Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


31.12.12

Yarden Pinot Noir 2008

Yarden Pinot Noir 2008
  • Valmistaja: Golan Heights Winery
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Syyria (Israel)
  • Alue: Galilee, Golan
  • Rypäleet: Pinot Noir (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 21,90e (Marraskuu 2012, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 22,90e (Tammikuu 2014, Alko, tilausvalikoima)


AMKA:n Pienet viinimaat -tilaisuuden "pienet viinimaat" -osion päätti Israelilaisen Golan Heights Wineryn kosher Pinot Noir.

Väriltään viini on rusehtavanpunainen ja melko hailakan läpinäkyvä.

Alkuvaikutelmaltaan tuoksu antaa todella muhkean ja perverssillä tavalla houkuttelevan kuvan: lasista löytyy kakkaa ja kellaria, mutta myös orvokkia ja tuoreita punaisia marjoja, lähinnä karpaloa ja kevyttä puolukkasurvosta. Tämän jälkeen kuvaan astuu melko tömäkällä otteella puista ja runsaan aromaattista (vaniljaa, vaahterasiirappia, mokkaa, makeita mausteita, suklaata) tammea.

Maultaan viini on melko runsas, mehevän paksu ja huolettoman pyöreä. Lempeä hedelmäisyys tarjoilee kypsähkön makeata punaista marjaisuutta sekä kypsiä tummia hedelmiä, mutta siitä ei onnistu saamaan juurikaan otetta, sillä kaiken tuntuu peittävän todella voimakkaan toffeinen, tumman siirappinen ja vaniljainen, yliuuttunut tammisuus. Hapokkuudeltaan viini on vielä melko viileänäkin melko vaatimattomanpuoleinen, minkä johdosta kokonaisuus on melko väsähtäneen oloinen.

Melko lyhyeksi jäävä jälkimaku on kypsän karpaloinen, kukkea, runsaan puisen, maitosuklaisen, vaniljaisen ja kermatoffeisen tamminen sekä keskimaun tavoin melko lailla ponneton.

Yleisesti viinistä jäi melko köykäinen vaikutelma: viini ei muistuttanut varsinaisesti niinkään Pinot Noiria, vaan mieleen tuli enemmän ylitammitettu uuden maailman löysä Chardonnay, jonka mausta vain sattui löytymään punaisia marjoja. Olen pitänyt (tammimakuuni nähden yllättävänkin) monista Pinot Noireista, joissa tammi on esillä, mutta tämä iski kertaheitolla kilometrien päähän mukavuusalueestani. En ole koskaan maistanut tämmöistä määrää tammea Pinot Noirissa; melko harvoin edes missään uuden maailman punaviinissä rypälelajikkeesta välittämättä tulee tämmöistä tammitusta vastaan. En tiedä onnistuuko mikään määrä kypsyttelyä tai dekantointia haihduttamaan tämmöistä määrää uutta tammea pois, mutta toisaalta – näin löysää ja kypsää viiniä en kyllä lähtisi muutenkaan pitkäksi aikaa kypsyttelemään.

Höttöisen pehmoisista ja järkyttävällä tavalla tammitetuista viineistä pitävälle Yardenin Pinot Noir voisi toimiakin, esimerkiksi "perinteiseen" amerikkalaiseen makuun tämä viini istuu varmasti kuin otsatukka sialle. Sen sijaan allekirjoittaneen viini jätti kyllä varsin kylmäksi – ei ollut mun juttuni.

Lyhyesti: Todella runsaalla kädellä tammitettu, löysänpuoleinen ja kypsänmakea kuuman alueen Pinot Noir.

Arvio: Kehno – viinistä on hyvin vaikea saada tolkkua kaiken tammisuuden alta, mutta epäilyttää että viini ei olisi ollut kovinkaan kaksinen esitys Pinot Noiriksi ilman tammeakaan. Tältä viiniltä ei kannata odottaa ainakaan niitä perinteisiä Pinot Noir -viboja.

Hinnan (22,90e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti