Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


14.11.12

Adobe Reserva Syrah Mourvèdre Merlot 2011

Adobe Reserva Syrah Mourvèdre Merlot 2011
  • Valmistaja: Emiliana
  • Tyyppi: Punaviini, DO Rapel Valley
  • Maa: Chile
  • Alue: Valle Central, Rapel
  • Rypäleet: Syrah (45%), Mourvèdre (30%), Merlot (25%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 9,99e (Lokakuu 2012, Alko)
  • Hinta nyt: 9,98e (Helmikuu 2014, Alko)

Jostain syystä Interbrandsin joulumessuilla oli joulupöytää ajatellen pistetty tarjolle pääasiassa läjä chileläisiä peruspunaviinejä ja vain yksi valkoviini (aiemmin arvosteltu de Ladoucette) – chileläinen peruspunkku on kyllä sen verran löysä ja vähätanniininen, että se ei ainakaan riitele kinkun kanssa, mutta en kyllä muuten pistäisi missään nimessä raskasta ja makeankypsää hedelmäpommia omaan joulupöytääni, kun miettii, mitä kaikkia muita jouluruokia pöydästä yleensä löytyy. Puhumattakaan siitä, että kurja chileläinen hillomehu olisi varma keino pilata joulufiilikseni.

No joka tapauksessa, yksi näistä tarjolla olleista chileläisistä oli suomalaisten luomuviiniharrastajien lempilapsi, Adoben punainen Reserva – joka taitaa olla vasiten Suomen markkinoille tehty, sillä viinistä ei löydy halaistua sanaa talon omilta kotisivuilta, cellartrackerissa viiniä ei ole listattu ja Googlekin palauttaa vain suomalaisia hakutuloksia.

Väriltään viini on reunoille asti hyvin syvän punainen, jopa lähes musta.

Tummanpuhuva ja mehevä tuoksu on hyvin hedelmäinen, luumuisa, hilloisa ja yleisesti melko aromikas. Tammea ei vienoa vaniljaista juonnetta lukuunottamatta löydy ja kokonaisuus menee mukavasti hedelmän ehdoilla.

Maultaan viini on paljon freesimpi mitä tuoksu lupaa eikä läheskään yhtä mehevän paksu kuin monet chileläiset, mutta silti melko hilloinen ja makeankypsä. Aromeiltaan viini on karhunvatukkainen, hieman suklainen, kevyen savuinen ja taittuu mausteisuudessaan hennosti maustepippurin suuntaan. Happoja tai tanniineja ei ole erityisen paljon, mutta antavat viinille sentään auttavan rungon. Keskimausta jaa helpostilähestyttävä ja arkinen yleisvaikutelma.

Melko geneerisen yllätyksetön jälkimaku on luumuinen, pippurinen, kevyen katkeroinen, mehevä ja lämmin.

Yleisesti punainen Adobe on ihan ok chileläinen. Vaikkakin lämmin, kypsä ja melko arkinen, jää se himpun verran paremmaksi kuin tavan chileläinen. Viini ei ole tehty aivan överisuureksi ja siinä on himpun verran persoonaa. Joka tapauksessa viini ei ole mitenkään kummoinen esitys ja samaan hintaan löytyy paljon parempaakin, ellei satu etsimään juuri luomuviinejä, sillä alle kympillä on jo hieman vaikeampi löytää kelvollista tavaraa Suomesta.

Lyhyesti: Luomusti valmistettu arkinen peruspunkku. Ihan juotava ja tasapainoinen esitys, vaikkakin tyyliltään melko arkinen, yllätyksetön ja selvän chileläinen.

Arvio: OK – viini menee paremman puutteessa, mutta ei jää mieleen, vaan solahtaa kurkkuun muistijälkiä jättämättä. Perushörpittävä arkipunaviini; parempi nauttia tämä sellaisenaan ja jättää ruokapöydän kumppanit eurooppalaisille.

Hinnan (9,98e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti