Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


16.12.12

Château Raymond-Lafon 2002

Château Raymond-Lafon 2002
  • Valmistaja: Château Raymond-Lafon
  • Tyyppi: Jälkiruokaviini, AOC Sauternes
  • Maa: Ranska
  • Alue: Bordeaux, Graves, Sauternes
  • Rypäleet: Sémillon (80%), Sauvignon Blanc (20%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: ~40e (Marraskuu 2012, millesimes.com)
  • Hinta nyt: 28,60e / 0,375 (Tammikuu 2014, Alko)

Kuuluisien Château d'Yquemin ja Château Suduiraut'n kyljessä sijaitseva Château Raymond-Lafon on erikoinen tapaus Sauternes'n mittapuulla: viinitalon viinit nauttivat sekä korkeata arvostusta että korkeita hintoja, vaikka viinitalolla ei ole minkäänlaista luokitusta – kun Bordeaux'n viinitalot luokiteltiin vuonna 1855, oli Château Raymond-Lafon vasta 5 vuotta vanha, eikä näin ollen nauttinut tarpeeksi korkeata arvostusta saadakseen omaa laatuluokitusta.

Viinitarha koki kuitenkin melkoisen profiilinnousun vuonna 1972 Château d'Yquemin toiminnajohtaja Pierre Meslierin ostettua viinitalon. 1980-luvulle tultaessa kysyntä oli jo ylittänyt tarjonnan ja viinien hinnat rupesivat nousemaan huomattavasti. Raymond-Lafon on tätä nykyä melkoinen vedenjakaja kriitikoiden keskuudessa; toiset pitävät talon tuotoksia erinomaisina ja monien Cru-talojen rinnalla kilpailukykyisinä, kun taas toisten mielestä talon viinit ovat sekä yliarvostettuja että -hinnoiteltuja.

Viinissä on hieman keskimääräistä Sauternesia enemmän – n. viidesosa – Sauvignon Blancia. Ennen myyntiinlaskua viiniä kypsytetään kolme vuotta tammessa.

Väriltään viini on syvän kullankeltainen ja selvästi kahta edellistä viiniä (Carmes de Rieussec, Doisy-Daëne) tummempi.

Tuoksu on vaimeanpuoleinen ja sulkeutuneen oloinen. Lasista kohoaa kevyesti kuivattuja hedelmiä, kukkaisuutta ja hunajaa.

Maku on tuoksua paljon runsaampi mutta silti aromien voimakkuudessa hieman hillityn oloinen. Harmoninen, vivahteikas ja tyylikkään makea makumaailma tarjoaa kuivattuja hedelmiä, kypsänmakeata ananasta, kurpitsahilloketta, tammista mausteisuutta ja kardemummaista pullataikinaa. Viini on melko hapokas, miellyttävän tasapainoinen ja kaikin puolin nautinnollinen, joskin hieman vaisu.

Pitkä mutta kevyehkö jälkimaku tuo keskimakuun nähden paljon enemmän mielenkiintoa: tammisen mausteisuuden alta paljastuu pikku hiljaa hentoa, tuoretta hunajamelonia, joka hunajaisen makeuden kanssa taittuu kielellä viipyileväksi hedelmäkarkkisuudeksi.

Liekö viini ruvennut jo hiipumaan (vasta kymmenen vuoden iässä? ei kai) vai ollut vain sulkeutuneessa vaiheessa? Viini nimittäin vaikutti tietyllä tapaa hieman vaisulta esitykseltä, aivan kuin se ei olisi millään lailla pistänyt parastaan. Kokonaisuus on hyvin balanssissa ja aromien monisyisyys on ihailtavaa, mutta yleisesti viini vaikuttaa voimansa menettäneeltä ja heikoksikäyneeltä nuorukaiselta. Vaikka viini oli avattu jo useita tunteja aikaisemmin ja sitä maisteltiin muutaman tunnin ajan, vaikutelma pysyi samanlaisena.

Jos kyseessä on vain viinin hillitty tyyli, joutui se kärsimään muiden Sauternesien välissä, sillä kokonaisuus oli tarjolla olleista kaikkein kevyin. Viini kuitenkin oli samalla myös todella maukas, tasapainoinen, jopa kompleksi ja makeuteensa nähden sopivan raikas. Tässä kunnossa viini olisi varmasti paljon parempi esitys sellaisenaan, ilman verrokkeja, jossa viinin keveys korostuu.

Toisaalta, jos viini on nyt vain ns. "tyhmässä vaiheessa" (dumb phase), tullee se kehittymään positiivisesti tulevaisuudessa. Monisyinen hedelmä oli selvästi ruvennut jo kehittymään kymmenen vuoden kypsytyksen seurauksena, mutta uskon viinin silti olevan vasta matkansa alkutaipaleella. Rungon puolesta ainakin luulisi kypsytystä hyvin kestävän.

Huomioitavaa on, että millesimes.comista ei enää tätä viiniä saa, mutta Alkosta löytyy rajattu kertaostos 0,375-kokoisia pulloja vuosikertaa 2008 – niille, joita viinin varastointi ja kypsytys kiinnostaa.

Lyhyesti: Hieman hillitty, mutta miellyttävän raikas, harmoninen ja moniulotteinen Sauternes'n jälkuruokaviini arvostetun Cru-luokituksen ulkopuolelta. 5-10 vuoden lisäodottelulla viini saattaa nykyisen vaisuhkosta ilmaisustaan "puhjeta kukkaan" runsaammaksi ja voimakkaammaksi esitykseksi.

Arvio: Tyylikäs – erinomaisesta ei olla kaukana, mutta hillityllä, vaisuhkolla ilmaisullaan viini vaikutti hieman turhan vaatimattomalta muiden samantyylisten viinien rinnalla. Silti viinin tyyli paistoi hienosti läpi tässäkin kunnossa, joten viinin nauttima arvostus on ihan ymmärrettävissä.

Hinnan (40,00e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.
Hinnan (28,60e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti