Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


22.12.12

No Man's Land Gold 2007

No Man's Land Gold 2007
  • Valmistaja: Damianitza AD
  • Tyyppi: Punaviini
  • Maa: Bulgaria
  • Alue: Blagoevgrad, Melnik
  • Rypäleet: Merlot (65%), Cabernet Sauvignon (35%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 9,48e (Marraskuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Bulgarialaista punaviiniä? Nyt mennään kyllä melko tuntemattomilla vesillä!

Viinin nimen "No Man's Land" viittaa siihen maakaistaleeseen, jota pitkin se kuuluisa rautaesirippu kulki – n. 10 km leveä kaistale maata, joka erotti itäblokin valtiot Länsi-Euroopasta. Tällä alueella ei rakennettu tai viljelty mitään 90-luvun taitteeseen saakka, joten alue on vielä nykypäivänäkin varsin koskematonta – viinin viljelyyn varsin sopivaa maata siis. Tyylillisesti tämä Melnikin kylän lähistöltä tuleva viini on perinteistä Bordeaux'n lajikkeista valmistettu kuiva punaviini, josta 70% on kypsytetty pääosin jo käytetyssä tammessa.

Viinin värissä ikä rupeaa näkymään: No Man's Land Gold on väriltään hennosti rusehtavan punainen ja reunoiltaan kevyesti läpinäkyvän kirsikanpunainen.

Tuoksu on varsin miellyttävä ja tasapainoinen. Päällimmäisenä on kevyttä kirsikkaa ja hieman uutta nahkatakkia, pohjilta löytyy myös kevyesti mustetta ja savua.

Maultaan viini on runsas, napakka ja puhdaspiirteinen. Musteinen, eloisa ja sopivan keskitäyteläinen aromimaailma henkii Bordeaux'n maanläheisiä tunnelmia! Kielellä pyörii hieman bitterisen mausteista tammea, tummaa marjaisuutta ja mustaherukkapensaan lehtiä. Tanniineja on sopivasti, mutta ne tuntuvat varsin pehmeiltä ja ajan kanssa leppyneiltä. Viinillä on hyvä rakenne, joka pitää hedelmän aisoissa mutta antavat sille tarvittavaa potkua. Nyt ollaan kaukana mielikuvista, jotka Bulgarian viinit ovat tuoneet mieleeni!

Kuiva ja nahkainen jälkimaku jättää kielelle kevyen katkeroista tanniinisuutta ja maustepippurisuutta. Lisäksi tuoretta, tummaa luumuisuutta häivähtelee kielellä vielä miellyttävän pitkään jälkikäteen.

Kokonaisuus on tietyllä tavalla simppelihkö, mutta silti hintaansa verrattuna suorastaan yllättävän tasokas. Ei hienostunut, mutta silti hieno. Jos tämän hintaluokan Bordeaux pistettäisiin tämän kanssa sokkotestiin, en osaisi sanoa kumpi on Ranskasta, mutta todennäköisesti valitsisin No Man's Landin paremmaksi esitykseksi. Kokonaisuutena viini tarjoaa miellyttävästi kehittynyttä, varsin tyylikkään tasapainoista ja yllättävän tasokasta elämystä kaikin puolin kohtuullisella hinnalla.

Lyhyesti: Ryhdikäs, kehittynyt ja tasapainoinen kuiva punaviini, joka huokuu tyylillisesti Euroopan perinteistä viiniosaamista.

Arvio: Erittäin hyvä – varsinainen yllättäjä Bulgariasta! Sellaisenaan nautiskeltavaksi, pataruoille tai hyvin kypsälle punaiselle lihalle sopiva, rehdin maalainen ja sopivan simppeli Bordeaux-klooni alkuperää kunnioittavalla otteella.

Hinnan (9,99e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti