtava liuta erilaisia. Yleisin on "tavallinen" Malvasia Bianca, josta tämäkin viini on tehty, mutta erilaisia versioita löytyy, aina punaisiin Malvasioihin asti. Rypälettä on tyypillisesti kasvatettu lähinnä Välimeren rannikon maissa ja useimmiten siitä joko tehdään makeitä ja/tai väkevöityjä viinejä tai sitä käytetään valkoisissa sekoiteviineissä; tunnetuin rypäleen käyttötapa on makea Madeira. Nykyisin rypäle on kuitenkin levinnyt muuallekin maailmaan, jossa siitä tehdään tämän viinin tyylisiä, kuivia lajikeviinejä.

Kalifornialainen Bricihino (it: ilkikurinen) on vasta vajaan viiden vuoden ikäinen, kahden amerikkalaisen (joista toisen nimi on John Locke, höheisss) viinien valmistamisen ja myymisen parissa työskennelleen viinitalo, joka pyrkii tuottamaan mahdollisimman luonnollisia, eloisia ja persoonallisia viinejä. Viinitalon Montereyssa sijaitseva viinitarha tuottaa yksinomaan Malvasiaa, joka on alunperin Etelä-Italian Calabriasta tuotu klooni.

Väriltään viini on syvän kellertävä ja kevyesti vihreään taittuva.

Runsaalta tuoksultaan viini on voimakas, moniulotteinen ja erittäin aromaattinen. Viini tuntuu yhdistävän elementtejä monista eri valkoviinien tuoksuista ja kokonaisuus on erittäin persoonallinen ja kiehtova; tuhdin hedelmän seasta löytyy sitrusta ja Grüner Veltlinerin mieleeni kypsää päärynää, Gewürztraminer-maista kukkeaa parfyymisyyttä ja jälkiruokaviinimäistä muskatellisuutta. Lopuksi tuoksusta nousee kehittynyttä Rieslingiä muistuttava petrolinen aavistus. Pakko myöntää, että lasia nuuhkiessa ja ihmetellessä tuli vietettyä hyvä tovi jos toinenkin.

Maku jatkaa persoonallista linjaansa: ensimmäiseksi vastaan tulee kypsää, trooppista hedelmää – persikkaa, mangoa, passiota – jota saapuu raikastamaan hyvä hapokkuus ja sen mukana kulkeva, ranskalaista Sauvignon Blancia muistuttava raikkaan sitruksinen ja hyvin vehreän yrttinen aromikkuus. Seasta löytyy myös vielä tuoksua selvemmin Muscat'n aromeja, ilman rypäleelle tyypillistä kukkeutta ja hikistä mausteisuutta. Hedelmäisyys on rehevää mutta varsin freesiä, puhdaspiirteistä ja loppupeleissä miellyttävän viileätä. Kohtuullinen (13%) alkoholi pysyy runsaan aromikkuuden alla hyvin piilossa.

Trooppisuudessaan freesi jälkimaku häilyy kielellä ihastuttavan pitkään ja jättää todella positiivisen ja ihastuttavan kepeän jälivaikutelman.

Kokonaisuudessaan viini onnistui tulemaan täysin puun takaa ja täyttämään varsin hyvin antamani kriteerit persoonasta ja tasapainosta. Aiempaa kokemusta Malvasiasta allekirjoittaneella ei ollut (miinus Madeirat, Vin Santot yms.), mutta silti mielikuvissanikaan en osannut ennakoida viinin olevan tällainen; tosin sekä monet arvostelijat että viinintekijät itse sanovat, etteivät ole maistaneet vastaavalla tavalla runsasta ja intensiivistä Malvasiaa missään Euroopassa, mikä voinee selittää osin viinin yllätysmomenttia.

Joka tapauksessa, tietyssä mielessä viini tarjoaa melko vähän omaa aromikkuutta, mutta sen sijaan erittäin paljon kaikkea muuta – kokonaisuus vaikuttaakin hämmentävältä sekoitukselta monia erilaisia valkoviinilajikkeita, joiden parhaat puolet onnistuvat tulemaan kokonaisuudessa esiin hienosti. Pääpaino on tietyllä tavalla sellaisessa aromikkuudessa, joka tuo mieleeni jonkinlaisen blendin kukkean mausteisesta Muscat'sta ja Loiren yrttisestä Sauvignon Blancista, mutta mukana on kirjo muitakin rypälelajikkeita mieleen tuovia vivahteita. Ja kaikesta tästä aromaattisesta runsaudesta huolimatta viini pysyy kautta linjan ihastuttavan kevyenä, valloittavan harmonisena ja miellyttävän intensiivisenä. Todella persoonallinen ja maistuva valkoviini, ehdottomasti sekä mielenkiintoisimpia maistamiani jenkkiviinejä että parhaita Latvassa tarjolla olevia valkoisia!

Lyhyesti: Todella mielenkiintoinen, runsaan aromikas, napakka ja tasapainoinen valkoviini, joka tuo mieleen harmonisen ja persoonallisen Muscat-Sauvignon Blanc -sekoiteviinin.

Arvio: Erinomainen – todella mallikas suoritus yhdysvaltalaiselta viinitilalta; viinissä yhdistyy amerikkalaisviinien runsas ja rehevä aromikkuus vanhan maailman kepeyteen, puhdaspiirteisyyteen ja eloisaan hapokkuuteen. Loistava esimerkki uuden maailman viiniosaamisesta!

Hinnan (7,70e) ja laadun suhde: Viiniravintola Latvassa 12cl lasillinen on oikein kelvollisen hintainen, suositteluni!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti